keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Konnun kootut viisaudet

Kirjoittanut: Noble Smith, sivuja: 215

Klikkaa tätä linkkiä. Kuvittele saapuvasi vihreille niityille, tervehtivästi naapureitasi, joilla on ystävälliset silmät ja ikuinen hymy kasvoillaan. Saavut kodikkaaseen eteiseen, josta siirryt keittiöön keittämään teetä, jonka olet kasvattanut, poiminut ja kuivattanut oman puutarhasi antimista. Asetut terassille nauttimaan höyryävästä juomasta ja vilkuitat iloisesti lapsille, jotka juoksevat ohitsesi vaunujen perässä. "Ilotulituksia, Gandalf!" kultakutriset lapset huutavat riemuissaan. Sytytät parhaan piipputupakkasi samaan aikaan kun taivaalla räjähtää riemuikas ilotulitus, joka saa lapset kiljumaan ja sinut myhäilemään makeasti ja tyytyväisesti.

Konnun kootut viisaudet on 200 sivua hobittielämän ylistystä. Yhtä aika söpöä, mutta myös hiukan huvittavaa. Minä tykkään hobiteistä sekä Tarusta sormuksen herrasta. Olisihan se mukavaa asustaa idyllisessä hobittilassa ilman huolen häivää, mutta kuinka kauan oikeasti jaksaisi elää yhtä yksinkertaisesti kuin hobitit? Hobittien elämäntavat eivät kuulosta sellaiselta, mikä olisi oikeasti mahdollista. Siitä on riisuttu sairaudet, tuholaiset, säiden tuottamat ongelmat ja kova ruumiillinen työ. Mutta ehkä Keskimaassa ei ole tuholaisia jotka aiheuttavat laihan satovuoden, sairauksia jotka kaatavat kriittisellä hetkellä sänkyyn, ja ehkä maa Konnussa on niin hedelmällistä, ettei kovaa ruumiillista työta tarvita.

Kirjaa tunnutaan myyvän jonkinlaisena elämänohjekirjana, mutta mielestäni se oli kaksisataa sivua Noble Smithin ajatusvirtaa hobiteista ja Keskimaasta yleensäkin. Vähän niinkuin jonkinlainen fanin kirjoittama tietokirja. Samaan aikaan kun Smithin ylistys hobitteja kohtaan hymyilyttää, tekstistä pystyy tunnistamaan itsensä. Joskus fanitus menee niin pitkälle, että huomaa etsivänsä vaatekaupan samettitakkien seasta samanlaista punaista takkia, jota Bilbo käytti elokuvassa. Yhtäkkiä tekee mieli maalata etuovi vihreäksi.

Kun alkuvuodesta kirjoitin jutun Hobitista, mainitsin siinä sivussa, että Tolkienin maailmasta saa irti sitä enemmän mitä paremmin tuntee hänen maailmaansa. Konnun kootut viisaudet on hyvä teos palauttamaan mieleen joitain juttuja. Tämä voi toimia oivana pakettina juuri ennen TSH:n uudelleenlukemista, jotta mieleen ehtii palautua tärkeimmät yksityiskohdat. Spoilereista ei tässä vaiheessa enää kannata puhua, sillä kukapa ei enää tietäisi, miten TSH päättyy.

En oppinut tästä mitään uutta, mutta suosittelen lukemaan jos haluat päästä Keskimaan idylliseen maailmaan. Kirjan kerronta on mukavan huumoripitoista ja se oli loistava kirja lukumaratoniin: sivut kääntyvät nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...