lauantai 13. heinäkuuta 2019

Blogistanian 24h kesälukumaraton 13.7. - Päivittyvä postaus ja yhteenveto


Kirjabloggaajien jokakesäinen lukumaraon on täällä jälleen. Pääsen osallistumaan lukumaratoniin pitkästä aikaa. Edellinen kerta oli kesällä 2017, kuten Haasteet-sivultani näkyy. Lukumaratonin organisoinnista on vastuussa aina joku kirjabloggaaja. Tällä kertaa vastuussa on Unelmien aika -blogin Johanna.

Lukumaratonin säännöt
 • Lue kirjoja ja kuuntele äänikirjoja 24 tunnin ajan. Kaikki kirjallisuus lasketaan mukaan (perinteinen kirjallisuus, sarjakuvat, runot, äänikirjat jne).
 • Maratonin voi aloittaa perjantain 12.7. puolella tai sitä voi jatkaa sunnuntaina 14.7. (esim. perjantaista klo 17.00 lauantaihin klo 17.00).
 • Maratoniin saa sisältyä taukoja, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan.
 • Bloggaajat: Maratonista voi blogata etukäteen, sen kuluessa ja jälkikäteen. Postauksissa voi esimerkiksi kertoa lukusuunnitelmista, tunnelmista ja hyvistä lukuvinkeistä. Maratonin lopuksi tehdään koontipostaus, jossa kerrotaan luettu sivumäärä ja kuunnellut tunnit ja minuutit sekä luetut kirjat. Linkki postaukseen ilmoitetaan Unelmien aika-blogissa julkaistavassa koontipostauksessa.
 • Instagrammaajat: Unelmien aika -tilin kohokohdista löytyy lukumaratonin story-pohjia, joita tulee käytää raportoitaessa lukumaratonille valmistautumista, etenemistä ja lopputulosta. Julkaisuissa ja tarinoissa käytetään tunnistetta #lukumaraton.
 • Voit osallistua myös ilman blogia tai sometiliä ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
 • Seuraa halutessasi muiden lukumaratonia ja nauti tunnelmasta.
 • Lukumaratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton.
Omat tavoitteeni

Opinnoistani on jäljellä vielä yksi tentti, jonka aion tehdä nyt kesällä. Lukeminen on kuitenkin edistynyt hitaasti. Päätavoitteeni on tämän lukumaratonin aikana lukea tenttikirjaani, joka onneksi on ihan kiinnostavaa tekstiä.

Ennen sitä aion kuitenkin lukea loppuun keskeneräisen kirjan. Olen aivan loppusuoralla Tara Westoverin Opintiellä-muistelmissa.

Jotta lukumaratonini ei jää pelkkään tenttiinlukuun, olen ottanut mukaan kasan sarjakuvuia. Aion rytmittää lukemistani niin, että luen jokaisen tenttikirjan luvun jälkeen yhden sarjakuva-albumin.

Luettavat kirjat

Liisa Saariluoma: Muuttuva romaani
Tämä tenttikirja käy läpi romaanin lajihistoriaa noin 1600-luvulta 1900-luvun alkuun. Romaani on yksi tuoreimmista kirjallisuudenmuodoista, mutta samalla kaikista suosituin, joten on kiinnostavaa lukea, miten romaani on kehittynyt.

Tara Westover: Opintiellä
Tara kasvoi Idahossa tiukasti uskonnollisessa perheessä, joka varautui maailmanloppuun. Tara ei käynyt lapsena lainkaan koulua eikä hänellä ollut lapsena edes syntymätodistustakaan. 17-vuotiaana hän päätti mennä collegeen. Koulumaailmassa hän joutui ensimmäistä kertaa haastamaan kaiken, minkä oli kotoaan oppinut. Olen aivan romaanin lopussa. Romaani on huima kertomus siitä, kuinka nuori nainen tulee sinuiksi rankan menneisyytensä kanssa ja kuinka koulutuksen avulla todella voi avartaa maailmankatsomustaan.

Sarjakuvat

Carolyn Nowak: Girl Town
Liv Strömquist: Einsteinin vaimo
Rainbow Rowell & Kris Anka: Runaways vol 3. That Was Yesterday
Brian K. Vaughan & Adrian Alphona: Runaways vol 1. Pride & Joy
Brian K. Vaughan & Adrian Alphona: Runaways vol 3. The Good Die Young
Watters, Leyh, Pietscg, Sotuyo & Laiho: Lumberanes vol 7. A Bird's-Eye View
Watters, Leuh, Pietsch & Laiho: Lumberjanes vol 8. Stone Cold
Watters, Leyh, Nowak & Laiho: Lumberjanes vol 9. On a Roll


Aloitan lukumaratonin klo 12.00

Bloggaus päivittyy tähän alle.

