torstai 29. elokuuta 2013

Kirjabloggaaja bloggaa kirjablogikirjasta

Kirjablogikirja: Rivien välissä
kirjoittaneet: Katja Jalkanen & Hanna Pudas, sivuja: 160

Kyseessä on varsinainen kirjabloggausception, kun liityn useiden bloggaajien seuraan ja kirjoitan kirjablogikirjasta. Kiinnostuin kirjasta luonnollisesti jonkun toisen blogin kautta ja varasin sen saman tien kirjastosta. Koska pidän itseäni edelleen suhteellisen nuorena kirjabloggajana ja minusta tuli kirjabloggaaja vähän niin kuin vahingossa tai ainakin täysin suunnittelematta, halusin lukea tämän kirjan ihan vain jotta saisin lisää valotusta siihen, mistä oikein on kyse.

Vaikka kirja on "vain" 160 sivua pitkä, se ei tuntunut liian lyhyeltä. Rivien välissä raottaa kirjablogi-ilmiötä. Sitä varten on haastateltu kirjabloggaajia, kirjailijoita ja myös kustannustoimittajia. En oikein ole varma, onko kirja suunnattu heille, jotka eivä kirjabloggaa mutta ovat kiinnostuneita asiasta, vai heille, jotka bloggaavat ja haluavat lisätietoa. Oli niin tai näin, tekstiä luki mielellään. Rivien välissä on kirja, jonka voisi vaikkapa ojentaa jonkun uteliaan tuttavan tai sukulaisen käsiin jos he alkavat ihmetellä, mitä minä oikein harrastinkaan. Kirjassa käsitellään sitä, ketkä bloggaavat ja miksi ja miten kirjabloggaus voi vaikuttaa kirjojen näkyvyyteen, miten blogeissa mainostetaan (vai mainostetaanko ollenkaan), miten kustantamot, kirjailijat, kriitikot ja ihan tavis lukijat suhtautuvat kirjabloggaamiseen ja minkälaisia tempauksia kirjabloggarit ovat järjestäneet. 

Jokainen ajankohtainen painettu kirja on painokoneesta tultuaan jo vanhentunut, ja niin kävi myös tämänkin kirjan parissa. Milloin tämä onkaan julkaistu? Vuonna 2013, mutta kuitenkin vuoden ensimmäisen puoliskon puolella? Kirjaa lukiessa huomasin, että osa jutuista, joista puhuttiin vain aavistellen, ovat nyt tapahtuneeet, esimerkiksi Blogistanian lukumaratonit, joita vedettiin heinäkuussa kaksi kappaletta. Osa jutuista taas ovat sellaisia, jotka kuulostivat tosi siisteiltä, mutten ollut osallistunut niihin. Milloin nämä tempaukset on järjestetty? Olisin kaivannut päivämääriä, sillä aloin pohtia, olinko tempausten aikaan ollut jo mukana kirjabloggausmaailmassa. Vai seuraanko ihan "vääriä" blogeja kun tunnun aina missaavan kaikki kissanristiäiset joihin haluaisin osallistua?

Eniten minua on kirjabloggaamisen aloitettuani ihmetyttänyt se, kuinka kirjabloggaamista on pidetty jotenkin erikoisena juttuja ja että me bloggaajat astuisimme joidenkin varpaille, aivan kuin emme saisi tehdä tätä. Rivien välissä -kirja otti luulot pois ja selitti mielestäni aika tyhjentäväksi, miksi on ihmisiä, jotka haluavat blogata lukemistaan kirjoista. Minulle ainakin kävi niin, että tuntui täysin luonnolliselta kirjoittaa ajatuksia ylös lukemistani kirjoista, en ajatellut että siinä olisi mitään erikoista. Johan on olemassa vaikka minkälaisia muoti-lemmikki-käsityö-kakku-blogeja, miksei sitten myös kirjablogejakin? Vasta myöhemmin olen tajunnut, minkälainen vaikutusvalta kirjabloggaajien yhteisöllä tuntuu olevan.

Osittain kirja tuntui söpöltä, sillä siinä seliteltiin internetin ilmiötä sellaisille, jotka eivät netissä niin paljon käytä aikaa (<3-hymiön merkityksestä lähtien). Sellainen selittely hymyilyttää 90-luvun lasta joka on kasvanut lapsuudesta aikuisuuteen internetin kanssa lähes samaa tahtia, mutta ehkä se vanhempi sukulainen jolle tämän kirjan ojentaa valistusmielessä tulee arvostamaan selkeitä selityksiä. Toinen hymyilyä aiheuttava asia oli tuttujen blogien nimien viliseminen kirjan sivuilla. Taisi olla myös kuvia tuttujen blogien ulkoasuista.

