keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Kolmen kirjan arvonta


Finnconissa pidettiin kolmen kirjan triplajulkkarit 2.7.2016. Julkkareissa juhlittiin keväällä ilmestynyttä Nova 2014 -antologiaa sekä vasta painosta tulleita kirjoja, Spekulatiivinen Turku antologiaa ja Mirka Ulannon matkakertomusta nimeltään Hämärä teehetki.

Arvonnassa olevat kirjat ovat kirjoja, jotka on kustanut kaksi seuraa, joissa toimin tällä hetkellä aktiivisesti. Haluan korostaa, etten itse saa tästä arpajaisesta taloudellista hyötyä, vaan arvon kirjat silkasta niiden ilmestymisen riemusta. Olen lunastanut kirjat kustantajilta rahaa vastaan ja maksan itse mahdolliset postituskulut, joita arvonnasta tulee.

Päätin järjestää arpajaiset, jossa arvon jokaista kirjaa yhden kappaleen. Vaikka jo itse kirjojen ilmestyminen on suuri juhla, kytken arvontaan erään toisen iloisen asian, eli some-kuuluisuuteni huiman nousun. Huomasin nimittäin, että twitter-tililläni on nyt yli 200 seuraajaa. Olkoon tämä arvonnan anteliaisuus saanut inspiraatiota tuon virstapylvään saavuttamisesta.
Kuva otettu 29.6.2016
Pääpalkintoja oleva Spekulatiivinen Turku on kokoelma, joka on koottu samannimisen kilpailun sadosta. Olin kilpailun esiraadissa, oikoluin valmiin kokoelman ja toimitusvaiheessa luin joitain tekstejä ja annoin palautusehdotuksia. Olen siis jäävi arvioimaan kokoelmaa, mutta sanon silti, että omasta mielestäni siinä on hyviä tekstejä. Kokoelma sisältää 15 tekstiä, joissa seikkaillaan sekä historian, nykypäivän ja tulevaisuuden Turussa, painottuen dystooppiseen tulevaisuuteen. Tekstien joukossa nähdään muun muassa 1500-luvun kirous, Turussa sijaitseva ylimääräinen tiedekunta, aikamatkustusta, tivolin huisketta, paljon Aurajokoea, yhdet Keskiaikamarkkinat, suuria muinaisia, eläviä kuolleita ja tuhoutuneen Turun jengikiistoja.

Mirka Ulannon Hämärä teehetki on matkakirja, joka koostuu kirjeistä, holittomista kolumneista, jotka on julkaistu Turun Science Fiction Seuran Spin-lehdessä. Ennen painoon menoa oikoluin tämänkin kirjan. Olin aiemmin lukenut vain muutaman viimeisimmän Spinissä ilmestyneen jutun, joten suurin osa jutuista oli minulle uutta. Mielestäni Hämärä teehetki on oikein mainio kirja, joka rahtusen päiväkirjamaisella otteella kertoo elämästä Cambridgessa fandom-ihmisen näkökulmasta. Kyseessä ei ole perinteinen matkakertomus, jossa kerrotaan senhetkinen sijainti, päivämäärä ja paikallinen lämpötila, vaan kirja keskittyy enimmäkseen tapahtumiin, joissa Ulanto on käynyt. Se kokoaa mietteitä suomalaisesta ulkomailla silloin, kun ulkomaille ei lähdetty seikkailunhalusta, vaan tahdosta saada ura käyntiin. Ulannon kirja on nimensä mukaan kuin hämärä teehetki: hetken alkaessa ei tiedä, mitä odottaa, mutta pian tajuaa olevansa jännän äärellä.

Nova 2014 -antologia kokoaa kansiin vuoden 2014 Nova-kirjoituskilpailun kymmenen parasta tekstiä. En ole ehtinyt lukea tätä kokoelmaa kokonaan, mutta muutama on tullut luettua muun muassa Atorox-ehdokkuuden ja Spinin kuvitushommien takia. Kokoelma on ensimmäinen Nova-antologia, mutta suunnitteilla julkaista myös tulevien vuosien kisasadosta kokoelmia. Kokoelmassa on mukana vuoden 2016 Atoxissa 3. sijan saanut Tuukka Tenhusen novelli Ugrilainen tapaus.