Klo 13.20

Sain luettua Tara Westoverin kirjan Opintiellä. Minusta tuntuu, että tämä kirja on todennäköisesti voimakkain kirja, jonka luen vuoden 2019 aikana. Koin kirjan ääressä yhtä vahvoja tunteita kuin viime kesänä Maria Turtschaninoffin Anachén äärellä.

Kirjoitin kirjastai Goodreadiin näin: "Joskus vastaan tule kirja, joka on niin voimakas, että jo lukuhetkellä tietää sen jättävän merkittävän jäljen. Tara Westoverin Opintiellä on kirja, joka on ansainnut kaikki ylisanoilla kyllästetyt kehuvat arvionsa."

Sivuja luettu: 44

Klo 16.35

Sain luettua Muuttuvasta romaanista Honoré de Balzacia käsittelevän luvun loppuun. Olen joutunut opintojeni vuoksi lukemaan Balzacin Ukko Goriot'n, joka ei silloin tehnyt minuun vaikutusta, kuten vuonna 2014 kirjoittamasta bloggauksestani on mahdollista lukea. Käsitykseni romaanista muuttui Saariluoman käsitteluluvun jälkeen. Romaanissa on kiinnostavia elementtejä. Ne eivät kuitenkaan  aikoinaan välittyneet 2010-luvun parikymppiselle lukijalle.

Seuraavaksi siirryin sarjakuvien pariin. Päätin aloittaa Lumberjaneseista. Kun selasin seitsemättä albumia, A Birds-Eye Viewiä, tajusin lukeneeni sen jo aiemmin. Hups. No, siirryin suoraan kahdeksanteen albumiin, Stone Coldiin. Albumi tarjosi hauskan seikkailun kreikkalaisten jumalien parissa. Sarjakuva käsitteli ystävyyden voimaa ja vaikeita perhesuhteita, aiheita jotka alkavat olla jo peruskauraa Lumberjanes-sarjakuvissa.

Nyt on ensimmäinen "kierros". Pidän pienen lounastauon ja palaan sitten tenttikirjan ääreen. Seuraava luku käsittelee Émile Zolaa.

Sivuja luettu: 174
Klo 23.20

Viimeisen seitsemän tunnin aikana olen lukenut jälleen yhden luvun tenttikirjaa sekä Liv Strömquistin uusimman sarjakuvaesseekokoelman Einsteinin vaimo. Tulin lukeneeksi sarjakuvasta monia kohtia ääneen seuralaiselleni, sillä Strömquist osaa hienosti sanoittaa yhteiskuntamme tosi pöljiä ilmiöitä. Strömquistin ääni oli myös mukavaa vastapainoa varsin mieskirjailijavoitteiselle tenttikirjalleni.

Lukemisen lisäksi olen syönyt peräti kaksi lämmintä ruokaa, päivällisen viiden maissa ja illallisen äskettäin. Nyt aion vielä katsoa, jos jaksaisin lukea yhden luvun tenttikirjaa. Émile Zolasta ollaan päästy Henry Jamesiin.

Sivuja luettu: 335
Klo 01.55

Huh, päätin lukea vielä yhden luvun tenttikirjaa ja sain sen juuri luettua. Tenttikirjan lukeminen on hitaampaa kuin romaanin, sillä teen muistiinpanoja, joten etenin vain 20 sivua. Henry James vaikuttaa kirjoittaneen varsin pitkäveteisiä kirjoja muutaman porvarihahmon hienovaraisista salonkikeskusteluista. Saariluomakin on sitä mieltä, että lukijan on vaikea pysyä Jamesin teksteissä perässä. Nyt menen nukkumaan.

Sivuja luettu: 355
Klo 12.15

Sain aamulla vielä luettua yhden Lumberjanes-sarjakuvan. Sarjan yhdeksäs albumi On a Roll käsittelee ensiksi Barneyn sopeutumista Lumberjanesien joukkoon, minkä jälkeen loppualbumi keskittyy roller derbyn pelaamiseen. En ole suuri organisoidun liikunnan fani, joten kiinnostukseni tätä osuutta kohtaan oli aika pieni. Huomasin skimmaavani urheilukohtien yli aika nopeasti. Silti tämä oli parempi kuin Band Together, joka on jäänyt mieleeni sarjan pohjakosketuksena.

