keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kirjabloggaajien joulukalenteri 4.12.2013

(Kuva Yöpöydän kirjat -blogin Niina Tolosen käsialaa)

Tervetuloa kirjabloggaajien joulukalenterin neljänteen luukkuun! Eilisen päivän luukku aukesi Kaikkea kirjasta -blogissa.

Tänään aiheena:

Kirjaisaa taidetta

Sain idean, kun olin Turun yliopiston pääkirjastossa ja huomasin ilokseni, että joku oli rakentanut sinne tämän kauniin joulukuusen.


Vanhat kirjat ovat yleensä hyvin kauniita, mutta valitettavan usein niiden sisältö on todellä epäkiinnostavaa. Siksi tykkäänkin nähdä taidetta, joka on rakennettu kauniista vanhoista kirjoista. Joku kirjoja rakastava ihminen saattaa nyt säikähtää, eihän kirjoja saa tuhota! Näin minäkin ennen ajattelin, mutta sitten mietin asiaa vähän enemmän. Maailma on täynnä kirjoja ja niitä painetaan koko ajan lisää. Samaan aikaan esimerkiksi kirjastot poistavan vanhoja ja kuluneita kirjoja kokoelmistaan, eikä kukaan tunnu niitä kirjoja kaipaavan. Toki niistä voi löytää helmiä, mutta joukossa on varmasti paljon sellaisia kirjoja, joilla ei ole edes minkäänlaista historiallista arvoa, josta joku tutkija voisi kiinnostua. En siis näe mitään pahaa siinä, että vuoden 1976 puhelinluettelo tuhotaan taiteen nimissä. On myös olemassa taidetta, kuten tuo esittelemäni joulukuusi, joka ei tuhoa kirjaa laisinkaan.

Kun olin poistumassa kirjastosta, huomasin että alakerran aulassa oli hylly, jossa jaettiin poistuvia kirjoja ilmaiseksi kaikille halukkaille. Hylly oli täynnä kauniita kyrillisillä aakkosilla kirjoitettuja vanhoja kirjoja. Nappasin kaksi saman sarjan kirjaa mukaani ja olen muodostanut niistä mukavan sisustuselementin kotiini.Joulukuun alkuun kuuluu joulun valmistelu. Itse ainakin olen sen verran tarkka, etten valmistele joulua marraskuussa, vaan ryhdyn vasta joulukuussa hommiin, koska silloin minusta on oikea tunnelma. Yksi joulun operaatioista on joulukorttien lähettäminen. Huomasin, että mukaan nappaamissani kirjoissa on tosi viehättävän näköiset sivut, joten päätin hyödyntää kirjojen sivuja ja käyttää niitä korttien teossa.

En ymmärrä venäjää (tai jotain muuta kieltä, jota kyrillisillä aakkosilla kirjoitetaan), joten en tiedä laisinkaan, mistä kirja kertoo. Toivottavasti ei mistään hirveän kamalasta ja joulukortteihin sopimattomasta.

Glögi on luonnollinen juoma nautittavaksi joulukorttien teon lomassa. 

Minulla on aina askarrellessa vähän sellainen tyyli, että en suunnittele, vaan teen täysin fiiliksen mukaan. Siksi korttien lopputulos tuli minulle itsellenikin yllätyksenä. Sain aikaiseksi nämä neljä korttia ja saatan tehdä myöhemmin muutaman lisää. Selvästi tänään mieleni on kaivannut minimalistisuutta ja geometrisia muotoja.


Jos haluatte nähdä paljon taidokkaampaa kirjaisaa taidetta, kurkatkaa tämä linkki, jonka takaa löytyy kokoelma hienoja veistoksia, joissa päämateriaalina on käytetty kirjoja.

Mukavaa joulunodotusta teille kaikille!

Huomenna luukku aukeaa Järjellä ja tunteella -blogissa.

Muokkaus klo 17:29

Pahus, unohdin tietenkin lisätä yhden kuvan! Lisään sen nyt jälkikäteen.


Törmäsin näihin käsilaukkuihin jo yli vuosi sitten, mutta koska kuva sopii aiheeseen, se on hyvä esitellä :)

14 kommenttia:

 1. Hienoja! Olen nähnyt myös vanhoista kirjoista tehtyjä lukulampun jalkoja. Parempi käyttöön kuin roskiin.

  VastaaPoista
 2. Hieno ja inspiroiva postaus! Ihania joulukortteja ja todella hyvä idea :)

  VastaaPoista
 3. Ihana ja jouluinen neljäs luukku :) Voi kun olisi hauska tietää, mitä korteissasi lukee!

  VastaaPoista
 4. Kauniita kortteja, Reta! Ihana luukku, josta tuli joulumieli. Kirjojen luovaa uusiokäyttöä!

  VastaaPoista
 5. en tiennyt että opiskelet myös Turun Yliopistossa! itse ihastelin tuota kuusta myös. Kaupungin kirjastoissa on kaikenmoisia kuusia myös, esim Star Trek kuusi pääkirjaston nuoriso-osastolla, ja tällaiseen kirjakuuseen törmäsin myös kapungin pääkirjaston kakkoskerroksess :D.

  VastaaPoista
 6. Kauniita kortteja! :) Ja tuo joulukuusi on kyllä hieno, en ole ennen nähnyt tuollaista.

  VastaaPoista
 7. Hienoja kortteja. Ja tosiaan, vanhemmissa kirjoissa riittää kyllä myös sellaisia joiden suurin ansio on että niissä on kivannäköiset kannet tms ja joita on ihan suotavaakin käyttää askarteluun...(tietty vähän voi valkata ettei mitään suuria keräilyharvinaisuuksia tuhoa...)

  VastaaPoista
 8. Hienoja kortteja ja kiva kalenteriluukku!

  Minustakin vanhoille, huonokuntoisille kirjoille voi vallan hyvin antaa uuden elämän askartelu- tai taideprojektissa. Itse en ole kirjoja käyttänyt askarteluun, mutta vanhoja lehtiä sitäkin enemmän.

  VastaaPoista
 9. Kiva idea 'loppusijoittaa' kirja. :) Nuo laukut on myös mainioita, enpä ole moisiin törmännyt.

  VastaaPoista
 10. Mukava idea. Joulukalenteriinkin voisi varmaan käyttää, luukusta pilkistäisi jokin sana tai lause,kirjasta leikattu.Olen kyllä itse vähän nuukanlainen ainakin oman hyllyn kirjoista, varmaan osin turhaa. Osa kirjoista näyttää totaalisesti menettäneen arvoaan. Törmäsin eräällä kirpparilla ilmaishyllyyn, jossa oli toistakymmenosainen aikansa kallein tietosanakirja Spektrum ilmaiseksi otettavissa, maksoi aikoinaan (70-80-luvuilla) yli silloisten keskipalkkojen. Nyt vain Wikipediaan.

  VastaaPoista
 11. Hienoja kortteja, kiva idea! Törmäsin myös tuohon kirjakuuseen, ja vähän harmitti kun ei ollut kameraa mukana, mutta siellä se varmaan vielä jonkun aikaa tönöttää :D

  VastaaPoista
 12. Onpa hauska ja inspiroiva luukku, kiitos! Olen samaa mieltä: jotkut "1970-luvun puhelinluettelot" eivät vain kiinnosta ketään ja on hyvä, että niiden elämä jatkuu edes askarteluina ym. Kauniita kortteja olet tehnyt!

  VastaaPoista
 13. Vau, hienoja kortteja! Kirjat ovat kyllä myös mainio sisustuselementti. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...