perjantai 9. kesäkuuta 2017

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

Kuva: Disney
Uskallan väittää, että juuri kukaan ei varsinaisesti kaivannut uutta Pirates of the Caribbean -elokuvaa. En minä ainakaan. En ole kaivannut uutta Pirates of the Caribbean elokuvaa sitten sarjan toisen osan, jonka näytöksestä kävelin ulos mykistyneenä pettymyksestä.

Ensimmäinen osa, Mustan helmen kirous, oli silloin yksi lempielokuvistani. Lasken sen edelleen yhdeksi merkittävämmäksi nuoruusaikani elokuvaksi. Se nousee kokemuksissani samanlaisiin mittasuhteisiin kuin joillekin 80-luvulla nuoruuttaan eläneille sellaiset elokuvasarjat kuten Tähtien sota, Indiana Jones tai Paluu tulevaisuuteen. Yläasteikäisen kriittisellä ajattelukyvyllä varustettuna en ollut varma, mitä odottaa lempielokuvani jatkolta, mutta toivoin sen sentään olevan vähintään yhtä hyvä kuin edeltäjänsä.

Nykyään sarjan toinen osa, Kuolleen miehen kirstu, asettuu Pirates of the Caribbean -elokuvien kärkeen, vaikken pidäkään sitä hyvänä elokuvana. Pikemminkin sarjan taso on laskenut jatkuvasti. Kolmas osa on jo silkkaa tervassa uintia (paitsi soundtrack, se on mahtava!), ja neljäs osa... muistaako kukaan, mitä siinä tapahtui?

On vaikea sanoa, mikä kaikki elokuvissa on flopannut. Omasta näkökulmastani ensimmäinen elokuva on kohtuu uskottava 1700-luvun pukudraama, johon on kuitenkin heitetty mukaan merirosvoja, seikkailua ja yksi yliluonnollinen elementti, kun taas jatko-osat tuntuvat käsikirjoittajien aivoriihen sekasotkulta, joita ei olla onnistuttu kiteyttämään kunnolla käsikirjoituksiin. Joku idea taustalla on ollut, ehkä, mutta se idea on unohtunut jonnekin entistä vauhdikkaampien toimintakohtausten alle.

Kaiken tämän lyttäämisen jälkeen on todettava, että sarjan viides osa Salazar's Revenge ei ole lainkaan niin huono. Heti elokuvateatterista poistuttani tweettasin elokuvasta näin sanoin:
"Tuntuu, että uusin Pirates of the Caribbean -elokuva oli käytänössä iso anteeksipyyntö muutamasta edeltäjästään." 
Lyhyesti sanottuna, elokuva jatkaa kolmannen elokuvan tarinaa ja antaa viimein tyydyttävän lopetuksen tarinalle, jota lähdettiin muotoilemaan viimeistään Kuolleen miehen kirstussa.

Elokuva alkaa kohtauksella, jossa Willin ja Elizabethin poika Henry on noin 10-12-vuotias. Ajallisesti kohtauksen voi sijoittaa vuoden pari sen jälkeen, kun Will on saanut viettää ensimmäisen päivänsä maassa tultuaan Lentävän hollantilaisen kapteeniksi. Will on tavannut ensimmäistä kertaa poikansa ja poika isänsä. Ilmiselvästi nuori Henry ei ole saanut mielenrauhaa, vaan on tapaamisen jälkeen tehnyt paljon tutkimustyötä ja on onnistunut selvittämään, miten Will voidaan vapauttaa kirouksestaan. Henry onnistuu saamaan kontaktin isäänsä, mutta Will ei usko moista keinoa olevan ja käskee pojan palaamaan maihin ja unohtamaan suunnitelmat.

