tiistai 17. syyskuuta 2019

Vuoden lukutavoite saavutettu - ja nyt on vasta syyskuu!Viime vuosina vuosittaisen lukutavoitteeni saavuttaminen ei ole ollut mikääni itsestäänselvyys. Olen asettanut itselleni lukutavoitteen vuodesta 2011 lähtien, eli sitä lähtien, kun liityin Goodreadsiin. Yhdeksän vuoden aikana olen saanut lukutavoitteen viisi kertaa täyteen. Onhan se yli puolet. Ahkera lukija tietenkin haluaisi saavuttaa tavoitteen joka vuosi.

Tänä vuonna sain lukutavoitteen täyteen poikkeuksellinen aikasin, jo syyskuussa. Miten tämä oikein tapahtui?

Taustalla ei ole mitään suuria salaisuuksia ja hienoja lukutekniikoita. Asetin tavoitteeni matalaksi, merkitsin ylös kaiken lukemani ja luin nopealukuisia kirjoja, erityisesti sarjakuvia.

En ole koskaan pitänyt yllä minkäänlaista ylevää tavoitetta, että ainoastaan Oikeat Romaanit lasketaan. Olen merkannut kaiken: tenttikirjat, jos olen lukenut ne omasta mielestäni tarpeeksi laajasti, novellit, jotka olen lukenut opintojani varten ja kaiken muun, mitä vain Goodreadsista löytyy. En halua jättää pois mitään, sillä haluan pysyä perässä siinä, mitä kaikkea oikeasti luen.

Pois ovat jääneet ainoastaan julkaisemattomat teokset, joita olen lukenut esimerkiksi toimitustöiden takia. Lisäksi olen jättänyt merkitämättä Atorox-novellit, sillä niiden merkitseminen olisi vaikeaa.

Lavean merkitsemissysteemin lisäksi asetin tavoitteeni matalaksi. Vuosia asetin itselleni korkean lukutavoitteen, joka perustui lukion ja yliopiston välisiin vuosiin, jolloin minulla oli poikkeuksellisen paljon aikaa lukea kirjoja. Silloin 80 kirjaa ei tuntunut missään. Sen jälkeen lukutahti on hidastunut. Viime tammikuussa katsoin lukuja kylmästi silmästä silmään ja totesin, että minun on ole mahdotonta vaatia itseäni lukemaan monta kirjaa viikkoa, eikä oikeastaan edes yhtä kirjaa viikossa. Niinpä laitoin tavoitteeni maltilliseen 45 kirjaan, mikä tarkoittaa 0,8 kirjaa viikossa.

Kun tavoite oli tarpeeksi matalalla, en jäänyt heti alussa jälkeen. Tästä ei päässyt muodostumaan stressiä, joka olisi haitannut lukemista. Olin koko ajan noin yhden kirjan edellä tavoitteestani.

Kesällä sitten innostuin lukemaan sarjakuvia, mikä vauhditti lukuhaastettani entisestään. Sarjakuvia lukee helposti jopa useamman päivässä, riippuen sarjiksen pituudesta. Niinpä saatoin viikon aikana lukea helposti monta sarjakuvaa.

Näin lukutavoite sitten saatiin lopulta täyteen. Hiukan ennen maagisen rajan ylittymistä harkitsin, että nostaisin tavoitettani vaikka viiteenkymmeneen kirjaan. Päätin kuitenkin olla tekemättä niin. Mieleni on rauhassa, kun tavoite on saavutettu. Saan loppuvuoden lukea kirjoja ilman tavoitteellisuutta. Sittenpähän näen, montako tulee oikeasti luettua.

Miksi sitten olen asettanut tavoitteen, jos kuulostan stressaantuvan siitä? Silloin kun saan tavoitteen täyteen, tulee olo, että olen saanut jotain aikaiseksi. Lisäksi tykkään asettaa itselleni tavoitteita. Oloni on tyytyväinen, kun kerrankin olen saavuttanut lukutavoitteeni hyvissä ajoin ennen loppuvuotta. 

Loppuun vielä listaan, mitä kaikkea 45 kirjan joukkoon on mahtunut:
 1. Sarjakuvia: 20
 2. Romaaneja: 16
 3. Tietokirjoja/muistelmia: 5
 4. Tenttikirjoja: 2
 5. Novelleja: 1
 6. Runoteoksia: 1
Lista vuoden aikana lukemistani kirjoista löytyy tästä linkistä.
Goodreads-profiilini löytyy tästä linkistä.

2 kommenttia:

 1. Onnittelut! Minä laitoin vasta tänä vuonna ekan kerran Goodreadsiin lukutavoitteeen itselleni, mutta sen saavuttamiseen on matkaa. Minua ei yleensä motivoi tämmöiset lukumäärälliset tavoitteet, mutta nyt kun se siellä on, olen seurannut jäljessä/edellä tietoa vähän liiankin tarkkaan - on alkanut ärsyttää koko luku. :) Mulle olisi varmaan parempi, jos sen tavoiteseurannan saisi jotenkin piiloon ja loppuvuodesta sitten kurkistaisi, miten meni. Antoisaa loppuvuotta sinulle kirjojen kanssa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse aseta itselleni muita tavoitteita, esim. että lukisin tietyn määrän tietynlaisia kirjoja vuodessa. Lukumäärä taitaa olla ainoa tavoitteeni. Loppuvuonna on sitten ihan kiinnostava katsoa, kuinka monta esim. naisen kirjoittamaa kirjaa tuli luettua.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...