tiistai 26. helmikuuta 2013

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Kirjoittanut: Ransom Riggs, sivuja: 346

Luinpas pitkästä aikaa kirjan joka mielestäni edustaa modernia oppikirjan mukaan kirjoitettua romaania. Kirjasta löytyy selkeä alku, keskikohta ja lopetus. Jokainen tapahtuma on jollain tapaa merkittävä, vaikka alussa ei siltä vaikuttaisi.Juoni noudattaa yläasteen äidinkielentunneilla opittua jännityskaavaa, jossa tapahtuu keskikohdalla juonenkäänne jonka jälkeen ei enää ole paluuta entiseen. Lopussa on toimintaa ja yllättäviä juonenkäänteitä. Ja kaikesta tästä kaavamaisuudesta huolimatta kirja onnistuu vielä olemaan hyvä.

Random Riggrin kirja kiinnitti minuun huomiotani ulkonäkönsä ja nimensä takia ja pikainen selaaminen antoi vaikutelman että se voisi olla myös kiinnostavaa lukea. Niinpä ostin sen. Kannattava ostos. Olen iloinen että se on nyt hyllyssäni, sillä aion lukea sen joskus uudestaan. Kirja on myös todella kaunis painos, jota käsittelee mielellään.

Kirja kertoo amerikkalaisesta 16-vuotiaasta Jacob Portmanista, jonka isoisä Abe on toisen maailmansodan aikana elänyt juutalainen, jonka vanhemmat kuolivat mutta joka itse selviytyi Walesilaiseen orpokotiin turvaan. Isoisä on koko Jacobin lapsuuden ajan kertonut uskomattomia tarinoita neiti Peregrinen ylläpitämästä kodista. Pienenä Jacob uskoi isoisän tarinat lapsista joilla on eräänlaisia taikavoimia, sillä isoisällä on näytti niistä oikeita valokuvia. Vanhempana Jacob kuitenkin tulee järkiinsä ja pystyy näkemään vanhoissa valokuvissa muokkauksen jälkiä. Sitten hänen isoisänsä kuolee tapaturmallisesti, mikä laukaisee Jacobissa vahvoja reaktioita ja hän päättä terapeuttinsa kannustamana matkustaa Walesiin tutkimaan vanhaa raunioitunutta orpokotia, jossa tuntuu vallitsevan epätavallinen tunnelma.

Yksi kirjan suuri viehätys on vanhat ja aidoiksi väitetyt valokuvat, jotka kuljettivat juonta eteenpäin. Niitä oli kiinnostavaa pysähtyä tutkimaan tarkemmin. Kuvista välittyi hienoinen kauhun tunnelma, joka oli onnistuttu myös sitomaan hyvin itse tarinaan mukaan. Varsinkin alun mysteeri oli karmiva. Siinä on sopivasti kauhun elementtejä, niin että kirjaa pystyy lukemaan illalla jännittyneenä, mutta nukkua sen jälkeen rauhallisesti yön yli. Noin puolessa välissä karmivuus kuitenkin loppuu muutaman juonenkäänteen takia, mutta se ei oikeastaan haitannut, sillä kirja onnsituu pitämään koko ajan yllä pientä mysteeriä. Halusin lukea eteenpäin, koska minua oikeasti kiinnosti tietää, mitä tapahtuu. Tässä kirjassa tapahtui ilmiö, jota olen harvoin Pottereiden jälkeen kohdannut: hidastelen tarkoituksella, koska haluan säästää kirjaa mahdollisimman kauan.

