maanantai 29. heinäkuuta 2013

Etiquette & Espionage

Kirjoittanut: Gail Carriger, sivuja: 312, kieli: englanti

Lisää lukumaratonin aikana aloitettuja kirjoja! Tällä kertaa kyseessä on young adult steampunk -kirja, jonka sain kaveriltani lainaan, kun hän ensiksi kuuli kirjasta toisen blogin kautta. Steampunkkia ja esteettisiä vaatteita? Kyllä kiitos!

Kirja kertoo 14-vuotiaasta Sophronia Temminnickistä, perheensä nuorimmasta tyttärestä, jonka äiti lähettää hänet Mademoiselle Geraldine's Finishing Academy For Young Women Of Quality -kouluun. Wikipedian mukaan Finishing School tarkoittaa tytöille suunnattua koulua, jossa heille opetetaan etikettiä ja pukeutumissääntöjä valmistaen nuoria naisia seurapiirielämään ja avioliittoon. Koulu, johon Sophronia lähetetään, ei kuitenkaan ole aivan tavanomainen Finishing School. Koulu nimittäin opettaa oppilaistaan ensiluokkaisia agentteja, jotka osaavat hyödyntää viuhkoja, nenäliinoja, alushameita, ompelusaksia, bonnetteja ja korkeita korkoja vakoiluun.

Kun Sophronia matkustaa kouluun, hän tutustuu matkan varrella Dimityyn, josta tulee hänen paras ystävänsä. Samalla matkalla he joutuvat omituisen hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkääjät ovat flywaymaneja, eli... ilmatierosvoja! Saavuttuaan kouluun he kuulevat, että hyökkäyksen aikana katosi jonkun elekrtonisen laitteen prototyyppi, joka olisi saatava pian takaisin, ettei se joudu vääriin käsiin.

Sophronian saavuttua kouluun olisin odottanut, että hänelle kerrottaisiin kunnolla, mistä koulussa on kyse. Sen sijaan hänet vain heitetään tunneille, joilla opetetaan myrkyn sujauttamista ensimmäisen aviomiehen aamukahviin, eikä Sophronia pidä asiaa lainkaan eriskummallisena. Koko kirjaa varjosti suuri vastaamattomien kysymysten suma. Miksi Sophronia lähetettiin kouluun? Kuka häntä sinne suositteli? Miksei hän uhraa ajatustakaan perheelleen? Jossain vaiheessa jopa pohdin, onko koulun yllä jonkinlainen loitsu, joka estää oppilaita kaipaamasta perheitään, sillä kukaan muukaan oppilas ei puhunut sukulaisistaan. Miksi ylipäätänsä on olemassa koulu, joka kouluttaa ladyista seurapiirisalamurhaajia? Keitä ovat ilmatierosvot? Mikä prototyyppi on kadonnut? Miksi kaikkeen suhtaudutaan niin kevyesti? Kuinka taloudellisesti kannattavaa on ylläpitää koulua ilmalaivassa, joka on jatkuvasti taivaalla, vaikka se ei matkaa minnekään?

Eikä mielestäni kaikkiin kysymyksiin saatu vastausta. Etiquette & Espionage on sarjan aloitusosa, joten toivottavasti kysymyksiin vastataan seuraavassa osassa, Curtsies & Conspiraciesissa. E&E:n lopussa tuli onneksi vastaus muutamaan kysymykseen, mutta tiedonnälkäni ei ole täydin tyydytetty. Eniten minua hämmästytti Sophronian rento suhtautuminen kaikkeen. "Okei, nyt minua opetetaan tappamaan ja murtautumaan kiellettyihin paikkoihin, tämähän on täysin normaalia eikä tässä ole mitään eettisesti väärää." Samaan aikaan olin kuitenkin aika mielissäni, sillä minulla on heikko kohta herrasmies(nais)rosvoihin.

Kaverini Annika, joltä tämän kirjan siis lainasi, alkoi lukea Gail Garrigerin aiempaa, kirjasarjaa, jonka nimi on Parasol Protectorate. Hän on huomannut Finishing Schoolin ja Parasol Protectoraten välissä yhteyksiä. Ilmeisesti ne sijoittuvat samaan viktoriaaniseen steampunk -rinnakkaistodellisuuteen. Samoja hahmoja esiintyy molemmissa kirjoissa, kuten muun muassa Sidheag, jonka taustatarina jäi mielestäni E&E:ssä heikoksi. Hänellä on ilmiselvästi värikäs menneisyys, joten jäi harmittamaan, ettei siitä kerrottu enemmän. Ilmeisesti taustatarinaa kerrotaan enemmän toisessa sarjassa. Ehkä Gail Carrigerin kirjat ovat kuin Cassandra Claren: ne kannattaa lukea julkaisujärjestyksessä. Jos joku on lukenut Claren The Infernal Devicesin ilman The Mortal Instrumentsiin tutustumista, hänestä sarja on varmasti tuntunut oudolta. Ehkä syy, miksi E&E tuntui vähän siltä, ettei kaikkea selitetä tarpeeksi, on siinä, että lukijan pitäisi jo tuntea rinnakkaistodellisuuden säännöt aiemman lukemisen perusteella. Vampyyrit, ihmissudet ja ilmalaivat heitettiin päin kasvoja ja huudettiin perään että deal with them.