Lumberjanesit jatkaa hauskaa episodimaista kertomustaan kesäleiriltä, jossa tapahtuu kummallisuuksia. Sarjan tekijän valitettavasti näyttävät vaihtuvan aika usein, mikä vaikuttaa sarjan laatuun. Huomasin kuitenkin, että sarjan kaksi seuraavaa osaa on jo kirjastossa, joten laitoin ne varaukseen.

Huomasin myös, että minun olisi kannattanut varmaan aloittaa Runaways-sarjakuvista, koska niiden viimeinen palautuspäivä on alkavalla viikolla, kun taas Lumberjaneseilla vasta myöhemmin. No, pitää reippaasti jatkaa sarjakuvien lukemista vielä alkavalla viikollakin.

Kirjoitan koosteen lukumaratoista tähän alle myöhemmin.

Sivuja luettu: 447
Oho, tulipas kuvasta epätarkka.
Myöhemmin

Luin tämän maratonin aikana kokonaisuudessaan kolme teosta. Kaikki olivat sarjakuvia. Lisäksi luin yhden keskeneräisen kirjan loppuun sekä luin noin 50 sivua tenttikirjaa. En lukenut maratonin aikana yhtään romaania. Kokonaisuudessaan luin 447 sivua.

Teokset, joita luin maratonin aikana:

Liisa Saariluoma: Muuttuva romaani
Liv Strömquist: Einsteinin vaimo
Watters, Leuh, Pietsch & Laiho: Lumberjanes vol 8. Stone Cold
Watters, Leyh, Nowak & Laiho: Lumberjanes vol 9. On a Roll
Tara Westover: Opintiellä

Lukumaratonit ovat yleensä aika rankkoja, sillä monen erilaisen tarinan vastaanottaminen päivän aikana vie aivokapasiteettia. Siksi olen yleensä menestynyt lukumaratoneissa sivumäärällisesti heikosti. Nyt sain kuitenkin sivumääräni hinattua melko korkealle, mikä tosin johtuu siitä, että luin sarjakuvia, joissa sivumäärät kerääntyvät nopeasti.

Luin myös ensimmäisen kerran osana maratonia tenttiin. Tämä johtui olosuhteiden pakosta. Halusin osallistua maratoniin, mutta minulla ei ollut varaa uhrata yhtä hyvää lukupäivää maratonin takia. Päätin siis sisällyttää tenttikirjan osaksi maratonia. Tenttikirjan lukeminen on merkittävästi hitaampaa kuin romaanin tai muun teoksen, sillä tenttikirjallisuutta tulee luettua huomattavasti huolellisemmin ja muistiinpanoja samalla tehden.

Tavoitteeni lukumaratoissa oli purkaa kirjastosta lainattujen kirjojen sumaa. Olen siirtymässä syksyllä töihin toiselle paikkakunnalle, joten haluan ennen sitä lukea mahdollisimman paljon kirjaston lainakirjoja pois ja keskittyä sen jälkeen oman kirjahyllyni kirjoihin. Kaikki maratonissa lukemani kirjat ovat kirjaston kirjoja, joten onnistuin tavoitteessani.

Lukumaratonit ovat rankkoja kokemuksia, mutta niiden vaikutus tuntuu hyvältä. Maratonit auttavat puhdistamaan tukkoon mennyttä lukulistaa. Jos elokuussa järjestetään toinen Blogistanian lukumaraton, harkitsen liittymistä mukaan.

4 kommenttia:

 1. Hyviä lukuhetkiä! Otin ensimmäistä kertaa lukumaratonin lukupinooni sarjakuvan sekä äänikirjan. Jännittävää :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo Muuttuva romaani, täytyy pistää korvan taakse. Ukko Goriot ei minullakaan lähtenyt käyntiin parikymppisenä, mutta parikymmentä vuotta myöhemmin se avautui ihan uudella tavalla. On jäänyt mieleen kaikumaan, mikä on hyvän kirjan merkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorempana kirjoilta hakee ihan eri juttuja. Oma arvostukseni klassikoita kohtaan on myös noussut, kun olen joutunut opiskelemaan niitä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...