torstai 11. heinäkuuta 2013

The Amulet of Samarkand (The Bartimaeus Trilogy 1)

Kirjoittanut: Jonathan Stroud, sivuja: 462, kieli: englanti

Kaverini törkkäsi tämän kirjan käteeni ja kehui sen maasta taivaisiin. Joten ei auttanut muu kuin alkaa lukea.

Kirja on ilmestynyt Harry Potterien kulta-aikaan vuonna 2003. Aluksi voisi luulla, että kyseessä on lähes kopio Pottereista. 11-vuotias velhopoika, jonka täytyy pelastaa maailma (tai no tässä tapauksessa Lontoo).
Kun aloin lukea kirjaa pidemmälle, huomasin hyvin nopeasti, että pottermaisuutta kirjassa on vain päähenkilön ikä ja se, että se sijoittuu Iso-Britanniaan.

Tarinassa selviää hyvin alussa, että velhot eivät ole kirjan todellisuudessa piiloutuneet "jästeiltä", vaan ovat ottaneet kaikki maan korkeimmat virat haltuunsa ja pyörittävät kaikkea. Velhot ovat voimakkaita, joten miksi ihmeessä he tyytyisivät piilottelemaan maan alla? Velhoilla on kuitenkin salaisuus: heillä ei oikeasti ole taikavoimia, vaan he saavat voimansa demoneilta, joita he kutsuvat ja hallitsevat.

Nathaniel-niminen orpopoika on velhon opissa. Hän opiskelee, miten demoneita hallitaan, mutta hänelle ei kerrota kaikkea vallitsevasta yhteiskunnasta. Eräänä päivänä kuitenkin mies nimeltään Simon Lovelace nöyryyttää nuorta velhopoikaa julkisella paikalla. Nathaniel haluaa kostaa, joten hän päättää varastaa Lovelacelta jotain arvokasta. Hän kuitenkin tarvitsee demonin apua.

Mukaan astuu demoni (tai djinni, kuten hän itse haluaa tulla kutsutuksi) Bartimaeus, jonka on pakko auttaa poikaa. Hän lähtee ryöstöretkelle ja palaa mukanaan Samarkandin amuletti, joka paljastuu olevan erittäin merkittävä esine, ja Lovelace haluaa sen takaisin.

Mielestäni tarina on kerrottu todella virkistävällä tavalla. Paljastetaanpa nyt heti alussa, että kirja alkaa siitä, kun Nathaniel kutsuu demonin paikalle. Vasta sen jälkeen aletaan pikku hiljaa paljastaa, mitä kaikkea onkaan tapahtunut. Mielestäni edellä kertomani asiat eivät kuitenkaan ole spoilereita, sillä ne selviävät hyvin kirjan alussa ja osa lukee myös takakannessa. Juoni rakentuu nuortenkirjoille epätavallisella tavalla. Kertojina toimivat sekä Nathaniel että Bartimaeus. Nathanielin luvut kerrotaan kolmannessa persoonassa, mutta Bartimaeus käyttää ensimmäistä persoonaa ja paljon sivuhuomautuksia.

Erityisen kiinnostavaksi nousi Bartimaeuksen hahmo. Demonina hän pystyy ottamaan haltuun useita muotoja - tosin jotkut muodot ovat hänelle mieluisempia, sillä hän osaa hallita joitain muotoja paremmin kuin toisia. Koska aina ei pysynyt perässä, missä muodossa Bartimaeus on milloinkin, hahmon kanssa kävi niin, ettei hän enää tuntunut aineelliselta olennolta, vaan jonkinlaiselta hengeltä, joka haahuilee ympäriinsä. Mielestäni se oli kiinnostavaa, sillä Bartimaeus kertoo jossain vaiheessa, ettei helvetissä demoneilla ole samankaltaista muotoa miten ihmiset sen ymmärtävät.

Toinen kiinnostava seikka on Nathanielin ja Bartimaeuksen yhteistyö. He eivät pidä toisistaan isäntä-orja suhteen seurauksena, mutta heidän on pakko alkaa tehdä yhteistyötä, jotta Samarkandin amuletin aiheuttamat ongelmat selviävät.

The Amulet of Samarkand on kaiken kaikkiaan kuitenkin hauska seikkailukertomus. Kunhan juoneen pääsee mukaan, sen lukee hyvin nopeasti. Minä tavallaan luin tämän nopeasti, parissa päivässä, mutta noiden parin päivän välissä oli noin kahden kuukauden tauko, sillä... no, joskus kirjat vain jäävät lojumaan.

3 kommenttia:

 1. Tämä menee lukulistalle, sillä kirja vaikuttaa bloggauksen perusteella hyvin kiinnostavalta. En ollut tästä ikinä ennen kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun näköjään huijasin. Menin laittamaan tätä Goodreadsin to-read-listalleni, ja siellähän tämä jo oli. Olin lisännyt kirjan listalle reilu vuosi sitten ja unohtanut koko kirjan täysin. Kiitos muistutuksesta, koska tuo lista alkaa olla niin pitkä, että kirjat helposti hukkuvat sinne.

   Poista
  2. Joskus käy näin :D Kun selaan goodreadsia satunnaisesti, saatan törmätä kiinnostaviin kirjoihin vain huomatakseni, että olen ne joskus jo lukulistalle lisännyt. Tai vaihtoehtoisesti huomaa, että kaveri on lisännyt sen lukulistalle. Ja kyseessä on joku tosi random never-heard kirja.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...