maanantai 18. marraskuuta 2019

Historiallinen nuortenromaani: Raili Mikkasen Hopearenkaan taika

Raili Mikkasen Hopearenkaan taika on neliosaisen Sisaret-sarjan päätösosa. Tarina kertoo siitä, kuinka aiemmista romaaneista tutut sisaret Margareeta ja Anna matkustavat isotätinsä Katharinan kanssa tädin nuoruudenkaupunkiin Starlsundiin Saksaan. Romaani sijoittuu 1600-luvulle.

Sarjan ensimmäinen osa, Kahdentoista vala, esittelee sisaret Kirstin, Margareetan ja Annan, joiden äiti elättää heitä parantajan töillä. Äitiä kuitenkin syytetään noituudesta, ja pelastaakseen äitinsä siskot joutuvat etsimään yksitoista ihmistä, jotka vannovat heidän äitinsä syyttömyyden puolesta. Seuraavassa osassa, Myrkkypuun marjoissa, Kirsti on naimisissa, mutta häntä syytetään appensa myrkytysyrityksestä. Parantajan taitoja opiskeleva Margareeta matkustaa siskonsa luo ja alkaa selvittää tapausta. Kolmannessa osassa, Pähkinäpuisessa lippaassa, Anna löytää lippaan, joka vie hänet Vaasaan vanhan rikkaan naisen Katharina Kalmin luo. Kirjan aikana selviää, että köyhissä oloissa eläneet sisaret ovat oikeasti varakkaan kauppiaan lapsenlapsia ja Katharina Kalm heidän isoisänsä sisko. 

Luin sarjan kolme aiempaa osaa teini-ikäisenä. Kolmas osa loppui jännittävään tilanteeseen: Katharina suunnitteli paluuta kotikaupunkiinsa Saksaan Margareeta ja Anna seuranaan. Löysin Raili Mikkasen sähköpostiosoitteen netistä ja kirjoitin hänelle fanipostia. Ilokseni hän kertoi, että sarjaan on suunnitteilla ainakin neljäs osa. Unohdin kuitenkin seurata, milloin neljäs osa ilmestyy ja havahduin asiaan vasta noin kymmenen vuotta myöhemmin, eli tänä syksynä. Päätin korjata unohduksen saman tien ja lainasin kirjan kirjastosta.

Hopearenkaan taika on erittäin suloinen päätös kirjasarjalle. Se on kirjoitettu herttaiseen tyttökirjallisuustyyliin, jossa elämän ilot ja surut otetaan vastaan tunteella. Romaani keskittyy siihen, kuinka Margareeta ja Anna etsivät omia elämänpolkujaan. Margareeta on kiinnostunut parantamistaidoista ja oppimisesta, mutta 1600-luvun maailma ei ole suotuisa itsenäisesti toimivalle naiselle. Annakin on kiinnostunut lukemisesta, mutta hän on epävarma, saisiko tehdä niin. Katharina Kalmin saksalaiset sukulaiset ovat pnneksi hyvin avuliaita ja avarakatseisia ja tarjoavat kirjastonsa Margareetan ja Annan käyttöön. 

Molemmat nuoret naiset joutuvat romaanin aikana miettimään, mitä valintoja heidän tulisi tehdä avioliittorintamalla. Molemmat ovat jättäneet Suomeen kosijat. Toisen tunteet vahvistuvat ulkomailla, mutta toisen taas hiipuvat. Lisäksi Margareeta huomaa saaneensa saksalaisen ihailijan. Hänen on tehtävä päätös, haluaako hän jättää kotimaansa rakkauden tähden. 

Tätä kirjaa oli ilahduttava lukea, sillä se palautti minut yläasteaikoihin ja niihin lukuisiin historiallisiin romaaneihin, joita luin silloin. Kolusin yläasteella lähikirjastoni historiallisten nuortenkirjojen hyllyn läpikotaisin. Sieltä taisin tämänkin kirjasarjan löytää.

Ilahduksen alta kurkisti kuitenkin huoli: julkaistaanko tällä hetkellä historiallista nuortenkirjallisuutta? Mutu-tuntumalta sanoisin, että ei julkaista. 2010-luvulla dystopia on ollut suosittua,  kuin myös urbaani fantasia, ja niistä on siirrytty pikku hiljaa realismin puolelle. On sääli, jos historiallinen nuortenkirjallisuus on jäänyt marginaaliin, sillä historiasta kiinnostuneet nuoret eivät taatusti ole kadonneet minnekään. Historialliset romaanit ovat oiva keino eläytyä menneisyyteen ja syventää oppimaansa. Nuoret ovat vaativa yleisö, joka huomaa heti, jos heille tarjottu kirjallisuus tuntuu vanhentuneelta. Siksi olisikin hienoa, jos nuorille edelleen kirjoitettaisiin historiallisia romaaneja.

RAILI MIKKANEN: HOPEARENKAAN TAIKA
SIVUJA: 252
KUSTANTANUT: Tammi
JULKAISTU: 2010
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...