maanantai 6. maaliskuuta 2017

Suomen spefiseurojen yhteistyökokous 4.3.

Vuosittainen Suomen spefiseurojen yhteistyökokous pidettiin Tampereella lauantaina 4. maaliskuuta. Kokouksessa eri seurat kertovat toiminnastaan, joka mahdollisesti kiinnostaa muita seuroja, ja suunnittelevat yhteistyötä.

Tänä vuonna yhteistyökokous tuntui minulle erityisen merkitykselliseltä, sillä olen mukana tiimissä, joka tekee Finnconia Turkuun kesäksi 2018 ja lisäksi olen aloittanut Turun Science Fiction Seuran Spin-lehden päätoimittamisen, joten oli sellainen olo, että pitää vähän käydä naamaansa näyttämässä.

Kokouksella on hyväksi koettu, vakiintunut runko, johon kuuluu itse kokous, mutta myös arpajaiset ja huutokauppa. Samalla meidän Turun porukalle on muodostunut lukuisien Tampere-reissujen takia oma matkarutiini: auto pysähtyy aina Urjalan makeistukussa. Tästä keskellä ei mitään sijaitsevasta kaupasta löytyy törkyhalvalla kaikkea sellaista, mitä ei ehkä normikaupoista saa, tai muuten vain saa halvemmin isommissa pakkauksissa. Joten pitihän sitä hamstrata.

Näillä herkutellaan jonkin aikaa.
Kokous pidetään järven rannalla mukavan kotoisassa saunamajassa, jossa kaikki on puuta ja josta tulee sellainen olo, että siellä pitäisi aloittaa partiokokous sillä sekunilla.

Makeistukun satoa, muistiinpanovälineet esillä ja Worldcon 75:n raportin lukua.
Seurojemme kirjoja esillä.
Itse kokouksessa pystyimme kertomaan yksityiskohtia tulevasta Finnconista, mutta niistä tiedotetaan tarkemmin jonkin ajan kuluttua tapahtuman nettisivuilla, Twitterissä ja Facebook-sivuilla.

Tapahtumassa pidetyilla arpajaisilla on tarkoitus kerätä varoja tilan vuokraa varten. Arpajaisiin kuka tahansa saa tuoda jotenkin spekulatiiviseen fiktioon liittyviä kirjoja, sarjakuvia tai muita aiheeseen sopivaksi katsomiaan palkintoja. Tänä vuonna minä itse vein sinne jopa jotain, nimittäin kirjan, johon on kerätty lainauksia Narnian tarinoista sekä viime syksyn Turun kirjamessuilta mukaan napatun Paolo Coelhon ilmaiskirjan. 

Arpajaispalkintoja.
Minun arpani.
Näissä arpajaisissa on se hauska puoli, että osa kirjoista on oikeasti sellaisia hyviä tapauksia, joista olisi kiinnostunut, mutta suurin osa on aivan uskomattoman outoa settiä, jotka ovat varmaan jotain ilmaishyllyje omituisia löytöjä. Kun itsellä alkaa olla viisi arpaa jäljellä ja pöydällä vain ne kaikista hämärimmät tapaukse, alkaa toivoa, ettei enää voittaisi yhtään mitään. Tavallista on, että edellisvuoden kummat arpajaisvoitot tuodaan seuraavana vuonna takaisin ja pistetään vahinko kiertämään.

Tänä vuonna pöydässä oli oikeasti jotain, mistä olin ihan kiinnostunut, muun muassa Anne Leinosen Ilottomien ihmisten kylä oikein hyväkuntoisena. Muutamia muitakin kirjoja olin katsellut vähän sillä silmällä ennen arpajaisten alkua.

Voittoni.
Tällä kertaa jopa sain haalittua kasaan kirjoja, jotka eivät ole niin uskomatonta settiä kuin olisi ollut mahdollista. Voitin yhteensä kolme kertaa, ja yhden kirjan minulle lahjoitti kaverini, joka ei ilmeisesti löytänyt itselleen enää mitään mieluisaa, mutta tiesi mitä kirjoja minä pöydältä havittelen. 

Saaliiseeni kuuluu:
  • Laini Taylorin Karou, Savun tytär ja Aika taistelun ja tähtivalon. Tämä kirjasarja on näkynyt jonkin verran blogeissa. En ole vakuuttunut siitä, että kyseessä olisi laatunuortenkirjallisuutta, mutta nytpä voin ainakin katsastaa tilanteen. Jos sarja osoittautuu hyväksi, sen kolmas osa ilmestyy englanniksi pian. Saa nähdä, kääntääkö Tammi trilogian loppuun asti.
  • Cassandra Claren ja Holly Blackin Kuparikoura, joka on jatkoa Magisterium-sarjan aloittajalle Rautakokeelle. Voitin Rautakokeen viime vuonna samaisesta yhteistyökokouksesta, joten oli ihan hauska napata sen jatko-osa mukaan myöskin. Itse sarjan laadusta en tiedä mitään, sillä Rautakoekin on edelleen lukamatta.
  • Mark Anthonin ja Ellen Porathin Dragonlance-romaani on näistä voitoista ehkä oudoin. En ole yhtää Dragonlance-kirjaa lukenut, mutta niiden maine on kiirinyt pitkälle. Valitsin tämän kirjan sillä perusteella, että se on sentään jonkun sarjan aloitusosa. Kindred Spirits aloittaa Meeting Sextets -sarjan.
  • Voitin myös Pasi Ilmari Jäärkeläisen romaanin Lumikko ja yhdeksän muuta pokkariversiona. Luin kirjan joulukuussa 2013 ja pidin siitä, nyt sain sen hyllyyni.
Leinosen kirjaa en siis onnistunut saamaan. Onneksi on kirjasto.

Huutokauppapalkintoja.
Huutokaupassa taas on ehkä rahtusen parempi taso (tosin tämäkin on kiisteltävissä oleva asia) Huutokaupasta saatavilla rahoilla pyritään rahoittamaan Noffaria, joka on siis suomalaisten spefiharrastajien edustaja, joka lähetetään johonkin pohjoismaalaisen coniin edustamaan Suomea. Kaupattavana oli lukuisia paksuja novellikokoelmia ja joitain harvinaisia teoksia, kuten Suomen kirjaseuran ensimmäinen julkaisu Avaruus vaarassa, Nuorisokirja, joka kertoo jännittävän tarinan suomalaisesta suurkeksinnöstä, jonka on kirjoittanut Yrjö Kohonen, joka kirjoittamisen lisäksi toimi muun muassa pastorina.

Itse hankin sieltä seitsemän Elf Quest -sarjakuvaa. Muistan lukeneeni näitä nuorena, joten nostalgiasyyt olivat suurin motivaationi. Tästä paketista maksoin yhteensä seitsemän euroa. Kokoelma ei ole täydellinen, joten onpahan jotain keräiltävää tulevaisuudessa.


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Muistikuviini on jäänyt haltioita, joilla on vatsalihakset. :D Saa nähdä, minkälainen itse tarina loppujen lopuksi on.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...