keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Kolmen vampyyriäidin ainoana tyttärenä on rankkaa. Isadella – Sydän kylmänä

Isadella on murrosikäinen tyttö, joka on koko ikänsä muuttanut kaupungista toiseen kolmen vampyyriäitinsä kanssa. Isadella on itse ihminen, mutta odottaa hetkeä, jolloin hänestäkin tulee vampyyri. Koska hetki ei näytä heti olevan nurkan takana, hänen on selviydyttävä tavanomaisista teinien huolista. Sydän kylmänä käsittelee seksuaalisuutta, polyamorisuutta ja erilaisia perheitä rennosti osana melko tavanomaista juonta, mikä on erittäin tervetullut ote nuortenkirjallisuuteen.

Isadellalla on rankkaa. Hänen vanhempansa ovat ärsyttävän ylihuolehtivaisia, mikä vaikeuttaa esimerkiksi Isadellan lintsausyrityksiä. Hän on muuttanut elämänsä aikana monta kertaa, aina kun hänen äitiensä vartiointifirman toiminta alkaa herätää liian paljon uteliaita katseita. Koulut tulevat ja menevät eikä Isadella enää jaksaisi panostaa opiskeluun. Mitä järkeä siinä edes on, jos hän kuitenkin muuttuu jossain vaiheessa vampyyriksi ja jättää ihmiselämän taakseen?

Koulussa on kuitenkin ihan söpö Faizur, joka saa matematiikkapalkintoja ja tuntuu olevan oudon ystävällinen Isadellalle. Lisäksi kuvistunnin Minna saa perhoset lepattamaan Isadellan vatsassa. Isadella on hämmentynyt. Kaikkein vähiten elämässä hän haluaisi tuntea tunteita, vieläpä kahta eri ihmistä kohtaan!

Juonen edetessä Isadella joutuu pohtimaan omia reaktioitaan sekä Faizuriin että Minnaan, mutta myös puolustamaan äitejään, kun tieto hänen perhemuodostaan leviää koulussa. Kirja kuvaa muutamalla tarkoin valitulla kohtauksella nykypäivän koulumaailmasta paljon. Maailma on muuttunut niin, että monimuotoiset perheet pääsevät helpommin edustetuiksi kirjallisuudessa, mutta tosielämässä erilaisten perheiden jäsenet voivat joutua kohtaamaan syrjintää.

Sari Luhtanen on kirjoittanut nuortenkirjan murrosiän vaikeuksista epätavallisissa oloissa. Kirjassa vastapareina toimivat herisyttävän hauskat ja muutamat synkät kohtaukset. Kirjan tarina etenee reippaasti ja se on kirjoitettu helppolukuisesti, minkä vuoksi kirja voi olla erinomainen sellaiselle nuorelle, jolle lukeminen ei maistu, mutta jonka pitää valita äidinkielen tunnille joku kirja. Sivumääräkin jää alle kahdensadan. 

Minä aikuisena lukijana nautin suuresti murrosiän tarkastelusta sopivan etäisyydestä päästä. Hihitin Isadellan reaktioille, vaikka hyvin muistin, miltä vastaavanlaiset tilanteet aikoinaan tuntuivat. Kirjaa oli kuitenkin luettava nuortenkirjalinssien läpi, jotta se tulisi oikealla tavalla arvostetuksi. Jotkut kirjat ovat suunnattu myös aikuisille lukijoille, mutta tämä kirja toimii parhaiten oikean kohdeyleisön käsissä. Onkin hienoa, että Luhtanen on aloittanut sarjan, jolle on taatusti tilausta koulujen kirjastoissa!

SARI LUHTANEN: ISADELLA. SYDÄN KYLMÄNÄ
SIVUJA: 187
KUSTANTANUT: Otava
JULKAISTU: 2019
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...