sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Vuosi 2016 - Hyviä kirjoja, kiirettä ja kandin kirjoittamista

Lukumaratonin lukemistoa
Vuoden 2016 yhteenveto on päässyt venymään. Hetken mietin, jättäisinkö sen välistä kokonaan, mutta totesin lopulta, että helmikuu on kuitenkin vielä vuoden alkua. Niinpä on aika vuoden 2016 kokoavan postauksen.


Vuonna 2015 koin lukeneeni välipalakirjoja, joten asetin tavoitteeksi, että vuonna 2016 pyrin lukemaan laadukkailta vaikuttavia kirjoja. Säädin myös lukutavoitettani aiempaa matalaksi. Tavoitteena vuonna 2016 oli lukea 70 kirjaa.


Miten vuosi 2016 sitten meni?
 • Luin juurikin sen 70 kirjaa. Se tarkoittaa 5,8:aa kirjaa kuukaudessa.
 • 5 tietokirjaa, joista 1 oli opintoja varten ja 4 muuten vain. (Huomioitavaa on tässä vaiheessa, että luin vuoden aikana paljon tutkimuskirjallisuutta mm. kandia varten, mutta mitään näistä kirjoista en laskenut ns. luetuiksi, sillä mitään niistä kirjoista en lukenut kannesta kanteen.)
 • 16 sarjakuvaa
 • 3 novelliantologiaa, joista yksi oikeastaan on sarjakuva-antologia.
 • 8 jollain tapaa omaelämäkerrallista teosta, joista 4 oli sarjakuvamuodossa ja 3 YouTuberin kirjoittamaa.
 • 1 satukirja.
 • 1 näytelmä.
 • 2 pienoisromaania.
 • 39  romaania, mikä tarkoittaa noin 55% kaikista vuonna 2016 lukemistani kirjoista.
 • 1 uudelleenluku.
 • 12 englanninkielistä kirjaa. (Vuonna 2015 luin 8.) Muuten suomeksi. 
 • 21 suomalaista kirjaa. (Vuonna 2015 31.)
 • Aktiivisin kuukauteni lukemisen saralla oli kesäkuu, jolloin luin 10 kirjaa.
 • Maaliskuussa taas luin vain 2 kirjaa.
 • Blogin saralla olin ahkerin kesä- ja heinäkuussa, jolloin julkaisin molempina kuina 10 juttua.
 • Marraskuussa taas julkaisin vain yhden jutun.
 • 5 kirjaa, jotka aloittivat kirjasarjan. (Näistä yksi on sarjakuva. Strippi-albumisarjoja en laskenut mukaan.)
 • 1 kirja, joka aloitti kirjasarjan, mutta jonka seuraavaa osaa en aio lukea.
 • 4 kirjaa jonkun kirjasarjan keskeltä.
 • 0 kirjasarjaa, jota olisin saanut loppuun.
 • 5 kirjaa, jotka eivät varsinaisesti kuulu kirjasarjoihin, mutta jotka ovat joko itsenäisiä jatko-osia tai muuten epämääräisä jatko-osia tai pareja jo aiemmin ilmestyneelle kirjalle.
 • 2 lukumaratonia.
Tarkka lista kaikesta lukemastani kirjoita linkkeineen löytyy Luetut -osuudesta.

Tavoitteissa onnistuinen


Luinko minä oikeasti hyviä kirjoja vuonna 2016? Ainakin alkuvuosi näyttää varsin laadukkaalta: paljon Keltaisen kirjastoston kehuttuja romaaneja. Loppuvuodesta valuin sarjakuvien puolelle, mutta en koe sitä huonona asiana, sillä nyt koen vihkiytyneeni paremmin sellaiseen kirjallisuuden alaan, joka on aiemmin tuntunut vieraalta ja siksi vaikealta arvostella.

