torstai 7. syyskuuta 2017

Nicola Yoon: Kaikki kaikessa


"Ehkä kasvaminen tarkoittaa sitä, että ihminen tuottaa pettymyksen lähimmilleen." - s.226

Nicola Yoon Kaikki kaikessa oli hetken hitti kesällä, kun siitä tehty elokuva tuli teattereihin. Pääroolissa näyttelee Amandla Stenberg, joka tunnetaan Nälkäpeliä Ruena ja joka on roolitetty Angie Thomasin Viha jonka kylvät -romaanin filmatisointiin. Kaikki kaikessa -romaanin suomennos ottaa kannet elokuvasta. Kirjan lopussa on myös kuvaliite. Kuvia ei ole suositeltavaa selata etukäteen, sillä ne spoilaavat paljon.

Kaikki kaikessa on nuortenkirja, joka kertoo Maddy-nimisestä teinitytöstä, jolla on SCID, harvinainen immuunipuolustuksen sairaus, joka tekee hänet käytännössä allergiseksi koko maailmalle. Tämän seurauksena Maddy asuu steriilissä ympäristössä omassa kodissaan eikä ole koskaan poistunut ulkomaailmaan. Maddy on pääsääntöisesti tyytyväinen elämäänsä, joka on rauhallista ja rutiinien täyttämää, mutta samalla elämästä puuttuu oikea sosiaalinen kanssakäyminen. Hänen perheeseensä kuuluu vain äiti, ja äidin lisäksi Maddy tapaa ainoastaan lääkäriään sekä kotihoitajaansa Carlaa. Kirjan alussa Maddyn naapuriin muuttaa uusi perhe, jonka elämää Maddy seuraa huoneensa ikkunasta. Erityisesti perheen teinipoika kiinnittää Maddyn huomion erikoisella käytöksellään. Poika huomaa pian Maddyn ja he alkavat tutustua, vaikkei Maddy voikaan poistua kotoaan.

Kirja on herättänyt minussa ristiriitaisia ajatuksia, sillä siinä on puolia joista pidän ja puolia jotka minun on vaikea niellä. Ensinnäkin kirja yllätti minut rakenteellaan. Odotin melko suoraa, luku luvulta etenevää kerrontaa, joka on ehkä jopa vähän puuduttaa, mutta teksti onkin ilmavaa ja vihjailevaa. Teksti koostuu perinteisten lukujen lisäksi esimerkiksi Maddyn päiväkirjaotteista, Maddyn ja teinipojan, Ollyn, sähköpostikeskusteluista sekä esimerkiksi piirustuksista ja erilaisista kaavioista. Tämä tekee lukemisesta monipuolista. Ilmava tyyli myös tekee kirjasta nopealukuisen, joten kirjaa voi surutta tarjota sellaisellekin, jota yli 300:n sivun pituus pelottaa. Kaikki kaikessa on huomattavasti kirjallisempi kuin odotin.

Samalla koin kirjan juonen paikoittain hyvin epäuskottavaksi. Epäuskottavaa ei ole Ollyn ja Maddyn salamarakkaus, sillä oikeastaan se kehittyy vain pikku hiljaa, ja teinit nyt tuppaavat ihastumaan hyvin nopeasti. Minua häiritsi Maddyn sairaus ja sen hoitaminen. SCID on tunnettu kuplalapsi-syndroomana, jonka toistaiseksi tehokkain hoitokeino on täydellinen eristäminen ulkomaailmasta. Maddy ei kuitenkaan ole täysin eristyksissä, vaan hän tapaa ihmisiä kunhan he ovat puhdistautuneet ensiksi itse. Pidin tätä epäuskottava, sillä ulkoinen puhdistautuminen ei esimerkiksi poista kehossa olevia viruksia, ja vaikka immuunivajeesta kärsivä ei koskisikaan toiseen ihmiseen, virus voi tarttua pisaratartuntana. Kaiken lisäksi useat virustaudit ovat tartuttavimmillaan hieman ennen kun sairastunut alkaa itse oireilla. Tämän vuoksi en lukenut erityisen innostuneena kohtauksia, joissa Maddy viimein vietti aikaa Ollyn kanssa samassa huoneessa. Kohtausten olisi pitänyt tuntua romanttisilta tai edes jollain positiivisella tunteella ladatuilta, kun Maddy riskeeraa kaiken voidakseen olla Ollyn seurassa, mutta tunnelataus jäi välittymättä, sillä olin huolissaan Maddyn terveydestä.

Kirjan onneksi on kuitenkin sanottava, että tarinan tultua loppuun sitä alkaa ymmärtää paljon paremmin. Se ei tee Maddyn ja Ollyn käytöksestä yhtään järkevämpää, mutta ainakin joillekin seikoille pystyy antamaan anteeksi.

Suosittelen tätä kirjaa erityisesti teini-ikäisille romantiikannälkäisille lukijoille, jotka eivät kaipaa liian pitkää ja monimutkaista kirjaa. Kirjaan pääsee helposti mukaan ja rakenne mahdollistaa syvällisemmät pohdiskelut, jos sille päälle ryhtyy. Suosittelen kirjaa myös nuorten parissa työskenteleville, jotta sitä voi mahdollisesti suositella nuorille luettavaksi. Sairaus- ja romantiikkakerrosten alta löytyy pohjimmiltaan tarina teinitytöstä, joka haluaa aikuistua ja itsenäistyä. 

ALKUPERÄINEN NIMI: Everything, Everything
SIVUJA: 317
KUSTANTANUT: Tammi
JULKAISTU: 2015 (suom. 2017) 
SUOMENTANUT: Helene Bützow
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...