Toivottavasti Rivien välissä on yksi monista kirjoista, joita aiheesta kirjoitetaan ja julkaistaan.

PS. 
Kirjabloggaamista harrastetaan aika lailla joka puolella - tällä hetkellä istun junassa naputtelemassa tätä tekstiä. Aluksi vähän ujostutti avata kone näin julkisella paikalla, kun yleensä nettiä tulee selattua vaan kotona ilman että joku kurkkii olan yli, mutta minun tulee totutella pitkiin junamatkoihin muuton seurauksena, ja aina ei - hui kauhistus - jaksa vain lukea. Tuleepahan tämäkin junamatka käytettyä jotenkin hyödyksi :)

6 kommenttia:

 1. Minullekin tuo kirjablogien kritisointi tuli aivan täytenä yllätyksenä. Koin vaikka sen Nyt-liitteen jutun aika vahvasti ja minulle tuli siitä ja varsinkin sen synnyttämästä keskustelusta ajoittain aika paha mieli. Olin yksi sitä juttua varten haastatelluista, ja en oikein pitänyt jutun sävystä. Minulle tuli myös jotenkin naiivi olo, koska en osannut aavistaa, että siitä jutusta tulisi ihan sellainen... Kai kirjabloggaajana pitäisi vain tottua siihen, että kirjablogit jakavat mielipiteitä. Minä en oikein osaa nähdä niitä lainkaan negatiivisena asiana, mutta kaikki eivät näe kirjablogi-ilmiötä samalla tavoin kuin minä.

  Moni kirjablogitempaus on todellakin ollut sellainen, johon olisi ollut todella kiva osallistua. Noita tempauksia muuten suunnitellaan yleensä Facebookissa (kirjablogisteille on siellä oma suljettu ryhmänsä), ja ensi kuuksikin on luvassa ainakin muutama tempaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtijutut aina yllättää. Vaikka haastattelutilanne olisi kuinka mukava, joskus lopullinen juttu on jotain aivan muuta. Näin on mulle käynyt muutaman kerran.

   Kirjablogikeskustelusta on tullut vähän paha mieli totta tosiaan. Eihän me oikeasti mitään pahaa tehdä, me vain tykätään lukea kirjoja ja kirjoittaan niistä ajatuksia ylös ja vieläpä kehdataan tehdä se ilmaiseksi :) Kyllähän esim muotiblogien voidaan kuvitella astuvan muotilehtien varpaille niin kuin ruokablogitkin saattavat viedä lukijoita kokkikirjojen kirjoittajilta. En kyllä ole seurannut, onko noissa blogipiireissä samanlaista draamaa liikkeellä.

   Poista
 2. Kritisointi ja kitinä kirjablogeista on minulta mennyt suurelta osin ohi, mutta en omistakaan facebookia, enkä bloggaa uutuuksista, enkä bloggaa muuta kuin kirjoista. Keskustelu kirjoista ja bloggaamisesta ovat kuitenkin minusta hyviä ilmiöitä. Lukeminen on sivistävää ja älyllistävää toimintaa. Toivotaan, että tulee vielä monta uutta kirjablogia, monissa monipuolisissa ja moniarvoisissa kirjablogeissa on voimaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Lisää kirjablogeja, silloinhan tulee myös monipuolisemmin eri kirjoja esille.

   Poista
 3. Hyvin kirjoitit tästä. On tosiaan hassua, että aika on kirjasta jo tavallaan ajanut ohi vaikka se on näinkin uusi.

  Minustakin kirjablogien kritisointi on vähän jännää, koska jos nyt verrataan karusti vaikka muotiblogeihin, niin kirjablogien "valta" on aika pieni vielä. Usein omissakin lukijoissa suurin osa on muita kirjabloggaajia, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita kirjoista. En siis ainakaan itse koe aiheuttavani mitään suuria vaikka ostoryntäyksiä kauppaan tai että joku tyrmäykseni veisi kirjan täysin huonoon valoon. Olenko naivi? Jaa'a ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kirjabloggaajat tuntuvat aika tehokkaasti seuraavan toisiaan ristiin. Tämä tuntuu aika suljetulta piiriltä loppujen lopuksi. Esim muotiblogeilla on laajempi seuraajakunta, minäkin seuraan muutamaa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...