Yksi kirjan hienouksista oli tapa nimetä lukuja. Oppitunteja ja niiden nimiä!


Samaan aikaan kuitenkin harmitti, ettei kyseissä luvussa välttämättä ollut oppituntia, jossa opetetaan, kuinka tärkeää on pukeutua oikeaoppiseen pukuun. Luvun nimi saattoi viitata vaikkapa siihen, kuinka Sophronia lähtee suorittamaan tehtävää ja huomaa matkan varrella, kuinka tärkeä joku osa hänen mekossa oikeastaan onkaan. Olisin halunnut enemmän oppitunteja, enemmän selityksiä ja hitusen vähemmän toimintaa. Tyttökoulun hamehelmat juoksentelivat nukkumaanmenoajan jälkeen paikasta toiseen vieläkin holtittomammin kuin Harry Potter Tylypahkassa, ja Harry sentään jäi aina välillä kiinni.

Kirja on englanninkielinen. Tarina sijoittuu noin vuoteen 1850, joten monet yksinkertaiset asiat on ilmaistu suloisen monimutkaisesti. "It is imperative that I speak with Mrs Barnaclegoose immediately." Joskus piti katsoa sana ranskankielisestä sanakirjasta, sillä englanninkielisestä ei aina ollut apua. Varsinkin joitain vaatesanoja. Osaa sanoista ei löytynyt mistään, joten ne piti yrittää päätellä kontekstista, ja osa taisi olla Carrigerin itse keksimiä termejä. Joskus taas mukana oli aivan loistavia kielikuvia, joille jäi naureskelemaan hetkeksi. "She looked like a glorious avenging goddess from some ancient erotic myth."

Osallistun tällä kirjassa Aikamatka 2013 -haasteeseen katekoriaan 3. Myllynkivikauluksia ja pönkkähameita.

8 kommenttia:

 1. Eieieieiiei! Tässä tapauksessa olisi suotavaa, että jälkimmäisenä julkaistava sarja luettaisiin ensin, se kun ajallisesti tapahtuu kaksi vuosikymmentä aikaisemmin kuin Parasol Protectorate! Mutta koska sarja ei vielä ole valmis tai sitä ei olla vielä ainakaan julkaistu kokonaisuutena kannattaa miettiä haluaako spoilaantua joidenkin Finishing Schoolin hahmojen tulevaisuudesta. Mutta kieltämättä tässä sarjassa on enemmän selvitystä kyseisen todellisuuden ihmissusista ja vampyyreistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The Infernal Devices on prequel-sarja, joka sijoittuu 1800-luvun loppuun, The Mortal Instruments on sarja joka sijoittuu vuoteen 2007, silti vuoteen 2007 sijoittuva sarja kannattaa lukea ensiksi, koska siinä selitetään kunnolla sen maailman säännöt, esim ketä ovat shadowhunterit ja mundanet, ja minkälainen suhde shadowhuntereilla ja vampyyreilla/ihmissusilla/demoneilla on. Jos alkaisi lukea aiempaan ajanjaksoon sijoittuvaa sarjaa ensiksi, voisi olla pihalla näistä seikoista, koska niitä ei enää TID:n ekassa osassa kerrota tarkkaan.

   Jos Parasol Protectorate on kirjoitettu ennen Finishing Schoolia ja siinä esiintyy samoja hahmoja, tuskin siinä mitään oikeasti spoilaavaa on. Eihän Finishing Schoolia sitten olisi järkeä edes lukea. En kyllä ole toista sarjaa lukea, niin en voi 100% varmasti sanoa. Varmaan Parasol-sarjan faneista on ollut hauskaa lukea kirjaa, jossa sarjan aikuiset hahmot ovat lapsia tai teinejä? :D

   Poista
 2. Ehkä tämä kuitenkin sopisi siihen viitoseen, ajan tuolla puolen, sillä vaikka viktoriaanisesta ajasta puhutaankin, on siihen sekoittunut jotain mikä on todella ajan tuolla puolen ja toivottavasti pysyykin. :)
  Tuollainen maailma todellisena olisi liian kauhistava. Ei mene mun tajuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiton sen kategoriaan 3 koska siinä oli pukuloistoa... Mutta vitoseenkin se menisi, mulla taitaa aika monet kirjat olla juuri siinä kategoriassa, taitaa olla suosikkialuettani.

   Poista
 3. Aiheena kuulostaa jännittävältä, mutta kuulostaa siltä että jäisin kaipaamaan tismalleen samoja asioita kuin sinäkin! Steampunkia en ole lukenut yhtään, mutta tästä ei varmaan ole hyvä aloittaa, vai mitä sanoisit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lukemaan Osuuskumman Steampunk! Koneita ja korsetteja. Siinä on steampunk-novelleja, joiden avulla varmaan saa mukavan yleiskuvan genrestä :)

   Tämä E&E:kään ei ole mikään huonoin vaihtoehto, koska siinä ei mässäillä kummallisilla vaihtoehtoiskeksinnöillä.

   Poista
 4. Pakko kommentoida tähän jo vähän vanhempaan postaukseen! Tämä kirja löytyy minulta omasta hyllystä ja ainakin sen konsepti vaikuttaa todella mielenkiintoiselta :) Pitääpä ehkä lukaistakin se joskus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että vanhempi bloggaus on löytänyt lukijan. :D Suosittelen kyllä tarttumaan kirjaan!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...