Miten osallistua
 1. Kirjoita tämän bloggauksen kommenttikenttään kommentti, jossa ilmaiset selkeästi haluavasi osallistua arvontaan.
 2. Liitä mukaan toimiva sähköpostiosoite, jotta sinuun saa yhteyttä.
 3. Kerro omasta suhteestasi Turkuun. Vaikka et olisi koskaan käynyt Turussa, etkä koskaan aio, tai vaikka jostain syystä vihaat Turkua, kerro sekin häpeilemättä. Vastaus ei vaikuta mahdollisuuksiin voittaa, paitsi jos jätätä kokonaan vastaamatta, jolloin et ole täyttänyt arvonnan ehtoja. Haluan kuulla, minkälaisia ajatuksia ihmisillä on Turusta.
 4. Sinun ei tarvitse olla blogini lukija.

Palkinnot

1. arvottu nimi: Spekulatiivinen Turku (arvo: 20€)
2. arvottu nimi: Mirka Ulanto - Hämärä teehetki (arvo 12€)
3. arvottu nimi: Nova 2014 -antologia (arvo 10€)

Arvonta päättyy lauantaina 23.7.2016 klo 23:59. 
Suoritan arvonnan joko samana yönä tai seuraavana päivänä. Suunnitelmanani on kuvata arvonnasta video, joten tulosten julkistamisen vauhti riippuu siitä, miten onnistun siinä.

Onnea arvontaan!

Alla vielä tarkemmat esittelyt kirjoista.


SPEKULATIIVINEN TURKU
TOIMITTANUT: Pasi Karppanen
KUSTANTANUT: Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.
KANSI: Antti Vanhatalo
SIVUJA: 300

TAKAKANSITEKSTI
Spekulatiivinen Turku -kokoelma perustuu Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry:n järjestämään novellikilpailuun, jossa haettiin Turkua tapahtumapaikkanaan käyttäviä science fiction- ja fantasiatarinoita.

Kokoelma koostuu kilpailun parhaimmistosta sekä erikseen sitä varten tilatuista teksteistä. Tarinoissa liikutaan kotikaupunkimme tutuilla kaduilla, mutta löydetään sen julkisivujen takainen salattu Turku.

Viidessätoista novellissa kurkistetaan science fictionin ja fantasian suomalla vapaudella niin Turun spekulatiiviseen menneisyyteen, nykyisyyteen kuin tulevaisuuteenkin.

SISÄLTÖ
Pasi Karppanen: Esipuhe
Maarit Leijon: Kirous
Henna Sinisalo: Viides tiedekunta
Jussi Katajala: Tempus Fugit
Merja Leppälahti: Vanha muistikirja
Marko Järvinen: Yksikätinen rosvo
Sanna-Liisa Asikainen: Aurajoen syvyyksistä
Tarja Sipiläinen: Jätevaara
Suvi Kauppila: Aurajoen lautturi
Shimo Suntila: Matoparkki
Pasi Karppanen: Turun 38 päivää
Tiina Laine: Tajunnan avaruus
O. E. Lönnberg: Sanoja sodasta selviytyneille
Frida Maria Pessi: Saattaja
Anni Nupponen: Tulin pitkin Turuntietä
Nadja Sokura: Kohti kirkkaampaa


MIRKA ULANTO: HÄMÄRÄ TEEHETKI
KUSTANTANUT: Turun Science Fiction Seura ry.
KANSI: Ville Kadenius
SIVUJA: 162

Mirka Ulannon holittomat kolumnit ilmestyivät alkujaan Spin-lehdessä vuosina 2013–2016. Tekstit käsittelevät elämää, maailmankaikkeutta ja kaikkea purkkipäärynä-puddingista karhukaisten kautta kalalla lätkimiseen ja con-tärinöihin.

Nyt Turun Science Fiction Seura on koonnut jutut kirjan muotoon, ja tarjoilee teekupillisen kirpeää sitruunaa brittikirjeenvaihtajalta, jonka Cambridgen aika kului tieteis- ja tiedeasioita ällistellessä.

