perjantai 28. lokakuuta 2016

Kiera Cass: Eliitti (Valinta-sarjan 2. osa)

ALKUPERÄINEN NIMI: The Elite
SIVUJA: 317 (+ näyte seuraavasta osasta)
KUSTANTANUT: Pen & Paper
JULKAISTU: 2013 (suom. 2016)
SUOMENTANUT: Laura Haavisto
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Illéan kuningaskunta järjestää aina valtakunnan naimaikäistä prinssiä varten tosi-TV-kilpailun, jonka tarkoituksena on löytää prinssille vaimo. Valinnaksi kutsuttuun kisaan valitaan 35 naimaikäistä nuorta naista, ja koko valtakunta seuraa jännityksellä, kenet prinssi valitsee. America Singer ilmoittautui kisaan enimmäkseen miellyttääkseen läheisiään ja hän tuli valituksi, vaikka edustaakin alhaista taiteilijoiden kastia. Nyt kilpailu on edennyt Eliittiin, eli kuuden kilpailijan finaaliin. 

Kirjasarjan aloittavan osan Valinnan (bloggaus) loppupuolella American suhde prinssi Maxoniin kehittyi romanttiseen suuntaan. Maxonin ja American suhteen kehitystä on jarruttanut American entinen poikaystävä Aspen, joka on onnistunut työllistymään palatsin vartijaksi. Maxon on ollut erittäin ymmärtäväinen, vaikkei tiedäkään, että American eksä lymyilee lähempänä kuin hän arvaakaan. Valinnan aikana America alkoi kuitenkin harkita sitä mahdollisuutta, että oikeasti pääsisi yli Aspenista ja ottaisi vastaan Illéan prinsessan roolin.

Valitetavasti Eliitti ei pääse tällä saralla eteenpäin. America jatkaa jahkaamista. Hetken hän on varma, että pystyisi pärjäämään prinsessana ja tulevana kuningattarena, mutta toisella hetkellä hän muistaa taas, kuinka ihana Aspen on ja kuinka hän on valmis hylkäämään kaiken saavuttavansa vain ollakseen Aspenin kanssa. Kuulostaa romanttiselta, mutta siltä se ei kyllä missään vaiheessa tuntunut. Pikemminkin America tuntuu olevan kahden vaativan pojan loukussa. Maxon ilmaisee hyvin selkeästi, että haluaa American prinsessakseen, jos vain America suostuu olemaan aina Maxonin käytteävissä, ja Aspen taas väijyy jatkuvasti muistuttamassa olemassaolostaan, niin ettei America saa rauhaa kunnolla pohtia tilannettaan läpi.

Tarinallisesti Eliitti alkaa keskeltä ja loppuu kesken kaiken. Siinä ei ole selkeää juonirakennetta, vaan edellisen osan tapahtumat vain paukuttavat eteenpäin. Kun kirja loppuu, sitä seuraa muutama luku kolmannen osan aloitusta, ja nekin tuntuivat vain yhden pitkän pötkön jatkolta. Sarja sopiikin siis ahmittavaksi, jos vain siihen on mahdollisuus. Putkimaisuutta lisää se, että Eliitti jahkaa samoja aiheita, kuin edellinen osa. Kenties Kiera Cassilla on joku suuri paljastus, jota hän panttaa, mutta toistaiseksi viittaukset ovat olleet irrallisia. Kapinalliset hyökkäävät palatsiin, kirjoja varastetaan, sotilaisen omituisiin rokotuksiin viittaillaan ja valtakunnan perustajan Gregory Illéan päiväkirjoja vilautellaan, mutta ainakaan toistaiseksi vihjauksista ei muodostu mitään järkevää kokonaisuutta. Vaatii kärsivällisyyttä lukea American ihmissuhdeahdistuksesta, kun tietää, että hän on saanut haltuunsa Gregory Illéan päiväkirjan, jota hän ei kuitenkaan saa aikaiseksi luettua kun vain harvakseltaan.

Eliittiä vaivaa selkeästi trilogian keskiosan ongelma, vaikka eihän Valinta edes trilogia ole: siitä on ilmestynyt jo viisi osaa englanniksi. Valintaa lukiessa mielenkiinto pysyi yllä, sillä koko ajan paljastui jotain uutta, joka vei juonta eteenpäin. Eliitti pyörii ympyrää: ensiksi Maxon on ihana, sitten Aspen, sitten kumpikin ovat inhottavia, kunnes taas onnistuvat lepyttämään American. Kirjaa luki rutiinilla ja paremman puutteessa, mutta todellista koukuttavuutta se ei saavuta.

Positiivista palautetta kirja ansaitsee kuitenkin synkkyyden lisäämiseltä. Kannet kertovat tarinaa kimalteesta ja glamourista, mutta oikeasti elämä palatsissa ei ole kovin ihanaa: on sosiaalisia ja poliittisia paineita, kapinallisesta hyökkäyksiä ja epätasa-arvoinen yhteiskunta. Eliitti paljastaa tästä puolesta enemmän, mistä sarjaa tulee kiitellä. Kirjaan on sisällytetty raju rangaistuskohtaus, joka kertoo, kuinka primitiivisellä tasolla Illéa on. Silti minulla on aavistus (joka perustuu nopeaan skimmaukseen jatko-osien takakansiteksteistä), että kirja pysyttelee loisteen ja monarkian keskellä. Jos sarjan tulevissa osissa esiintyy vielä syvempää yhteiskuntakritiikkiä ja tilanteeseen puututaan radikaaleihin keinoin, olen yllättynyt. Jää nähtäväksi.

PS. Odotin lisätietoa Swendway-nimisestä valtakunnasta, mutta sitä ei annettu. Kenties kolmannessa osassa kerrotaan lisää tästä Suomen, Ruotsin ja Norjan alueet kattavasta maasta, jonka virallinen kieli on suomi.

Sarjan suomennos jatkuu. Kolmas osa Ainoa ilmestyy vuonna 2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...