Tietenkään mikään kirja ei ole täydellinen, mutta olen kuitenkin iloinen siitä, kuinka positiiviseksi kokemukseksi tämä kirja osoittautui. Jos jotain pitäisi kritisoida, niin lisäisin hieman kuvailua. Välillä tuntui, että kirjailija luottaa liikaa valokuvien voimaan eikä siksi vaivaudu kovinkaan paljon kuvailemaan ympäristöä itse tekstissä. Olisin myös ehkä hieman lyhentänyt loppua, sillä keskittymiseni herpaatui hyvin toiminnantäytteisessä toiseksiviimeisessä luvussa. Tykkäsin kyllä kirjan päätöksestä. Se on sopivan avoin joten se antaa mahdollisuuden jatko-osalle, mutta se on myös sopivan loppuunsaatettu, joten jos Ransom Riggs ei koskaan kirjoita jatkoa, kirja ei kärsi siitä.

Otin muutaman lisäkuvan kirjasta, koska sen ulkoasu on näkemisen arvoinen.

Takakannessa on hieman maistiaisia kuvista jotka on kytketty tarinaan. Osa kuvista ovat vain mainintoja, mutta joillakin on suurempi rooli.

Irtokansien alta paljastuu kauniin punainen pahvinen kansi, johon ei kuitenkaan tartu ikäviä sormenjälkiä ja jossa lukee neiti Peregrinen koko nimi. Ajattelin tämän nähdessäni, että kirjassa on oltava punainen kirja, kenties neiti Peregrinen muistikirja, jota itse kirjan ulkonäkö matkii, mutta lopulta mitään mainintaa ei ollut. En siis ole keksinyt siitä miksi kannessa lukee Alma LeFay Peregrine.

 Esimerkki kirjan sisällä olevista kuvista. Kaikki kirjan sivut ovat hyvää materiaalia joihin voi painaa hyviä värikuvia, vaikka kuvat ovatkin mustavalkoisia ruskeita reunuksia lukuunottamatta.

Jokainen luku alkaa tällaisella kauniilla sivulla.

Itse sisällön lisäksi koko kirja on kaunis kokonaisuus. Se on sopiva käteen ja se on taitettu minun silmääni miellyttävästi. Annoin kirjalle Goodreadsissa neljä tähteä.

8 kommenttia:

 1. Saiskohan tuota vielä jostain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime viikolla ainakin Suomalaisessa oli vielä yksi kappale, siellä kaupan perällä fantasiahyllyssä. Akateemisesta en tiedä, mutta sielläkin olen nähnyt niitä syksyllä. Tietenkin aina voi tilata netistä tai kysyä kirjakaupoista, jossa voidaan sitten tilata kirjaa jos sen haluaa ostaa.

   Poista
 2. Minäkin ihastuin tähän kovasti :) Tosin loppupuolella oli sekä minun että mieheni mielestä aikasilmukkaan (vaimikäsenytoli) liittyvä virhe. Hienoa, että kirjan tarinan ja valokuvien lisäksi on panostettu hyvälaatuiseen paperiin ja muutenkin ulkoasuun. Yllätys paperikansien alla oli kiva lisä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan lukiessani ajatelleeni, että tässä on nyt kyllä joku virhe, mutta nyt olen unohtanut mikä kohta se oli. Mikä se oli?

   Poista
  2. En minäkään enää tarkkaan muista, mutta se meni jotenkin niin, että ne tyypit menivät vielä aikasilmukasta vaikka se oli jo aiemmin sulkeutunut.

   Poista
 3. Olen koko ajan ajatellut, ettei tämä ole minun kirjani, mutta nyt postaustasi lukiessa kyllä tuntuu, että tämä(kin!) pitäisi lukea. Ulkoasu on aika vaikuttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka ulkoasu ei olekaan kirjassa tärkein, on aina ilo huomata jos siihenkin on panostettu! :)

   Poista
 4. Googlailin hieman, että mitä muut ovat tästä kirjasta pitäneet, ja löysin tänne blogiisi :)

  Tuo kirjan visuaalinen kauneus on muuten tärkeä pointti, mikä vaikutti lukukokemukseen positiviisesti ja mitä en itse muistanut mietteissäni mainita. (Kauhukseni minun on kyllä myönnettävä, etten ole koskaan poistanut kirjasta paperikansia. Olisinkohan koskaan tuota yllätystä huomannut?)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...