keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

"Lähdit tästä talosta ja palasit milloin halusit. Et ollut koskaan tullut ajatelleeksi että vaimosikin saattaisi lähteä." s.176

Pidä huolta äidistä on romaani, johon tartuin odottamatta erään kirjablogimiitin jälkeen. Olisihan minulla ollut muutakin luettavaa, mutta uusi kirja viettelee aina enemmän kun vanha, hyllyssä jo kauan odottanut teos. Romaani vietteli ihan aiheensakin vuoksi, mutta minua kiinnosti myös lukea korealainen romaani, sillä en tietääkseni ole korealaiseen kirjallisuuteen aiemmin tutustunut. 

Romaani kertoo perheestä, jossa on viisi lasta. Vanhemmat ovat kasvattaneet lapsensa maaseudulla, mutta lapset ovat muuttaneet kaupunkiin luomaan uraansa. Vanhemmat eivät tunnu välittävän juuri toisistaan, mutta lapsistaan he kyllä välittävät. Kerran vanhempien ollessa matkalla lapsiensa luo, isä hyppää metroon liian nopeasti, eikä äiti ehdi mukaan. Kun isä palaa samalle metroasemalle takaisin, äiti on kadonnut. Äidin katoaminen on vakava asia, sillä äiti on lukutaidoton eikä hän osaa liikkua yksin suurkaupungissa.

Tarina on jaettu viiteen osaan, joista jokainen osa käsittelee yhden perheenjäsenen suhdetta äitiin. Äänen saavat kolme sisarusta, isä sekä äiti itse. Näkökulmat luovat mielenkiintoisia kuvia erilaisia ihmissuhteista, mutta osittain näkökulmien vaihtelu on myös romaanin heikkous. Osuuksien alussa ei kerrota selvästi, kenen ääni saadaan nyt kuuluviin, joten sen selvittämiseen menee hetki. Romaani käyttää myös harvinaisempaa toisten persoonan kertojaääntä, joka asettaa omat haasteensa.

Kolme ensimmäistä osaa ovat erittäin koskettavia. Siinä vanhin tytär, vanhin poika ja perheen isä hahmottelevat ajatuksiaan äitiään tai vaimoaan kohtaan. Kaikki ovat pitäneet perheen tukipilaria itsestäänselvyytenä. Kolmen ensimmäisen osan jälkeen romaani valitettavasti hajoaa, minkä seurauksena lukeminen myös hidastuu.

En kykene arvioimaan kirjaa korealaisen kirjallisuuden kontekstissa, mutta yleisessä kirjallisuuden kontekstissa Pidä huolta äidistä on oikein kelpo romaani. Se herättää ajattelemaan omaa suhdettaan vanhempiin. Samalla se tarjoaa kurkistusikkunan korealaiseen perhe-elämään, joka ei loppujen lopuksi poikkea kovin paljon siitä, mihin Suomessa ollaan totuttu. Jonkun verran pistää silmään esikoispojan suosiminen. Perhesuhteiden lisäksi romaanista paljastuu kertomus muistisairaudesta, jota kukaan ei ole havainnut ennen kun äiti todella katoaa.

Odottamattomana vastaantulijana Pidä huolta äidistä on positiivinen loikka uuden kirjailijan ja uuden maan pariin. Jonkin verran pohdin käännöstä. Tuntui, että jotain on mahdollisesti kadonnut suomennoksessa. Kenties jotain sukulaisuussuhteista ja niiden hierarkistasta kertovia pikkusanoja, pronomineja? Mutta koska koreaa en osaa, olen täysin suomennoksen varassa. Yleisesti ottaen teoksen kieli oli hyvää. 

ALKUPERÄINEN NIMI: Ommarul putakhae
SIVUJA: 320
KUSTANTANUT: Into
JULKAISTU: 2008 (suom. 2015) 
SUOMENTANUT: Taru Salminen 
MISTÄ MINULLE: Kirjavaihtona kirjablogimiitissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...