lauantai 24. syyskuuta 2016

Rainbow Rowell: Kindred Spirits

SIVUJA: 62
KUSTANTANUT: Macmillan Children's Books
KIELI: Englanti
JULKAISTU: 2016
MISTÄ MINULLE: Oma ostos


Vastikää tapahtui pelottava asia: huomasin lukeneeni kaikki pikku hiljaa lempikirjailijani asemaan nousevan Rainbow Rowellin kirjat. Googlailun perusteella listoilla näkyi kuitenkin vielä yksi kirja, Kindred Spirits. Kaikilla listoilla sitä ei lukenut, eikä sitä oikein meinannut löytyä nettikaupoista. Lopulta onnistuin ostamaan sen Adlibriksestä pikkusiskoni alennuskoodilla. Kirja oli sen verran edullinen (muistaakseni noin 4€), että alennuskoodin kanssa päädyin maksamaan vain osan postimaksuista.

Toisaalta eipä näin ohuesta kirjasta viitsikään maksaa kovin paljon. Ei tätä edes kirjaksi voi sanoa, vaan englanninkielisessä maailmassa tätä nimitetään novellaksi, suomeksi pitkänovelliksi. Suomessa tosin on tapana käyttää kaikista lyhyemmistä teksteistä nimeä novelli, joten sellaiseksi tätä nyt kutsuttakoon.

Kindred Spirits on kirja, jota on myyty YK:ssa ja Irlannissa World Book Day'na 3. maaliskuuta 2016 yhden punnan hintaan (Irlannissa £1,5). Nopean googlailun perusteella kyseessä on hyväntekeväisyystapahtuma, jonka aikana halutaan kannustaa varsinkin lapsia lukemaan. Näen tapahtumassa jotain samaa Kirjan ja ruusun päivän kanssa, sillä erotuksella, että World Book Dayn kirjasta täytyy maksaa jotain pientä.

Ei siis ihmee, että kirjan saaminen käsiini oli vaikeahkoa. Sitä ei ilmeisesti virallisesti myydä joka puolella, mutta näköjään joillain kaupoilla on sitä hieman varastossa. Yhden tällaisen nappasin itselleni ja luin sen yhden lentomatkan aikana. Mitta oli sopiva viihdyttämään koko matkan ajan.

Kirja kertoo Elenasta, joka on kova Star Wars -fani. Hän on lapsesta saakka katsonut elokuvia ja kuullut vanhemmiltaan, jotka hekin ovat kovia faneja, kuinka hienoa oli aikoinaan fanittaa alkuperäisiä elokuvia. Nyt The Force Awakens -elokuva on tulossa ja Elena haluaa jonottaa sitä. Hän löytää Facebook-eventin, jossa on sovittu tietty elokuvateatteri, jonka eteen mennään jonottamaan. Kun hän saapuu paikalle, hän huomaa, että siellä onkin vain kaksi muuta tyyppiä hänen lisäkseen. Sitkeästi hän kuitenkin päättää jäädä jonottamaan, kun kerta on paikalle saapunut.

Novellin ainoa moite on se, että se on liian lyhyt. Rowell on tarttunut sellaiseen aiheeseen, josta olisin mielelläni lukenut enemmänkin. Fanitus ja jonotus ovat minulle tuttua puuhaa, onhan sitä tullut jonotettua Harry Pottereita ja muun muassa Lady Gagan keikkaa. Yhtään yötä en kuitenkaan jonotuspaikoilla ole nukkunut, toisin kuin nyt novellin päähenkilö Elena. Novelli käsittelee fanitusta ja sitä, kuka on oikea fani ja kenen mielestä. Se myös kertoo asiaa vihkiytymättömien ennakkoluuluista ja oudoksunnasta.

Tyyli on Rowellille ominaista, tarkkaa ja selkeää. Fani ei pety, ei Rowellin fani eikä fani yleisestikään. Jos vain jotenkin on mahdollista saada tämä novelli käsiinsä, siihen kannattaa tarttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...