Tein listan kirjoista, jotka nopeallakin vilkaisulla antoivat minulle muistikuvan, että kyseinen kirja oli hyvä. Lista alla, ajallisessa lukujärjestyksessä niin että nro. 1 on luettu alkuvuodesta ja viimeinen loppuvuodesta.
 1. Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä
 2. Rainbow Rowell: Carry On
 3. Kate Atkinson: Hävityksen jumala
 4. Sarah Waters: Yövartio
 5. Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta
 6. Maria Turtschaninoff: Arra
 7. Margaret Atwood: Orjattaresi
 8. Mirka Ulanto: Hämärä teehetki
 9. Liv Strömquist: Kielletty hedelmä
 10. Marjane Satrapi: Pistoja
 11. Ian McEwanPolte
 12. Alison Bechdel: Hautuukoti. Tragikoominen perheeni
 13. Rainbow Rowell: Kindred Spirits
 14. Sara Barnard: Beautiful Broken Things
 15. Janne Kukkonen: Voro. Kolmen kuninkaan aarre
 16. Julian Fellowes: Belgravia
 17. Roald Dahl: Matilda
 18. Mike Pohjola 1827
 19. Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät
Nopeasti vilkaistuna 19 kirjaa on jo aika hyvin. Mutta verrataanpa niitä kirjoihin, jotka taas eivät onnistuneet tekemään minuun kovin suurta vaikutusta vuonna 2016. Jälleen sama järjestys:
 1. Sofi Oksanen: Norma
 2. Haruki Murakami: Maailmanloppu ja ihmemaa
 3. Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane
 4. Nina George: Pieni kirjapuoti Pariisissa
Verratuna suurimpiin pettymyksiin, parheiden ja kehnoimpien kirjojen suhde on merkittävä. En lukenut kovinkaan monta oikeasti aivan uskomattoman surkeaa kirjaa. Näin siksi, koska olen kenties oppinut valikoimaan kirjoja tarkemmin ja samalla myös jättämään joitain täysin iskemättömiä kesken. 

Tähän väliin on pakko taas lisätä huomautus, että kehnoiksi kokemani kirjat eivät välttämättä ole huonoja, mutta lukukokemukseni muodostui huonoksi, kenties koska odotukset ja kirjan todellinen sisältö eivät kohdanneet.

Näiden loistavien ja ei-niin-loistavien väliin kuitenkin jää 47 kirjaa, jotka ovat olleen ihan hyviä, mutta eivät ole jääneet mieleen poikkeuksellisen voimakkaasti. Näilläkin kirjoilla on paikkansa elämässä.

Totean, että onnistuin tavoitteissani siinä mielessä, että luin ihan mukavan määrän hyviä kirjoja. Vuonna 2016 luin silti myös välipalakirjoja. Välipaloja olivat varsinkin jotkut sarjakuvat. Silti vuosi 2016 ei jäänyt mieleen vuotena, jolloin luin enimmäkseen täytettä, vaan juuri sopivissa määrin. Eihän sitä aina jaksa syödä pelkkää pääruokaa, joskus on kiva saada joku maukas helppo suupala väliin.

Rahanmeno

Aloitin vuonna 2014 pitää kirjaa kirjoista, joita ostan. Ensimmäisenä kirjanpitovuonna rahaa kirjoihin meni noin 420€ ja vuonna 2015 kulutin kirjoihin 381,35€. Päätin, että jatkan kirjanpitoa myös vuonna 2016. Valitettavasti kirjanpitoni ei ollut täydellistä. Joistain kirjoista olen jälkikäteen muistin varassa kirjannut ylös arvion, ja jotkut kirjat olen saattanut unohtaa kirjata muistiin kokonaan. Kirjanpitoni mukaan joka tapauksessa kulutin kirjoihin vuonna 2016 noin 289,35€. 

Tavoitteeni laskea kirjoihin kulutettavaa summaa on siis toteutunut, mikä on positiivista oman talouteni kannalta. Yhteensä uusia kirjoja kirjahyllyyni tuli noin 49 kappaletta, mikä tarkoittaa, että jokainen kirja maksoi noin 5,91€. Todellisuudessa kappalehinta on ollut korkeampi, sillä uusista kirjoista osa on ollut lahjoja tai arvostelukappaleita. Vastaavat summat vuodelta 2015 ovat 50 kirjaa ja 6,20€/kpl. 

