keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Salla Simukka: Viimeiset

SIVUJA: 179
KUSTANTANUT: WSOY
JULKAISTU: 2005
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta.

Salla Simukan kolmas julkaistu nuortenkirja on kertomus kolmesta lukiolaistytöstä, jotka tekevät sopimuksen hankkiutua eroon neitsyydestään joululomaan mennessä. Tytöt ovat kavereita keskenään, vaikka ovatkin erilaisia. On Rauha, jolla on värikäs biletysmenneisyys, mutta mikään kokeilu ei ole päätynyt loppuun sakka. On Milja, joka on sielultaan taiteilija, mutta todellisuudessa niin ujo, ettei ole ehtinyt tehdä mitään. On Venla, joka tuntuu olevan kaikessa hyvä, tunnollinen tytär, joka ei ole juurikaan tehnyt mitään, mikä ei hyödyntäisi tulevaisuuden mahdollisuuksia saada hyvä koulutus ja työpaikka.

Jos olisin äidinkielen- tai terveystiedonopettaja, hyödyntäisin tätä kirjaa oppitunneilla. Haluaisin luetuttaa tämän luokalle ja keskustella monista siinä olleista yksityiskohdista. Esimerkiksi siitä, pitääkö neitsyydestä edes "hankkiutua eroon". Onko siinä jotain, mistä pitäisi päästä eroon? Kumpi on tärkeämpää, se että voi sanoa säätäneensä jotain, vai se, että on oikeasti halunnut tehdä jotain. Miten neitsyys edes määritellään?

Kirja seuraa jokaisen tytön omaa tarinaa. Projekti erottaa heidät hiljalleen toisistaan, mutta jokaisen tytön elämässä tapahtuu samalla paljon. Rauha on toiminnan nainen, joka marssii heti bileisiin ja yrittää saada homman alta pois. Milja taas rohkaistuu projektin tiimoilta puhumaan eräälle pojalle, joka on kiinnostanut häntä jo pitkään. Venla sen sijaan tutustuu äitinsä työkaveriin, aikuiseen mieheen, joka on kaiken lisäksi naimisissa.

Alle 200-sivuinen kirja sisältää paljon asiaa, vaikka se on samalla koukuttava ja nopealukuinen. Kirjan lukemisesta tuli melkein sellainen olo, kuin olisi katsonut elokuvan. Hahmot eivät välttämättä ole paikalla kertomassa heistä itsestään, vaan he ovat kertomassa yleisesti aiheesta, josta tarinassa halutaan puhua.

2 kommenttia:

  1. En tiennytkään, että Salla Simukka on kirjoittanut tällaisen kirjan´. Olen lukenut häneltä vain Lumikki-trilogian. Kuulostaa mielenkiintoiselta, joten yritän etsiä sen käsiini. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että kirja löytyy helposti monista kirjastoista. Se on julkaistu jo jonkin aikaa sitten, joten se ei ainakaan todennäköisesti ole jatkuvasti lainassa. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...