maanantai 17. kesäkuuta 2013

Salamavaras (Percy Jackson 1)

Kirjoittanut: Rick Riordan, sivuja: 362

Kun Percy Jackson -sarja oli uusi juttu, muistan että sitä mainostettiin uutena Harry Potterina. Suurena Potter-fanina tietenkin nyrpistelin nenääni. Eihän mikään voi olla uusi Potter. Myöhemmin olen kuitenkin huomannut, että Percy Jacksonilla on paljon suunnilleen minun ikäisiä faneja. Olin kirjastossa lukemassa pääsykokeisiin, kun päätin hetken mielijohteesta lainata kirjan kokeeksi. Katsotaan, mistä on kyse.

Kirjan alussa Percy Jackson on 12-vuotias tummahiuksinen ja vihreäsilmäinen poika, joka on koulussa luokiteltu ongelmatapaukseksi. Hänellä on todettu sekä luki- että tarkkaavaisuushäiriö ja hän on saanut potkut jokaisesta koulusta, jota hän on käynyt, eikä kuudes luokka ole poikkeus. Luokkaretkellä hänen matematiikanopettajansa hyökkää Percyn kimppuun, mutta kuin ihmeen kaupalla Percy onnistuu kukistamaan opettajan. Kumma kyllä, tapauksen jälkeen kukaan luokkatovereista ei muista matematiikanopettajaa laisinkaan. Outojen tapahtumien jatkuttua Percy Jackson saa lopulta selville, että hän on sukua Kreikan jumalille. Hänen isänsä on jumala, mikä tekee Percystä puoliverisen. Puoliveristen on vaarallista elää siviilissä, joten Percy matkustaa puoliveristen leirille, jossa jumalten jälkikasvua opetetaan taistelemaan ja lähetetään sopivalla hetkellä merkittäville retkille.

Lähtöasetelma on kiinnostava, sillä kreikan jumalista on mahdollista saada revittyä irti kaikkea kiinnostavaa, mutta valitettavasti koin kirjan tylsähkönä. Huomasin hyvin nopeasti, että se on ilmiselvästi tarkoitettu 10+ -vuotiaille. Kieli on yksinkertaista ja nopealukuista, mutta samalla hyvin pitkäveteistä. Yleensä nuortenkirjoja pystyy lukemaan hyvin nopealla tahdilla, mutta tässä kirjassa meni monta päivää, sillä kieli ei napannut mukaansa.  Tapahtumat kerrotaan kiertelemättä, mitä yleensä arvosta, mutta tässä kirjassa minusta tuntui, kuin olisin lukenut jonkinlaista raamattumaista tekstiä, jossa selostetaan, mitä on tapahtunut, sen kummemmin kuvailematta. Myös kirjan juoni tuntui melko heikolta. Uskoisin, etten edes 10-vuotiaana olisi pitänyt tarinaa kauhean hyvänä. Joka luvussa on oma pieni seikkailu, kuin videopeleissä. Percy kohtaa uusia pahiksia, joita vastaan hän tappelee apuriensa Annabethin ja Groverin kanssa. Kukaan pahiksista ei missään vaiheessa vaikuta kauhean vaaralliselta, sillä 12-vuotias lähes kouluttamaton poika pystyy heidät helposti kukistamaan.

Lopussa onneksi on jonkinlainen juonenkäänne, joka saa minut tarttumaan seuraavaan osaan. Aion siis vielä lukea ainakin seuraavan kirjan, Hirviöidenmeren, ja antaa sarjalle mahdollisuuden. Jumalten ylimielinen ja lapsellinen käytös oli kuitenkin sen verran huvittavaa luettavaa, että pitää tähän sarjaan vielä edes yhden kirjan verran tutustua.

Ei tämä siis Pottereita voittanut. Idea ehkä, mutta ei toteutus. Ikätoverini, jotka sarjaa fanittavat, ovat varmaan tutustuneet siihen ensimmäistä kertaa paljon nuorempana.