Näistä uusista kirjoista vuonna 2016 sain luetuksi 13. Edellisenä vuonna vastaava luku oli 15 kirjaa. Luin myös vuonna 2016 useita kirjoja, jotka puolestaan hankin vuonna 2015, joten oletettavaa on, että vuonna 2017 luen edellisvuona hankkimia kirjoja. Itse asiassa niin on jo tapahtunut, luin tammikuun alussa erään kirjan, ja tällä hetkellä on kesken eräs toinen.

Aion jatkaa samaa kirjanpitoa vuonna 2017. Uutena haasteena asetan itselleni, että pyrin mahdollisuuksien mukaan aloittamaan heti kirjan, jonka olen hankkinut, ettei se jää kummittelemaan hyllyyn.

Vuosi 2016 noin muuten

On turha väittää, että vuosi 2016 olisi ollut helppo. Näin jälkikäteen ajatellen olen huomannut, etten välttämättä muista edes kaikkea, sillä minun on tyypillistä unohtaa ajanjaksoja, joita en ole kokenut mukavina. 

Kun palasin Turkuun joululomalta vuoden 2016 alussa, olin jostain syystä uskomattoman ahdistunut. Kenties tuleva kandi kolkutteli mielessä. Kevään aikana osallistuin proseminaariin ja kirjoitin kandidaatin tutkielman, mutta ihan kevyesti se ei tullut. Samalla kun luin kirjallisuutta nimistöntutkimuksesta, olin yhteydessä YTHS:ään toiveena saada jotain apua. Vaikka silloin ei ollut mukavaa, tilanne on nykyään ehkä rauhallisempi kuin koskaan. Kliseisesti sanottuna, tuntuu että piti käydä henkisesti pohjalla, että pääsin sieltä kipuamaan ylös ihmisenä, joka tuntee itsensä paremmin ja osaa käsitellä ahdistuksen ja masennuksen tunteita niin, että pystyy elämään jokapäiväistä arkea.

Rankka vuosi näkyy blogissani postausten määränä. Julkaisin vähemmän tekstejä kuin vuosiin. Tarkalleen ottaen viimeksi vuonna 2012 julkaisin yhtä vähän kuin viime vuonna. Olen myös joutunut vuoden 2017 alussa kirjoittamaan kolme kokoavaa postausta, joihin olen kirjoittanut lyhyehköjä arvosteluja niistä kirjoista, joista en syksyllä 2016 saanut aikaiseksi kirjoitettua. 

Oli vuodessa 2016 myös hyviäkin puolia! Kirjoitin kandin ja sain kaikki kandidaatin tutkintoa varten vaadittavat kurssit kasaan. Kävin Tallinnassa elämäni ensimmäistä kertaa. Se reissu avarsi vähän silmiäni Viron suhteen. Kävin laskettelemassa vuosien tauon jälkeen ja jonotin uutta Harry Potter -kirjaa yöjonotuksessa. Olin Finnconissa, Traconissa ja 1700-luvun elävöittämistanssiaisissa, joihin pukeuduin 1700-luvun tyyliseen pukuun. Sain uusia ystäviä. Ystävystyin uudelleen sellaisten tuttavuuksien kanssa, joihin en ollut pitänyt vuosiin kunnolla yhteyttä. Läpäisin virkamiesruotsinkurssin! Pidin kirja-arpajaiset Spekulatiivisesta Turusta, Nova 2014 -antologiasta ja Hämärästä teehetkestä. Osallistuin kyseisten kirjojen julkkareihin. Juttelin lukuisien kirjailijoiden kanssa. Näin Li Andersonin lähiruokakaupassani. 

