keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Kiera Cass: Valinta

ALKUPERÄINEN NIMI: The Selection 
SIVUJA: 334 
KUSTANTANUT: Pen & Paper
JULKAISTU: 2012 (suom. 2016) 
SUOMENTANUT: Laura Haavisto 
MISTÄ MINULLE: Arpajaisvoitto

Neljännen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltoina tunnettu alue on kuningaskunta, joka on nimetty Illéaksi kansan pelastajan Gregory Illéan mukaan. Kuningaskunnassa vallitsee tiukka kastijärjestelmä, jota kukaan ei tunnu kyseenalaistavan. Kruununprinssi Maxon on tullut naimaikään, joten hänen on löydettävä itselleen vaimo, tuleva kuningatar. Tarjotakseen kansalle viihdettä ja mahdollistakseen sosiaalisen nousun jollekin nuorelle naiselle ja hänen perheelleen, Illéassa on tapana valita kuninkaallinen puoliso Valinta-nimisen tosi-TV-kilpailun avulla. 35 naista valitaan kilpailemaan Maxonin huomiosta, ja se tehdään kameroiden edessä.

America Singer ei haluaisi osallistua kilpailuun, mutta hänen perheensä ja alempaa kastia olevan poikaystävänsä Aspenin painostuksesta hän täyttää hakemuksen. Kuinka ollakaan, hänet valitaan kilpailuun. America haetaan alhaisesta taiteilijoiden kastista hienoon palatsiin, jossa hän saa upean huoneen, kolme palvelijaa, laajan valikoiman leninkejä ja useita runsaita aterioita päivässä. Se olisi ihan mukavaa, ellei American mieltä hiertäisi riita poikakaverinsa kanssa. Virallisesti hänellä ei edes ole poikaystävää, eihän prinssin huomiota tavoittelevat saa olla varattuja. America ei ota Valintaa tosissaan, mutta kuinka ollakaan, hän onnistuu kehittämään erikoislaatuisen suhteen prinssi Maxoniin.

Kiera Cassin Valinta on erittäin koukuttavaa luettavaa. Se on kirjoitettu taitavasti: se imaisee mukaansa ja sitä on helppo lukea. Käännöskin on kohtuu sujuva. Kirja ei vaadi lukijalta paljon, joten sitä lukiessa aivot saavat nollausta, jos sitä kaipaa. Samalla kirja on sen verran helppo, että tarinan edetessä on hauskaa kehitellä omia teorioita ja pohtia, mihin suuntaan juoni liikkuu. Kirjan onneksi muutama juonenkäänne on yllätyksellinen, eikä tarina etene täydellinen kaavamaisesti, vaikka nuortenkirjoille tyypillisillä kliseillä olisikin voinut pelata bingoa. Kirjaa voi äkkiseltään verrata kahteen nuortenkirjasarjaan, jotka tulevat mieleen. Juoni on kuin Nälkäpeli, mutta vähemällä verellä, mutta ympäristö ja asetelma on lähempänä Ally Condien Tarkoitettu-trilogiaa. Valinta esittelee tulevaisuuden maailman, jossa kaikki on näennäisesti hyvin, mutta josta paljastuu huonoja puolia kirjan edetessä.