Hämärä teehetki sisältää kirjoitelmia populaarikulttuurista innostuville, scifistä hurmaantuville, tiedeuutisista kiinnostuneille, kirjoittajille ja sarjakuvaharrastajille – oikeastaan kaikille, jotka ihmettelevät ihmisen tai jättipökkövehkan käyttäytymistä.


NOVA 2014 -ANTOLOGIA
TOIMITTANUT: Pasi Karppanen & Leila Paananen
KUSTANUTANUT: Turun Science Fiction Seura ry. & Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.
KANSI: Juhani Mönkkönen
SIVUJA: 166

Nova on aloitteleville kirjoittajille suunnattu palautteellinen tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu, jonka Turun Science Fiction Seura ry. ja Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry. ovat järjestäneet vuodesta 2000 alkaen. 

Kilpailun tarkoituksena on auttaa osallistujia kehittymään kirjoittajina ja nostaa kirjoittajakenttään uusia nimiä. Nova onkin vuosien saatossa toiminut ponnahduslautana ja kirjoittajakouluna monelle suomalaiselle kirjoittajalle. 

Ensimmäinen Nova-antologia kerää yksiin kansiin vuoden 2014 kilpailussa sijoittuneiden tekstien kärkikymmenikön. Loppukilpailussa olleiden tekstien kirjo oli jälleen laaja, ja mukana oli niin scifiä, perinteisiä vampyyri- ja ihmissusitarinoita kuin suomalaisesta kansanperinteestäkin inspiroitunutta fantasiaa.

SISÄLTÖ
Pasi Karppanen: Esipuhe
Tuukka Tenhunen: Ugrilainen tapaus
Anu Korpinen: Tähden hauta
Taru Hautala: Jo joutui armas eilinen
Susanna Hynynen: Synninsyöjä
Liisa Näsi: Näkemisen taito
Maarit Leijon: Pyytävä tyttö
Inkeri Kontro: Hiljaa hiipii hiillos
Eero ja Anu Korpinen: Hämärän tyttö, suvannon sulho
Maiju Ihalainen: Maan mahlaa
Inkeri Kontro: Välitilassa

14 kommenttia:

 1. Olen mukana arvonnassa, kirjat vaikuttavat todella kiinnostavilta! :) Minut tavoittaa sähköpostiosoitteesta bloggari-krista@suomilukee.fi.

  Suhteeni Turkuun... Olen itse asiassa syntynyt Turussa. Asuimme kyllä tuolloin Raisiossa, mutta olen käynyt syntymässä sairaalassa Turussa. :D Sen jälkeen en ole tosin ehkä käynyt Turussa kertaakaan, mutta kovasti haluaisin joskus sinnekin kirjamessuille. <3

  VastaaPoista
 2. Olen mukana arvonnassa. :) mira.kotanen@gmail.com

  Turussa oon käynyt vain ohimennen, kun olen laivalle mennyt. Tosin pari vuotta sitten kävin tutustumassa Turun kaupunginkirjastoon opintomatkan vuoksi. Keskiaikaiset markkinat taisivat juuri olla, niissä olisi mukava joskus päästä käymään, samoin kirjamessuilla. Haluaisin myös jonakin vuonna ihan tehdä kesäreissun Turkuun. :)

  VastaaPoista
 3. Mukana! Olen realistisen romaanin ystävä, mutta piipahdan silloin tällöin spefin puolella. margit.rasanen(at)elisanet.fi.

  Olen asunut Turussa kolme vuotta Aurajoen rannalla. Olin tuolloin töissä silloisessa Turun tekussa. Minulla on Turusta ja turkulaisista vain hyviä muistoja!