12 kommenttia:

 1. Oon jotenki aina vierastanu tätä kirjaa. Nyt tuli yks syy lisää jatkaa vierastamista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjabloggauksen hienouksia on se, että pystyy varoittamaan muita kirjoista, joita ei ehkä kannattaisi lukea :)
   (vaikka siitäkin on ollut nyt vilkasta keskustelua kirjablogimaailmassa...)

   Poista
 2. Kannattaa lukee ja varsinki jos on tykännyt/tykkää harry potterista

  VastaaPoista
 3. Minä pidin kirjasta, mutta olenkin kyllä sinua nuorempi. Luin sen pari vuotta sitten, mutta se ei iskenyt niin paljoa kuin jotkut muut. Olen samaa mieltä kanssasi, se on tarkoitettu vähän nuoremmille (10-12 vuotiaille?) Silti pidin joistakin kirjan taphtumista ja oli ihan mielenkiintoinen lukukokemus (: kannattaa lukea! Itse olen oppinut, etten luota mihinkään mitä en ole itse kokenut tai todennut juuri sellaiseksi. Eli määritän itse mielipiteeni enkä kuuntele pelkästään median yms. antamia kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä asenne, yleensä kannatan periaatetta ettän älä tuomitse ennen kuin tutustut!

   Olen tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen kuitenkin tullut tulokseen, että vaikka sanoin että luen ainakin seuraavan osan, niin tuskin kuitenkaan luen, On monia muita kiinnostavia kirjoja, eikä Percy Jackson napannut kovin hyvin.

   Poista
 4. PERCY JACISON ELOKUVAT EIVÄT OLE KUMMOISIA MUTTA KIRJAT OVAT PARHAITA. PALJON JÄNNITYSTÄ VÄHÄN RAKAA VOIMAA JA RIPAUS ROMANTIIKKAA...TEKEVÄT PERCY JACKSONISTA MAILMAN PARHAAN KIRJA(SARJAN)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan sopivat vähän nuoremmille :) Koin olevani kirjalle aivan liian vanha.

   Poista
 5. Siitä on jo useampi vuosi (varmaan yläasteella) kun luin nuo ja muistan, että minulla oli sillon tuo sama ongelma pitkäveteisyyden suhteen. Luin kuitenkin myös Hirviöidenmeren ja siitä eteenpäin oikein ahmin kirjat. Kerronta kehittyy ja syventyy tarinan edetessä joten kannattaa todellakin antaa vielä toinen mahdollisuus! (+ oikeesti, älä koskaan kato niitä leffoja, puistatuksia tulee vaan ajatellessaki)

  Tästähän on tullut myös se jatkosarja Olympoksen sankarit. Itse luin ne englanniksi ja kielen vaihtuessa tuntui, että hahmoille tuli enemmän persoonallisuutta 「(゚ペ), joten voi olla, että Percy Jacksonit nappaa paremmin englanniksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että monesti pystyn lukemaan "huonompia" kirjoja englanniksi paljon paremmin. Jotenkin englanniksi ignooraa monet kehnot kohdat. "Englanniksi kaikki kuulostaa paremmalta", sanoi suomen kielen opiskelija. Heh heh..

   Poista
 6. Olen lukenut itse tämän saman kirjan sekä koko kirjasarjan n. puolisen vuotta sitten. Omasta mielestäni sarja voittaa jopa Haary Potterit. Sarjasta on myös toinen osa, Olympoksen sankarit. Se on mielestäni jonkin verran parempi kuin ensimmäinen sarja.

  VastaaPoista
 7. Moi olen siis nyt 14vuotias ja rakastan percyjä yli kaiken, omasta mielestäni kyllä olympoksen sanakrit jopa voittaa alkuperäisen sarjan😃, aloitin lukemaan percyä ennenkuin luin harry potterit ja olin tuolloin noin kolmosluokalla, kaikki jotka voivat samaistua tähän rakkauteen menkääs follaa ig @annabethchase_._

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään on varmaan monia, jotka ovat lukeneet jotain muuta ennen kun Potterit.

   Opin muuten tästä kommentista vähän uutta slangia. Piti tarkistaa 11-vuotiaalta serkultani, että sanotaanko nykyään että "follaa". :D Itse aina sanon, että "seuraa".

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...