keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Warm Bodies

Kirjoittanut: Isaac Marion, sivuja: 239, kieli: englanti

Zombit valloittavat maailman. Tai ainakin ihmisten mielen, sillä eläviä kuolleita käsitteleviä kirjoja, elokuvia ja TV-sarjoja tuntuu puskevan joka nurkasta sisään. Ennen zombit olivat jotain vaarallista, joiden kanssa käytiin keskusteluja ainoastaan haulikon kanssa, mutta ilmeisesti zombit kelpaavat nykyään myös poikaystäväksi.

Isaac Marionin kirjan Warm Bodiesin päähenkilö on zombi nimeltään R. Tai ainakin hän muistelee, että hänen nimensä saattoi alkaa R-kirjaimella. R ei tiedä, kauanko hän on kuollut ja miten hän on päätynyt asumaan hylätylle lentokentälle muiden zombien kanssa, mutta hän ei tunnu asialle kauheasti uhraavan ajatuksia. Hän elää tavallista zombin elämää: päätöntä vaeltelua ja ihmisten aivojen syömistä. Silti hän kokee olevansa jollain tavoin erilainen. Vaikka hän on kuollut, hän kokee edelleen olevansa jollain tavoin elossa.

R törmää tyttöön. Tytön nimi on Julie. Jostain syystä R haluaa syömisen sijasta pelastaa tytön. Hän salakuljettaa Julien lentokentälle ja pitää tyttöä turvassa omassa lentokoneessaan, jonne muut zombit eivät pääse. Juliessa on jotain erikoista, mutta R ei oikein osaa sanoa, mitä. Pikkuhiljaa R alkaa tuntea olevansa yhä enemmän ja enemmän elossa.

Ensimmäinen ajatukseni sen jälkeen kun olin saanut kirjan luettua: aww, olipas söpö. Vaikka kirjassa on zombeja, en ehkä sanoisi tätä puhtaaksi zombikirjaksi. Maailmanlopun meininki on pikemminkin mauste kuin itse aihe. Enimmäkseen tarinassa keskitytään siihen, mitä Julien läsnäolo vaikuttaa R:ään. Tietenkin mukana oli myös yksityiskohtia siitä, mitä todennäköisesti tapahtuisi, jos zombit yhtäkkiä ottaisivat vallan. Ihmiset ovat keskittyneet suojattuihin yksikköihin, taide on lähes kokonaan unohdettu ja kouluissa opetetaan vain ampumista ja muita selviytymistaitoja.

Vakavasta aiheesta huolimatta minun mielestäni Warm Bodies ei ole kauhean vakava kirja. Ehkä se johtuu R:n rennosta tavasta suhtautua kaikkeen. Hänen ajatuksenkulkuaan oli kiinnostavaa seurata. Kuinka monta kertaa on mahdollista lukea kirja zombin näkökulmasta? R:n kehitystä oli kiinnostava seurata kirjan aikana. Kehitys oli erittäin hienovaraista, esimerkiksi hänen puheensa kohentui mitä pidemmälle kirjaa luin.

Muutaman krittikin sana minulla kuitenkin on kirjasta. Siinä on pari vaikeasti ymmärrettävää kohtaa, mutta koska mielestäni sen kieli on helppoa, kohtien vaikeaselkoisuus ei voinut johtua siitä, että luin kirjan vieraalla kielellä. Minua paremmin englantia osaava kaverini (jolta kirjan lainasin) kommentoi myös samaa. Alussa on muutama kohtaus, jotka piti lukea uudestaan, että pääsi perillä, mitä oikein tapahtuikaan. Plussaa kuitenkin pitää antaa siitä, että kirjassa mainittiin muitakin alueita kuin Pohjois-Amerikka. Dystopioissa on liian usein tapana unohtaa, että elämää on muuallakin kuin Amerikassa.

Tämä oli ensimmäinen zombiaiheinen juttu, josta tykkäsin. Aiemmin kerroin, kuinka Sukupolvi Z jäi minulla kesken. Olen myös katsonut hieman The Walking Deadia, mutta siinäkin minua kiinnostaa kaikki muu paitsi ne itse monsterit. Warm Bodies on rakkaustarina, mutta se on toteuttu kiinnostavalla tavalla.

Kirjasta on tehty myös elokuva, jonka trailerin voit katsoa täältä.

5 kommenttia:

 1. Olen halunnut katsoa tämän elokuvana jo monta kuukautta, mutten ole saanut aikaiseksi. Idea ainakin vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ehkä nyt saisin vihdoinkin tämän tsekkattua ;)

  VastaaPoista
 2. Katsoin tämän elokuvan pari päivää sitten. Aww! ♥ Ihaastuin R:n. :) Todella symppis hahmo. Kiva kuulla, että hän on kirjassakin sellainen (toivottavasti suommenetaan jossain vaiheessa). Aivan mainio elokuva.

  Minua ärsyttää esim. Walking Deadissa (sarjakuvaa lukematta) se, kuinka ihmiskeskeinen se on. Siis zombieapokalypsi on siinä vain sivuseikka, jokin tapahtuma, joka on pakottanut pienen ryhmän ennen toisilleen tuntemattomia ihmisiä samaan paikkaan. Keskitytään liikaa draamaan. Draaman ja toiminnan tasapaino on vähän liian kallellaan.

  Tahtoisin tietää enemmän viruksesta ja kuinka apokalypsi sai alkunsa. Monet sarjat/leffat/pelit/kirjat sortuvat hyppäämään kerrontaan vuosia tuhoisien tapahtumien alkamisen jälkeen. Esim. nyt vähän aikaa sitten ilmestyi peli Last of Us, jossa alussa on vähän ensiaaltoja, ja sitten hypätään 20 vuotta eteenpäin juuri, kun homma alkoi muuttua kiinnostavaksi.

  Eipä sitä zombiesmia mitenkään tuossa Warm Bodiesissakaan selitetty, mutta toisaalta, se ei haitannut niin paljoa, koska kyseessä oli leffa, jolla oli jopa romanttisen komedian aineksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkään, että suomennos olisi huono, koska kieli on sen verran korutonta, että tarvittaisiin tosi hyvä suomentaja, ettei teksti kuulostaisi vain tönkösti kirjoitetulta. No, toivossa on hyvä elää, kun olen huomennut, että John Greenin The Fault In Our Starskin suomennettiin ihan hyvin!

   The Walking Deadia tosiaan olen katsonut vain muutaman jakson, mutta sen perusteella mua kiinnosti enemmän se, mitä yhteiskunnalle on tapahtunut, ei itse elävät kuolleet.

   Olen myös huomannut, että monesti hypätään tilanteeseen, jossa eletään jo maailmanlopun jälkeisessä maailmassa. Se on varmasti paljon helpompaa kuin luoda suuri tapahtumien ketju joka lopulta johtaa tuhoon.

   Mielestäni Warm Bodies oli vähän niin kuin erilainen romanttinen komedia. Zombit olivat vain mauste.

   Poista
 3. Tämän kirjan idea vaikuttaa oikeasti aika jännältä. Saattaa päätyä loputtomalle lukemattomien kirjojen listalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua tuo loputon lukulistalla. Mulla on jotain 60 kirjaa goodreadsin lukulistalla, mutta oikeasti on paljon enemmän kirjoja, mitä haluaisin lukea.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...