sunnuntai 27. elokuuta 2017

Carrie Fisher: The Princess Diarist

Eräänä päivänä käydessään kaappejaan läpi Carrie Fisher löysi vanhan päiväkirjan, jota hän oli kirjoittanut ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan kuvausten aikana. Päiväkirja oli hänen mielestään hyvin erikoinen ja hän halusi julkaista sen - näin hän ainakin kirjoittaa kirjassaan The Princess Diarist. Kirja ilmestyi syksyllä 2016 ja se jäi hänen viimeiseksi julkaistuksi teoksekseen.

The Princess Diarist ei kuitenkaan ole pelkästään puhtaaksikirjoitettu Fisherin nuoruudenaikainen päiväkirja. Se on pikemminkin muistelmateos ajoista, jotka taatusti kiinnostavat lukuisia Tähtien sota -faneja. Sivulauseista voi lukea yksityiskohtia kulisseista, lähtien ihan näyttelijöiden asumisjärjestelyistä.

Fisher on käsitellyt erikoista elämäänsä myös aiemmissa teoksissaan, joten teksti ei käy yksityiskohtaisesti läpi Fisherin lapsuutta ja nuoruutta – pintapuolinen raapaisu saa Fisherin elämäkerralle perehtymättömät tarpeeksi hyvin mukaan. Suurimman huomion kirjassa saa epävarma nuori nainen, joka ei välttämättä halunnut näyttelijäksi, mutta joka päätyi sellaiseksi kaikesta huolimatta. The Princess Diarist kertoo yksinkertaisuudessaan teinitytöstä, joka haluaa tulla hyväksytyksi.

Erittäin paljon sivutilaa teoksesta on varattu luvulle, joka käsittelee Carrie Fisherin ja Harrison Fordin suhdetta ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan aikana. Lukija tuntee ristiriitaisia tuntemuksia: toisaalta janoaa tietoa, mutta toisaalta tuntee olonsa tirkistelijäksi eikä välttämättä haluaisi tietää kaikkea, mitä kirjan sivuilla lukee. Osittain mukana on paljastuskirjan makua. Toisaalta rivien välistä on luettavissa vuosikymmenien vaikenemisen painolasti. Loppujen lopuksi Fisher kertoo paljon, mutta jättää silti luvussa kuvatun pariskunnan ja lukijan väliin verhon, joka antaa hiukan yksityisyyttä.

Paljon sivutilaa teoksesta saavat myös Fisherin alkuperäiset päiväkirjamerkinnät. Valitettavasti ne jäävät hyvin irralliseksi osuudeksi suhteutettuna kirjan muuhun sisältöön. Päiväkirjamerkinnöille annetaan hyvin vähän kontekstia eikä teksteissä ole mukana juuri minkäänlaisia päivämäärämerkintöjä. Merkinnät sisältävät sekä suoraa kerrontaa että silkkaa ajatusvirtaa, jopa runouttakin. Merkinnöistä on luettavissa ahdistunut nuori nainen, jolle ei välttämättä ole tärkeää kertoa, mitä tapahtui, vaan mitä hän juuri sillä hetkellä tunsi.

Muistelmateoksena The Princess Diarist ei välttämättä ole kovin onnistunut, sillä se on osittain hajanainen. Noin kahteensataanviiteenkymmeneen sivuun on mahtunut teinityttö, joka pelkää kasvojensa olevan liian pyöreät elokuvarooliin ja 60-vuotias nainen, joka pohtii sitä, kuinka outoa on kuulla itseään neljäkymmentä vuotta nuoremmilta miehiltä olleensa heidän ensimmäinen seksisymbolinsa.

Fani kuitenkin saa tekstitä paljon irti. Kirja vilisee hauskaa Tähtien sota -triviaa lähtien ihan siitä, miten prinsessa Leian kuuluia nutturakampaus syntyi. Mielenkiintoiseksi seikaksi nousee kirjan loppupuolen pohdinnat siitä, kuinka outoa on olla kuuluisa näyttelijä. Nykykontekstissaan kirja loppuu tuntellisesti, varsinkin jos viimeistä lukua lukee kuin Fisherin jäähyväisinä.

SIVUJA: 257
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: Batam Press
JULKAISTU: 2016
MISTÄ MINULLE: Oma ostos

Julkaistu aiemmin Spinissä 1/2017.

4 kommenttia:

 1. Tämän kyllä tahtoisin lukea :) En tosin ole nähnyt kuin kaksi Star wars -leffaa kokonaan, mutta Fisher kiinnostaa ihmisenä, enkä pane pahakseni leffatriviaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on mielestäni täysin ymmärrettävissä, vaikka ei olisi kauhean kova Star Wars fani. Yksityiskohdat toki tuovat lisäherkkuja faneille.

   Poista
 2. Vähän samanlaisin fiiliksin tuli luettua tämä itsekin, en ollut ihan varma olisinko halunnut tietää näjn paljon ja kuitenkin luin. Päiväkirjamerkinnät olivat jotenkin sympaattisia, niistä tosiaan löysi sitä epävarmuutta ja teini-iän kuohua, mutta irrallisia toki kokonaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli sellainen olo, että Fisher halusi kertoa suhteestaan Fordiin, mutta ei kuitenkaan kertonut juuri mitään, mutta kertoi kuitenkin paljon. Sen lukemisesta tuli erikoinen tunnelma.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...