  VastaaPoista
 4. Osallistun arvontaa. :) marikaoksa@gmail.com

  En ole itse asunut Turussa, mutta setäni on asunut siellä (ei tosin enää) ja viimeisin Turun muistoni liittyy erääseen kesään, kun vierailimme hänen perheensä luona. Kävimme mm. Turun tuomiokirkossa ja kiertelimme muutenkin kaunista kesä-Turkua. Reissusta jäi kivat muistot, joten Turku-fiilikseni ovat positiivisia. :)

  VastaaPoista
 5. Osallistun arvontaan. Hämärän teehetki kiinnostaa. arrhenia@gmail.com
  Suhteeni Turkuun rakentuu kasveista, Ruissalosta, keskustan mahtirakennuksesta.Olen kuvannut sitä, päässyt aidattuihin osiin, nähnyt lattian alle ja tallentanut kuviin lattiaan painuneet tassunjäljet vuosisatojen takaa. Kiinnostukseni kytkeytyy kasveihin, vaikka tuo ympäristö on niukimpia tänä päivänä.

  VastaaPoista
 6. Osallistun arvontaan, kiinnostavia kirjoja. Suhteeni Turkuun - kaunis, historiallinen kaupunki ja täältä nähden jossain "ihan reunalla".. Sen verran matkaa, että harvoin tehdään matkaa Turun suuntaan ja kun niin tehdään, niin sitten ollaan ihan turisteina.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Osallistun arvontaan, kiinnostavia kirjoja. Suhteeni Turkuun - kaunis, historiallinen kaupunki ja täältä nähden jossain "ihan reunalla".. Sen verran matkaa, että harvoin tehdään matkaa Turun suuntaan ja kun niin tehdään, niin sitten ollaan ihan turisteina.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Osallistun arvontaan! Turussa en ole koskaan käynyt, mutta olen kuullut, että se on kiva kaupunki murteesta huolimatta. Lisäksi yksi tuttuni on nyt menossa sinne opiskelemaan, eli saatanpa siellä vielä joskus vieraillakin.

  mashage555 (ät) gmail.com

  VastaaPoista
 9. Osallistun arvontaan. :)

  Katsoin pienenä joulun alla Turun linnan tonttu-ukon joulukalenteria, pidin kovasti myös Topeliuksen alkuperäisestä tarinasta. Myöhemmällä iällä olen käynyt useamman vuoden ajan Turun keskiaikamarkkinoilla ja haaveena olisi joskus vierailla myös Turun linnassa.

  tuntematon.lukija@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Mukana arvonnassa: mil_kah@hotmail.com

  Turkuun on aina mukava tulla. Onneksi majoituskin järjestyy aina, koska veli asustelee siellä. Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa keskiaikamarkkinoilla ja se oli kesän kohokohta!

  VastaaPoista
 11. Haa pakko olla mukana, kun tuo Spekulatiivinen Turku kiinnostaa erityisesti :D

  Turkuhan on nykyään mun kotikaupunki ja myös ehdoton lempikaupunki Suomessa. Juuri erääseen blogiin kommentoin, että Helsingissä on kiva käydä, mutta vielä parempaa on palata Turkuun ja tajuta, että rakastaa tätä paikkaa aina vähän enemmän. Onhan täälläkin omat tyhmät jutut, kuten vaikka toriparkki tai kuollut keskusta, mutta enemmän hyvää. Turku on koti <3

  pienikirjasto at hotmail.com

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoisia kirjoja, joten arvontaan pitää tietysti osallistua. Turkuun minulla on läheinen suhde, olenhan paljasjalkainen turkulainen (tosin vuodesta 2000 jo asunut pääkaupunkiseudulla, mutta vaikka tytön saa pois Turusta ei Turkua saa pois tytöstä ;-)

  Niin ja Kesälukumaratonpäivä lähestyy! Postausten linkitys-artikkeli on jo julkaistu https://jakaikkeamuuta.blogspot.fi/2016/07/blogistanian-lukumaraton-2016.html. Tervetuloa mukaan ja mahtavaa maratonia!

  VastaaPoista
 13. Osallistun! Tuon punakantisen Turku-kirjan valkkasin silloin sieltä Finnconista ja nyt sitten toivottavasti osuuu jompikumpi toisista kohdalle arvonnassa. :D Turussa on tullut käytyä aina välillä retkellä ja Turun linna on mun ykkössuosikki museoista Suomessa. -Veera

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...