tiistai 5. syyskuuta 2017

Kata Melander: Älä irrota


Älä irrota kiinnitti huomioni sosiaalisessa mediassa. Kenties näin tweettejä, joissa kirjailija Kata Melander puhui kirjastaan. Mielenkiintoni heräsi myös hieman sitä kautta, että satumme opiskelemaan samaa pääainetta samassa yliopistossa, mutta emme ole tietääksemme koskaan kohdanneet.

Toki myös romaanin aihe herätti mielenkiintoni. Melander on kirjoittanut romaanin pyörätuolia apuvälineenä käyttävästä nuoresta naisesta, joka kärsii pahoista, selittämättömistä kivuista. Kirja keskittyy siihen, kuinka päähenkilö Saara yrittää säilyttää itsensä kovien kipujen keskellä ja kuinka hän pohtii oikeuttaan rakkauteen ja hyväksyntään sellaisena kuin on. Kirja kertoo myös Petteristä, joka on jumissa rakkaudettomassa avioliitossa. Petteri joutuu arvioimaan uudelleen elämäntilanteensa, johon on yhtäkkiä astunut Saara, johon hän alkaa pikku hiljaa rakastua. 

Kirja on kertomus sairastamisesta, mutta kirja on myös kertomus halusta elää. Pidin romaanissa erityisen paljon sen kielestä. Tämä on sinänsä poikkeuksellista, sillä romaani luottaa voimakkaasti runolliseen, epäsuoraan kerrontaan, mikä ei yleensä ole suosikkityylini. Tekstistä kuitenkin huokui halu kertoa tarina juuri näin. Se tihkui lukukokemukseen ja aiheutti unenomaisen, rauhallisen tunnelman. Tarinan tapahtumat ovat rankkoja, mutta teksti häivyttää ne sopivalle etäisyydelle.

Heikoimmaksi puoleksi kirjassa nousee sen ulkokirjalliset puolet. Kirja on kustannettu Type & Tell -kustannuksen kautta, ja nettisivujen selailu paljastaa, että kustantamo on enemmänkin omakustannuskanava kuin perinteinen kustantamo, jossa käsikirjoituksia tarjotaan kustannustoimittajille. Painosta ja taitosta tulee halpa tunnelma, sillä tekstissä on esimerkiksi outoja välilyöntejä  ja kappaleiden hyppimistä, joita ei voi perustella millään taiteellisella ratkaisulla.

Tämä on kuitenkin kirjamaailman todellisuutta. Tärkeät kirjat eivät aina saa ansaitsemaansa verhoilua. Kansi kuitenkin on nätti. Toivon, että tähän kirjaan tartutaan ja että kirja kestää mahdollisimman pitkään lukukelposena kirjastoissa.

SIVUJA: 226
KUSTANTANUT: Type & Tell 
JULKAISTU: 2016
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...