Henry ei kuitenkaan unohda. Seuraavaksi elokuva hyppää noin yhdeksä vuotta ajassa eteenpäin. Henry on nyt parikymppinen nuorukainen, joka on värväytynyt laivastoon. Laivamatka menee kuitenkin huonosti, sillä laiva ajautuu Bermudan kolmioon ja törmää siellä laivaan, jonka miehistö on kirottu. Miehistö tappaa kaikki muut paitsi Henryn, jolla sattuu olemaan mukanaan etsintäkuulutus Jack Sparrow'sta. Laivan kapteenilla Salazarilla nimittäin on omat kaunansa Sparrow'ta kohtaan. Henry saa tehtäväkseen välittää viestin, että Sparrow'n päivät ovat luetut. Tämä juonenkäänne ei sinänsä ole yllätyksellinen, sillä Jack Sparrow on tainnut olla jokseenkin hengenvaarassa jokaisessa sarjan elokuvassa.

Seuraavaksi esitellään liuta uusia ja vanhoja hahmoja. Tämän elokuvan pakollinen peloton nainen on orpo Carina, joka on jollain kumman keinolla onnistunut hankkimaan itselleen aika korkeatasoisen koulutuksen. Motiivina on toiminut kirja, jonka hänen isänsä on jättänyt hänelle. Kirja kertoo saaresta, josta löytyy keino rikkoa kaikki maailman kiroukset. Carinalla ei kuitenkaan mene hyvin, sillä hän on joutumassa hirteen syytettynä noituudesta. Myös Henry on vaikeuksissa - hän on päässyt epäonniselta retkeltään maihin, mutta häntä epäillään maanpetturuudesta. Henrylla ja Carinalla on sattumoisin sama tavoite, sillä molemmat haluavat löytää saman saaren. Monien vaihdeiden jälkeen he ryhtyvät yhteistyöhön ja vetävät mukaan Jack Sparrow'n, joka pystyy tarjoamaan heille laivan.

Omalla tavallaan Salazar's Revenge on juonellinen toisinto Mustan helmen kirouksesta. On kirottu merirosvolaiva ja sen miehistö, joka haluaa vapauksen kirouksesta. Kirouksen purkamiseksi on löydettävä myyttinen aarre, jonka löytymisessä Jack Sparrow on tärkeässä roolissa. Ennen aarteen löytymistä ehditään seikkailla vauhdikkaasti ja tehdä muun muassa erittäin eriskummallinen reissu saarella, jossa Jack Sparrow meinaa joutua vasten tahtoaan naimisiin.

Mielestäni juonellinen toisinto toimii, sillä se palaa juurille ja sulkee ympyrän. Samalla se ei yritä liikaa. (Tai no, jossain kohtauksissa se ehkä yrittää liikaa.) Pääsääntöisesti juoni kuitenkin tähtää yhteen tavoitteeseen: kirouksen rikkomiseen. Hahmokaarti pysyy kohtuullisen siedettävissä lukemissa. Lisäksi hahmojen menneisyydestä saadaan kuulla lisää. Miten Jack Sparrow'sta tuli Mustan helmen kapteeni? Mitä Hector Barbossa on ehtinyt puuhaamaan?

Erityistä kiitosta elokuva saa Carinasta, jolla olisi ollut kaikki mahdollisuudet olla taas yksi pelastettava neitokainen, mutta joka on kirjoitettu toimeliaaksi henkilöksi. Carina vetosi minuun niin paljon, että katsoisin mielelläni hänelle omistetun kokopitkän elokuvan tässä lähitulevaisuudessa, varsinkin kun hänen menneisyydestään paljastuu mehukkaita yksityiskohtia.

Henry jää valitettavasti täysin Carinan varjoon, mikä vähentää hahmon kiinnostavuutta, mutta myös jättää paljon mehukkaita yksityiskohtia Henryn vanhemmista ainoastaan arvailun varaan. Välillä elokuvaa katsoessa unohtaa, että siinähän on Willin ja Elizabethin poika!

