perjantai 5. helmikuuta 2016

Josh Sundquist: We Should Hang Out Sometime

SIVUJA: 328
KUSTANTANUT: Little, Brown and Company
KIELI: Englanti
JULKAISTU: 2014
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Heti kun olin ehtinyt tehdä lupauksen, että vuonna 2016 luen vain laadukkaalta vaikuttavia kirjoja, hankin käsiini Josh Sundquistin toisen omaelämäkerrallisen romaanin We Should Hang Out Sometime. En nyt suoranaisesti sano, että kyseinen kirja olisi erittäin epälaadukasta tavaraa, mutta se edustaa juuri sellaista kirjallisuutta, jota nyt pyrin välttämään: hyvin nopealukuista ja helposti sulatettavaa kerrontaa, jonka lukemisesta tulee loppujen lopuksi vain mitäänsanomaton olo.

Olin kuitenkin tehnyt kirjaan varauksen jo jonkin aikaa sitten, joten kirjan ensisijainen lukutarkoitus ei ollut ottaa kiinni lukuhaastettani, joka oli jäänyt yhden kirjan jälkeen. Senkin kirjan lukeminen kyllä sai aikaan. Pääsääntöisesti halusin lukea Josh Sundquistin kirjan, sillä hän on YouTube-persoona, jota seuraan, ja olen lukenut hänen aiemman kirjansa Just Don't Fallin.

Sundquistin ensimmäinen kirja käsitteli hänen lapsuuttaan, syöpää, vasemman jalan menetystä ja matkaa paralympialaisiin. Samalla kirja kertoi yhden kotiopetuksessa olleen kristityn amerikkalaisen lapsen elämästä. We Should Hang Out Sometime jättää syöpäosuuden pois ja keskittyy Sundquistin epäonniseen seurusteluelämään. Hänen Youtube-kanavaansa seuranneet ovat saaneet kuulla hänen epäonnisuudestaan, mutta myös onnesta, kuinka hän lopulta löysi kivan naisen ja on nykyään hänen kanssaan naimisissa. Jossain vaiheessa Sundquist päätti selvittää, mikä hänen aiemmissa suhteissaan oli mennyt pieleen. Ainoa tapa, minkä hän keksi, oli laatia hypoteesit ja ottaa yhteyttää menneisyyden säätöihin ja kysyä suoraan, missä mätti. Tämä kirja kertoo siitä prosessista.

Kaiken kaikkiaan Sundquistin projekti kuulosti minusta vähän epäilyttävältä. Oman menneisyytensä ymmärtämiseksi kyseinen toimintatapa on kyllä ihan ymmärrettävää. Varmaan moni ihminen haluaisi jossain vaiheessa keskustella epäonnistuneen ihmissuhteen toisen osapuolen kanssa ja pohtia vuosia sen jälkeen, kun tilanne ei enää tunnu kivuliaalta, miten olisi voinut toimia toisin. Mutta kirjan kirjoittaminen aiheesta... No, vaikka koenkin idean kyseenalaisena, minä olen kuitenkin se, joka päätti lukea kyseisen kirjan, joten mitä minä olen aiheesta saarnaamaan.

We Should Hang Out Sometime lähtee Joshin teini-iän alusta ja käy läpi tapaus tapaukselta kaikki nolot seurusteluyritykset, Tapauksen jälkeen hän kertoo hypoteesinsa ja käy läpi, kuinka tapasi kyseessä olleen tytön aikuisiällä. Loppua kohti tämä tyyli käy vähän monotoniseksi.

Ehkä suurin ongelmani tämän kirjan kanssa on loppujen lopuksi se, kuinka Sundquist käsittelee tyttöjä ja naisia objekteina, jotka eivät kunnolla saa omaa ääntänsä kuuluviin. Hän luo kuvaa mystisistä naisolennoista, joita ei voi mitenkään ymmärtää. Kirjassa hänen ainoa tavoitteensa on saada tyttöystävä, minkä seurauksena hän ei tunnu osaavan arvostaa ystävyyttä, joita useat tytöt hänelle tarjoavat.

Yleisesti ottan We Should Hang Out Sometime on hyvin amerikkalainen kirja, joka vahvistaa amerikkalaista seurustelukulttuuria, joka suomalaisen silmin vaikuttaa hieman kummalliselta. Sen kuitenkin lukee nopeasti, ja tarjoaa se jopa muutamia viihdyttäviä hetkiä. Se on sopivaa aivojen tuuletusta silloin, kun on yrittänyt opiskella koko päivän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...