sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Jessica Fellowes: Mitfordin murhat

Mitfordin murhat aloittaa rikosromaanisarjan, joka kertoo kuuluisasta oikeasti eläneestä sisarrusarjasta, Mitfordin sisaruksista. Mitfordin sisarukset herättivät 1900-luvun alussa paljon keskustelua julkisuudessa, sillä heidän ympärillään pyöri lukuisia skandaaleja ja heidän poliittiset mielipiteet olivat usein ristiriidassa keskenään.

Tässä romaanissa Mitfordin sisarukset tavataan kuitenkin vielä hyvin nuorina. Vanhin, Nancy, on vasta aikuisuuden kynnyksellä. Romaanin päähenkilö on köyhä lontoolaistyttö Louisa, joka saa tuttavansa kautta kuulla lapsenlikkatyöstä Mitfordin kartanossa. Tapahtumarikkaan sattumussarjan seurauksena hän saa kuin saakin paikan, mutta samalla hän sotkeutuu selvittämään kummallista junamurhaa, jonka syyllistä poliisikaan ei osaa keksiä. Mukana selvitystyössä on rautatiellä työskentelevä Guy, joka haaveilee paremmasta urasta poliisina.

Junamurha perustuu todelliseen, selvittämättä jääneeseen murhaan, ja tässä romaanissa kirjailija kirjoittaa oman versionsa siitä, mitä tapahtui. Harmillisesti murhan selvitys meinaa jäädä sivujuoneksi, sillä enemmän sivutilaa saa muun muassa Louisan sopeutuminen kartanon elämään. Romaani tuntuu lupailevan, että tulevissa osissa on luvassa kaameita murhamysteerejä, mutta ensimmäinen osa tuntuu nojautuvan Mitfordin viehätykseen. Lisäksi tämä romaani avaa hauskasti sitä, minkälaista junakulttuuri oli vielä 1900-luvun alussa.

Jessica Fellowes on Downton Abbeyn luojan Julian Fellowesin veljentytär ja tunnettu muun muassa Downton Abbey -kirjoistaan. Kuinkahan paljon Fellowesin kirjoitustaidoilla on ollut merkitystä Mitfordin murhien kustannussopimuksen syntymisessä? Romaani ei nimittäin ole kirjallisesti kovin ihmeellinen. Kerronta on suoraa, melkeinpä toteavaa, ja hiukan käsikirjoitusmaista. Tuntuu, että Fellowes olisi oikeasti halunnut kirjoittaa 1920-luvulle sijoittuvan TV-sarjan. En päässyt hahmojen tunteisiin mukaan, vaikka romaanin aikana ehtii tapahtua vaikka mitä: murhan lisäksi muun muassa pakoillaan pahoinpitelevää setää, osallistutaan salaa tanssiaisiin ja rakastutaan. Kirjan ulkoasu on nätti, mutta sisältö ei jätä jälkeä lukijaan.

En todennäköisesti lue seuraavaa osaan. Sen sijaan kiinnostuin Mitfordin sisaruksista ja voisin harkita lukevani heistä kertovan tietokirjan. Mary S. Lovell on muun muassa kirjoittanut sellaisen.

JESSICA FELLOWES: MITFORDIN MURHAT
ALKUPERÄINEN NIMI:  Mitford Murders
SIVUJA: 398
KUSTANTANUT: Otava
JULKAISTU: 2017 (suom. 2018) 
SUOMENTANUT: Laura Beck
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

2 kommenttia:

  1. Kirjoitin tästä juuri blogiin ja samoja mietteitä oli minullakin. Tuskin jatkan minäkään sarjan parissa. Tosin olin jäänyt käsitykseen, että tästä alkaisi selvittämättömien rikosten ympärille rakentuva romaanisarja. Joka tapauksessa kirjoittipa Jessica Fellowes mistä tahansa, niin tämän perusteella teksti vaatisi kyllä hiontaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloin muuten lukea tuota bloggauksen lopussa mainittua tietokirjaa Mitfordin sisaruksista ja pakko todeta, että sisaruksilla on ollut niin hurja elämä, että ei niihin mitään murhia olisi tarvinnut sotkea mukaan. Samalla ihmetyttää, että Fellowes on valinnut lähes naivistisen kirjoitustyylin kirjasarjaansa, sillä tyttärien teot eivät olleet naiiveja. Siinä mielessä jatko-osia olisi kiinnostava lukea. Seuraako Fellowes tyttärien elämää uskollisesti, mitä hän kertoo siitä ja mitä jättää kertomatta?

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...