sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Clockwork Princess (The Infernal Devices)

Kirjoittanut: Cassandra Clare, sivuja: 568, kieli: englanti

The Infernal Devices on Cassandra Claren prequel-sarja Varjojen kaupungit-sarjalle, jonka ensimmäisestä kirjasta on tulossa elokuva ensi syksynä. Aloin lukea The Infernal Devicesiä viime syksynä, koska uusin englannin YO-kirjoituksen, joten luin hetken pelkästään englanninkielisiä kirjoja. Keväällä sarjan viimeinen osa, Clockwork Princess, ilmestyi. Tekstissä on joitain spoilereita aiemmista osista.

Kirjan alussa Tessa Gray on edelleen kihloissa Jem Carstairsin kanssa. Will Herondale on astunut sivuun, koska haluaa rakastettunsa Tessan ja parhaan ystävänsä Jemin elävän onnellista elämää niin kauan kuin kuolemansairaalla Jemillä on elinaikaa jäljellä. Samaan aikaan Willin pikkusisko Cecily on muuttanut Instituuttiin, taka-ajatuksenaan Willin raahaaminen kotiin Walesiin. Häävalmistelut kuitenkin keskeytyvät, sillä Instituutti ajautuu ongelmiin. Lightwoodit joutuvat pyytämään Instituutilta apua, sillä perheen isä on vakavasti sairastunut demonirokkoon. Samaan aikaan Instituutin johtajaa, Charlottea, yritetään syrjäyttää vallasta, sillä 1800-luvun lopussa naisjohtajaa pidetään ennenkuulumattomana tapauksena. Taustalla häärii kaiken lisäksi sarjan pääpahis Mortmain, jolla on ilkeitä suunnitelmia Tessaa varten.

Ensimmäinen asia, mikä tästä kirjasta jäi mieleen: Olipas söpö. Silloin kun sivoja ei ollut täytetty toiminnalla, vuorossa oli pitkiä ja imeliä keskusteluja tunteista. Kun olin oikeassa mielentilassa, imelyys ei haitannut. Vuorotellen Tessa saa kuulla rakkaudentunnustuksia Jemiltä ja Williltä, ja välillä Jem ja Will yltyvät ylistämään toisiaan. Yleensä ottaen inhoan kolmiodraamoja, mutta tässä kirjassa se on hoidettu hyvin. Sen sijaan, että oltaisiin mustasukkaisia, kaikki tuntuvat ymmärtävän tilanteen ja oikeat henkilöt osaavat tarpeen tullen astua sivuun - traagisia sydänsuruja unohtamatta.

Cassandra Claren kirjojen ongelma on yleensä se, että vaikka taustalla onkin jonkin sortin eeppinen juoni, kirjojen koukuttavuus perustuu ihmissuhdedraamaan. Niin kävi tässäkin kirjassa. Will/Tessa/Jem kolmiodraaman lisäksi saa seurata kuinka Lighwoodin veljekset piirittävät Cecilyä ja Instituutin piikaa Sophieta. Onneksi itse juonellekin oli varattu mukavasti tilaa. Tykkäsin siitä, miten lopun tilanne ratkaistiin ja minkälaista osaa Tessa siinä näytteli. Verrattuna Varjojen kaupunkeihin, Tessa Gray on paljon paremmin kirjoitettu päähenkilö kuin Clary Fray. Hänen motiivinsa pystyy ymmärtämään, vaikka ne eivät aina minua lukijana miellyttäisi. 

Tykkäsin myös siitä, miten kirja onnistui lopettamaan ihmissuhdedraaman. Oikeastaan olinkin arvellut jotain sen kaltaista, sillä Jemin kohtaloa ei ollut vaikeaa veikata. Lopetus varmasti sai sekä Tessa/Will- että Tessa/Jem-fanit tyytyväisiksi. (Minä liputin Tessa/Jem tiimin puolella.) The Infernal Devices -sarja on onnistunut rikkomaan kaikkia käsityksiäni young adult literaturesta: olen tykännyt päähenkilöstä, teksti on mukavan kuvailevaa ja pari jonka haluaisin päätyvän yhteen on saanut mahdollisuuden. Vau, harvinaista.

Clockwork Princess on myös aika feministinen kirja. Tessalla on muutama hieno vuorosana, Charlotte ei anna periksi, vaikka häntä yritetään syrjäyttää Instituutin johdosta, ja samaan aikaan kun useat mieshahmot könyävät, naiset hoitavat hommat. 

Ainoaa miinusta kirjalle voisin antaa siitä, että Magnusta oli harmittavan vähän. Myös loppuhäivytys oli hieman liian pitkä. Itse juoni saatiin ratkaistua noin sata sivua ennen sivujen loppumista, joten sitä olisi kyllä voinut tiivistää. Tuli hieman sellainen olo, että ehkä Clare ei vain malttanut lopettaa kirjoittamista.

Painokseni lopussa on sukupuu. Oli hauskaa huomata, keille kaikille sarjassa esiintyvät varjometsästäjät ovat sukua. :) 

Tämä kirja jätti minut odottamaan Varjojen kaupunkien päätösosaa. Ehkä Tessa ja Jem liittyvät siihen vielä jollain tavalla. Epilogissa oli jotain vihjailua siihen suuntaan.

5 kommenttia:

 1. Tämä on jo maaliskuusta asti odottanut lukuvuoroaan hyllyssä. Harmi kun kesäloma on vasta elokuussa.

  Hieman harppoen luin tuon arvostelusi, piti vain sanoa että itse tykkään kovin siitä kuinka Clare on onnistunut luomaan uskottavat historiallisen romaanin naishahmot. Osittain tämä on jopa parempi sarja kuin The Mortals Instruments.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The Infernal Devices on _huomattavasti_ parempi kuin The Mortal Instruments. Uskon sen johtuvat Claren kehittymisestä kirjoittajana. Vaikka Claren kehittymisen huomasi jo TMI:n neljännessä kirjassa, hän on "jäänyt jumiin" valintoihinsa joita on luonut jo ensimmäisessä kirjassa, jonka vuoksi TMI:tä ei ole enää voinut muokata, mutta TID:n kanssa Clare on saanut aloittaa suht. puhtaalta pöydältä. Ainoa mitä TID:stä oikeastaan kaipasin, oli Simon Lewis, jonka reagointia varjonmetsästäjiin oli hauska seurata. Tai ylipäätänsä, TID:stä uupui maallikkohahmo.

   Poista
 2. Onko sarja sinun mielestäsi hankala lukea. Onko englanti vaikea selkoista. Olen pitkään ajatellut lukea sarjan, mutta en oikein tykkää lukea englanniksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amazonissa pystyy lukemaan kirjan alun: http://www.amazon.com/Clockwork-Angel-Infernal-Devices-Book/dp/141697587X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1393180497&sr=8-1&keywords=clockwork+angel Klikkaa kansikuvasta ja rullaa alaspäin. Voit sitten päättää itse, tykkäätkö lukea sitä englanniksi :) Minusta se ei ollut kovin vaikeaa, välillä piti katsoa sanakirjasta jotain sanastoa esimerkiksi historiallisista vaatteita tai yliluonnollisista jutuista, mutta muuten ei ollut kauheasti ongelmia. Englanniksi lukemiseen tottuu kyllä.

   Poista
  2. Okei. Kiitoksia. Näyttäisi olevan ihan ymmärrettävää englantia. Taidanpas ensi kerralla kirjastossa käydessäni lainata ja aloittaa lukemisen. Kiitos! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...