Monesta aiheesta olisin halunnut blogata, varsinkin Finnconista ja Tallinna-reissusta, mutta en vain ehtinyt tai saanut aikaiseksi. Vuosi 2016 oli siis vuosi, jolloin tapahui paljon, mutta kaikkeen ei samalla revennyt.Mirka Ulannon Hämärän teehetken julkkareissa otettu kuva. Kuvassa myös Spekulatiivinen Turku -antologia (toim. Pasi Karppanen).
Vuoden 2017 tavoitteet

Tänä vuonna täytän 25 vuotta. Se tuntuu samalla pelottavalta ja innostavalta. Pelottavalta siksi, koska se kuulostaa paljon aikuisemmalta kuin mitä koen olevani. Olen silti innoissani, sillä tutkimusten mukaan aivot kehittyvät vielä 25-vuotiaiksi saakka. Viimeisimpänä kehittyy aivojen etulohko, joka säätelee päätösten tekemistä, riskien arvioimista, tulevaisuuden ennakoimista, ongelmanratkaisua ja tunteiden hallintaa. Seuraan mielenkiinnolla omaa kehitystäni. Olen jo huomannut, etten enää tee samanlaisia impulsiivisia päätöksiä, mitä saatoin tehdä vielä muutama vuosi sitten.

Lukemisen saralla olen asettanut itselleni kolme tavoitetta:
 1. Tavoitteeni on lukea 70 kirjaa. Tämä sisältää myös sarjakuvat ja mahdolliset tietokirjat, myös opintoja varten luetut, jos koen että olen lukenut kirjan kannesta kanteen.
 2. Tavoitteeni on lukea vasta hankitut kirjat mahdollisimman nopeasti. En enää halua, että hankin 50 kirjaa, joista luen noin 10 vuoden aikana.
 3. Tavoitteeni on lukea enemmän noita hyllyyn hankittuja kirjoja, joita en ole vielä saanut luettua.
Olen myös kokeillut uutta tekniikkaa, jonka keksin joululomalla. Olin ottanut joululomalle kirjoja, joita säilytin laukussa. Aina kun olin saanut yhden kirjan luetuksi, aloin kaivella laukkua. Huomasin, että kun kirjat olivat poissa silmistä, ne tuntuivat tuoremmilta. Kirjat, joita olin kuukausikaupalla tuijotellut hyllyn reunalla, alkoivat yhtäkkiä näyttää uusilta ja kiinnostavilta. Kun palasin joululomalta, hankin kirjahyllyyni laatikon, johon laitoin kaikki TBR-pinossa olevat kirjani. Saa nähdä, miten tekniikka toimii vuoden kuluessa.

Vuosi 2017 on tuonut myös muutaman konkreettisen visuaalisen muutoksen. Jonkin aikaa sitten vaihdoin blogini kuvakkeen samaksi, joka minulla on jo pitkään ollut twitterissä. Sateenvarjokuva oli otettu syksyllä 2014, joten oli aika vaihtaa kuva sellaiseen, joka on otettu... marraskuussa 2015. Vähän tuoreempaa silti!
Samalla päätin vaihtaa kuvan, joka minulla on Info-sivulla. (Kannattaa muuten vilkaista tuo sivu aina joskus, päivittelen sitä aina kun on jotain päivitettävää.) Lokakuussa 2015 otettu edustavahko mutta valitettavan sumea kuva sai vaihtua tammikuussa 2017 otettuun kuvaan, jonka räpsäisin kun graduseminaarin opponointivuoroni oli ohi.

                 

Hyvää alkanutta vuotta 2017 teille kaikille! Sisältäköön se hyviä kirjoja ja paljon aikaa lukea niitä.
_____________________

Aiemmat yhteenvetoni:

  2 kommenttia:

  1. Onpa hieno ja perusteellinen kooste! Tsemppiä tällä vuodelle:)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitoksia.
    Koosteista tulee vuosi vuodelta perusteellisempia, sillä käytän aina edellisvuotta mallina ja sitten keksin kirjoittaessa aina uusia juttuja. :D

    Poista

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...