perjantai 5. elokuuta 2016

J. S. Meresmaa: Naakkamestari


SIVUJA: 163
KUSTANTANUT: Robustos
JULKAISTU: 2016
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta


Naakkamestari voitti Robustoksen pienoisromaanikilpailun keväällä 2015. Nyt tuo pienoisromaani on päässyt kansiin, ja kuinka komeat kannet ne ovatkaan!

Itse tarina kertoo teini-ikäisestä Ennistä, joka on polion rampauttama ja orpuden syrjäyttämä apulaistyttö, joka elää lähes orjan kaltaisessa asemassa 1800-luvun lopun Tampereella. Tarina alkaa, kun Enni löytää loukkaantuneen naakan, jonka hän ottaa salaa huoneeseensa hoivattavaksi. Siitä lähtee liikkeellee tapahtumasarja, joka antaa Ennin elämälle aivan uuden suunnan. Hän saa tietää enemmän naakoista ja siitä, mitä Tampereella oikeasti tapahtuu.

Kyseessä on hyvin lyhyt kirja, joten sen juonesta ei viitsi enempää paljastaa. Kirjan lumo tulee juuri siitä, ettei tiedä juuri mitään ja lukiessa kaikki sitten selviää. Meresmaa on kirjoittanut kauniisti ja harkituin sanoin tarinan, joka on paikoin rankka, paikoin toiveikas ja paikoin hyvin haikea. Pieneen kirjaan on mahtunut kokonainen elävä vaihtoehtohistoria. Välillä jopa harmittelin sitä, että kirja on niin lyhyt. Siitä maailmasta olisi halunnut lukea enemmän. Harmitti, että Ennin tarina oli niin lyhyt. Toisaalta kirjan loppupuolella ymmärsin, että se oli Ennin tarina. Se ei olisi voinut jatkua pidempään.

Jos jotain kirjasta voi kritisoida, niin huomasin sen hieman tukeutuvan paljon käytettiin keinoon, jossa päähenkilö saapuu jonnekin ensimmäistä kertaa ja hänelle (ja samalla lukijalle) selitetään, miten kaikki toimii. Toisaalta minua se ei haitannut, sillä se on yksi keinoista, joista huomaan usein nauttivani suuresti. Olen sellainen lukija, jota selittäminen ei yleensä haittaa.

Suosittelen kyllä tähän kirjaan tarttumista. Se ei vaadi ajallisesti ja sivumäärällisesti paljon ja kaiken lisäksi mukava kirjanen. Jotain, mitä en ainakaan vähään aikaan ole suomeksi ja suomalaiselta kirjoittajalta saanut lukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...