Salazar's Revenge on elokuva, jonka voi entisenä fanina hyväksyä. Onneksi menin katsomaan. Voisin katsoa jopa uudestaan. Se keskittyy tavoitteeseen, eikä siihen ole tungettu liikaa erilaisia fantasiaelementtejä. Yksi kirottu miehistö ja yksi myyttinen saari ovat ihan tarpeeksi yhden elokuvan tarpeiksi. Elokuva myös antaa arvokkaan lopetuksen tarinalle, joka lähdettiin ryssimään jossain vaiheessa. Loppukohtauksessa jouduin pyyhkimään muutaman kyyneleen poskiltani ja kokoamaan itseni lopputekstien aikana. 

Kuva: Disney / Finnkinon sivuilta
Mainostanpa vielä loppuun flashmobia, jonka kävimme Riverside Castle -kuoron kanssa vetämässä Salazar's Revenge -elokuvan ensi-illassa. Pääset katsomaan videon tästä.

PS: Mikä on muuten tämä trendi, että elokuvien nimiä "suomennetaan" vaihtamalla yksi englanninkielinen nimi toiseen? Salazar's Revengen englanninkielinen nimi on Dead Men Tell No Tales, joka omasta mielestäni kumisee eeppisyyttä paljon voimakkaammin kuin joku nolo Salazarin kosto. Samanlainen nimikummallisuus nähtiin muun muassa Kapteeni Amerikka -elokuvissa: sarjan toisen osan alkuperäinen nimi on Captain America: The Winter Soldier, mutta jostain syystä nimi on Suomessa Captain America: The Return of the First Avenger. Nimenvaihdosta ei ainakaan voi perustella merkkimäärällä.

10 kommenttia:

 1. Hmm, tästä elokuvasta on tullut niin ristiriitaisia arvioita, etten tiedä oikein, uskaltaisinko katsoa sen vai en. Mutta tämä antoi ainakin jälleen puoltavan äänen, ehkäpä siis en maltakaan odottaa tv-julkaisua, kuten olin aikaisemmin suunnitellut!

  Tuosta nimiasiasta: tähän vaikuttaa todella paljon itse asiassa elokuvayhtiö - millä nimellä markkinoidaan missäkin osassa maailmaa, mitä nimikkeitä elokuvayhtiö haluaa suomennettavan ja mitä se kieltää suomentamasta. Varsinkin näissä elokuvasarjoissa painostus yhtiön suunnalta on ilmeisesti suuri, tai näin muistan kuulleeni erään gradututkimuksen tiimoilta. Kääntäjä ei siis välttämättä saa itse lainkaan valita, mikä elokuvan nimeksi tulee - se tulee usein ylemmältä taholta. Tällainen käsitys minulla on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä olen monien tuttujeni kanssa jutellut, hekin ovat pitäneet elokuvasta. Eräs kaverini eilen sanoi, että hänestä tuntui, että viides osa oli kuin jäähyväiset sarjalle. No, saapa nähdä. Elokuva on rahallisesti menestynyt tosi hyvin, joten ehkä Disney haluaa lypsää vielä lisää.

   Arvelinkin, että nimiasiassa on joku tuollainen seikka taustalla.

   Poista
 2. Mä jotenkin nautin näiden kaikkien elokuvien päättömästä kohelluksesta ja odotan tämänkin näkemistä innolla XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätöntä kohellusta on kyllä luvassa. Varsinkin eräs elokuvan alkupuolella oleva kohtaus sai toden teolla miettimään, mitä hevosvoimat tarkoittavat.

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Hei, sait uuden lukijan! Hyvä arvio, monta asiallista pointtia. Mää kyllä odotan jokaista PiOtC-leffaa innolla, tuli niistä miten paskoja tahansa. Pääasia, että ne on PiOtC-leffoja! Olen siitä paatunut fani.

  Kapu // viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet muuten blogini 200. julkinen lukija, onnittelut!

   Poista
  2. Hahaa, hienoa, ja onnittelut myös 200 lukijan rajan rikkoutumisesta! Saanko palkinnon? ;D

   Poista
  3. Tämänhetkinen taloustilanne pystyy tarjoamaan ainoastaan mainetta ja kunniaa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...