Valintaa on pakko moittia muutamasta seikasta, vaikka pääsääntöisesti se täyttää tehtävänsä mukavana ajanvietteenä. Kirja tuntuu paikoin todella lapselliselta, eikä pelkästään American näkökulmasta johtuen. Esimerkiksi kirjassa puhuttu poliittinen puhe ei ole lainkaan uskottavaa, ja muutama hallinnollinen tapahtuma tuntuu etenevän ihan liian helposti ja jotenkin naiivisti. America taas on siinä mielessä naiivi, tai kenties jonkun mielestä pyhimys, ettei häntä tunnu lainkaan houkuttelevan maallinen omaisuus. Hän toki pitää kauniista asioista, mutta ei tunnu hurahtavan niihin missään vaiheessa. Hän on kuin immuuni palastin tunnelmalle. Samalla hän olisi valmis menemään naimisiin alemmassa kastissa olevan Aspenin kanssa, vaikka se tietäisi myös oman kastin alennusta. Sivumennen sanoen, miksi tulevaisuuden Illéa on ottanut patriarkaalisen hallinnon jälleen käyttöön? Miksi kasti määräytyy avioparin miehen mukaan? Ja uskooko America todella, että teini-iän romanssi kestää yhteiskunnallisen aseman huononemisen ja siitä seuraavan puuduttavan, raskaan ja itseään toistavan tylsän työn määrän lisääntymisen, minkä jälkeen ei enää olekaan aikaa romantiikkaan? Kaiken lisäksi Maxonin asema on pelottava. Hän on erittäin mukava Americalle tässä kirjassa, mutta entä seuraavissa? Maxon on kuitenkin vaikutusvaltainen kuninkaallinen, joka jo ensimmäisessä osassa muisti sen aina sopivissa hetkissä. Hän antaa Americalle erityisoikeuksia, mutta tulevaisuudessa hän voi vaatia Americalta jotain vedoten aiempaan anteliaisuuteensa.

Sarjan aloitusosa on loppujen lopuksi sen verran helppoa hömppää, että todennäköisesti luen jatkoa. Odotan ihan mielenkiinnolla, miten tapahtumat etenevät seuraavissa osissa. Toivon, että mukana olisi vähemmän heteronormatiivisia suhteita, ja kenties America voisi saada kunnollisen naispuolisen ystävän. Alkaa pikku hiljaa kyllästyttää kirjat, joissa teini-ikäinen nuori nainen joutuu päättämään kahden melko tylsän mutta kuulemma ah-niin-ihanan pojan väliltä, eikä päähenkilön elämään tunnu mahtuvan mitään muuta kuin nämä kaksi poikaa.

PS. Tässä kirjasarjasa on muuten Swendway-niminen kuningaskunta, joka sijaitsee Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella ja sen virallinen kieli on suomi. Tulevissa osissa nähdään hahmoja, joilla on suomenkielisiä nimiä. Mielenkiinnolla odottaen.


35 tyttöä saapui palatsiin. Vain 6 on jäljellä.

Valintaan osal­listui alun perin kolmekymmentäviisi tyttöä. Nyt kun joukko on rajattu kuuden tytön Eliittiin, kilpailu prinssi Maxonin sydämestä muuttuu yhä raivokkaam­maksi – ja America yrittää vieläkin selvittää todelliset tunteensa. Rakastaako hän Maxonia, joka voisi tehdä hänen elämästään tarumaista? Vai kuuluuko sydän ensirakkaudelle, Aspenille?

America tarvitsee päätöksentekoon epätoivoisesti lisää aikaa. Muut Eliittiin kuuluvat tytöt kuitenkin tie­tävät täsmälleen, mitä haluavat – ja American mahdol­lisuudet päättää tulevaisuudestaan ovat lipeämässä hänen ulottumattomiinsa.

Sarjan toinen osa Eliitti ilmestyy lokakuussa 2016.

2 kommenttia:

  1. Tässä sarjassa on mahdottoman hohdokkaat kannet. Nuo puvut ovat upeita. :) Minulla on ollut hakusassa kesälle jotain kevyttä hömppää, ja ehkä pitäisi kokeilla tätä. En tiennytkään, että sarjaa on alettu suomentaa. Hyvä tietää, että suomennos on luettavaa kieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt erityisen tarkasti analysoinut suomennosta. Muutamana anglismi saattoi olla, mutta muutaman nyt vielä antaa anteeksi. Teksti oli kuitenkin sujuvaa ja selkeää, mikä voi olla myös suvujan ja selkeän alkukielisen teoksen ansioita. :) Tämä kirja sopii taatusti kesälukemiseksi, ja kannet tosiaan ovat hienot.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...