tiistai 25. helmikuuta 2014

Mrs. Dalloway

Kirjoittanut: Virginia Woolf, sivuja: 277

Kuten olen jo aiemmin sanonut, minulla on asenneongelma Virginia Woolfin kohdalla. Ehkä se lähti liikkeelle siitä, kun lukiossa luin pätkän Woolfin tekstiä äikäntunnilla ja totesin, ettei hänen tyylinsä ole minun juttuni. Siksi en ollut erityisemmin innostunut, kun näin hänen nimensä lukupaketin listassa. Samaan aikaan olin kuitenkin haasteellisella tuulella. Entä jos tykkäänkin sitä nyt, vähän vanhempana? Entä jos kirja toimii paremmin kun lukee sen kokonaan, ei vain näytettä?

Noin parikymmentä sivua kului haukotusten vallassa. Hohhoijaa, tätäkö pitäisi lukea lähes 300 sivua? Mutta yhtäkkiä jokin napsahti ja aloin kiinnostua tyylistä. Kesti kaksikymmentä sivua päästä tyyliin mukaan, mutta kun sen tuntui tajuavan, siitä alkoikin nauttia.

Kirja alkaa siitä, kun Clarissa Dalloway päättää järjestää kutsut ja lähtee hakemaan kukkia. Hän kiertelee Lontoon kaduilla ja alkaa pohtia elämäänsä, varsinkin nuoruutta ja avioliittoon johtaneita tapahtumia. Hyvin nopeasti lukiessa kyllä huomaa, ettei Clarissa ole kirjassa kaikista suurimmassa roolissa. Kaikki tuntuu pyörivän löyhästi Clarissan ympärillä, mutta kirjan suurimmaksi näkökulmahahmoksi muodostuu lopulta Peter Walsh, mies jonka kanssa Clarissa olisi voinut päätyä naimisiin, jos asiat olisivat menneet toisin.

Tästä kirjasta on hyvin vaikea kirjoittaa oikein minkäänlaista juoniselostusta. Onko siinä edes juonta? Kerronko mitään? Vai spoilaanko vahingossa kaiken? Kirjassa ei oikeastan tapahdu oikein mitään. Se on yhden päivän romaani, jossa liikutaan hahmojen näkökulmasta toiseen. Hahmoilla on erilaisia päämääräiä: pitää hakea kukat, täytyy mennä ostoksille, pitää mennä tapaamaan vahvaa ystävää. Päämäärät muuttuvat kuitenkin nopeasti vain tekosyiksi, joiden avulla hahmon ajatukset laitetaan liikkeelle.

Ei tämä mikään uusi lempparini ole, mutta ei se ollut niin paha kuin kuvittelin. Tekstiä oli kiinnostava lukea. Ainoastaan keskittymisen kanssa oli ongelmia. Jos ei lukenut huolellisesti yhtä lausetta, saattoi olla jo aivan ulkona hahmon ajatuksenjuoksusta tai näkökulmahahmo oli saattanut vaihtua kokonaan. Kun pääsi hahmojen ajatuksiin mukaan, tuntui unohtavan omat ajatuksensa ja tuntui hetkellisesti olevan juuri se henkilö, joka sillä hetkellä oli äänessä. 

Joku lukupiirissä tosin totesi, että kun jokaisen hahmon pään sisään pääsi, he kaikki vaikuttivat ihan pähkähulluilta. Minusta hahmot taas vaikuttivat todella kiinnostavilta ja aidoilta. Tai sitten itsekin olen ihan pähkähullu ja pystyn siksi ymmärtämään hahmojen ajatukset niin vaivattomasti. ;) Olen kyllä sitä mieltä, että jos joku saisi viettää edes tunnin jonkun toisen pään sisällä ja kuulla hänen kaikki ajatuksensa, jokainen saattaisi vaikutaa vähän erikoiselta ihmiseltä. 

Mrs. Dalloway ei ole kauhean juonivetonien kertomus. Olen lukenut mielestäni parempiakin yhden päivän romaaneja, mutta tästähän voidaan olla monta mieltä. Mrs. Dalloway on romaani valinnoista, jälkiviisaudesta ja kaipuusta nuoruuteen. Siitä tuli yhtä aikaa haikea ja hyvä mieli. Ja se sai poistettua asenneongelmani.

10 kommenttia:

 1. Jess, hienoa, että kirja poisti asenneongelmasi Woolfia kohtaan!

  Itselleni Mrs. Dalloway oli aikanaan sellainen melko mitäänsanomaton, vaikkei nyt missään nimessä mikään huonokaan lukukokemus. Woolfilta olen muuten lukenut tämän lisäksi vain yhden omaelämäkerrallisen teoksen, jonka nimeä en nyt valitettavasti muista. Siitä pidin. Woolfin tyylissä on jotakin hienoa ja kaunista, mutta hivenen pistää minuakin haukotuttamaan tuollainen juonettomuus. Olisi kuitenkin minusta kiinnostavaa tutustua joskus vielä hänen muuhun tuotantoonsa. Onhan hän kuitenkin erittäin merkittävä kirjailija ja jotenkin hänen elämäntarinansa kiehtoo minua.

  P.s. Oletko muuten lukenut Michael Cunniinghamin Tunnit-teosta? Se kietoutuu intertekstuaalisesti hyvin vahvasti tähän Mrs. Dalloway -romaaniin. Se oli minusta melko hieno kirja, vaikkei nyt mikään aivan upea. Sopisi hyvin luettavaksi tämän kirjan jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Woolf on henkilönä tosi kiinnostavan oloinen ja hän on vaikutanut paljon kirjallisuuteen, joten vaikka minulla on ollut asenneongelmia hänen tesktejään kohtaan, olen arvostanut häntä henkilönä.

   En ole lukenut Tunnit-kirjaa. Jää nähtäväksi luenko koskaan, kun on niin paljon kirjoja, joita haluaisin lukea.

   Poista
  2. Tunnit löytyy myös elokuvana, sitä voin ainakin itse suositella. Erittäin katsottava, monitasoinen leffa. Ja Woolf tulee siinä esille todella kiinnostavasti.

   Itsekin olen lukenut Woolfilta juuri Mrs. Dallowayn, en muita kirjoja ainakaan vielä. Just tuo tajunnanvirran käyttäminen on aika mielenkiintoista, se että lukijana pääsee niin sisälle henkilön ajatuksiin. Woolf taisi olla yksi edelläkävijöistä tällaisen tyylin käytössä.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kansi on pelottava... Itse en (enää) ole erityisen asenneongelmainen sinänsä kirjoihin, mutta vaaleanpunainen väri kirkuu pysymään kaukana. ;) Parasta on, kun ennakkoluulot särkyvät jostain. Nimimerkillä "Harry Potter on massaa" ;)

  Ja kaunis uusi profiilikuva. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kansikuva on kyllä aika hempeä... mutta vaikka siltä näyttää, se ei ole pitsiä ja hattaraa :D

   Kiitoksia :)

   Poista
 4. Voihan Woolf. Minulla on asennevamma, mutta ehkä jos sinäkin selvisit niin ehkä minäkin voisin antaa hänelle (taas) mahdollisuuden. Minullakin on juuri niin, että Woolfin persoona kiehtoo, mutta kirjat jostakin syystä eivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaa lukiessa täytyy olla sillä mielellä, että ei edes etsikään mitään selkeyttä, vaan lähtee tutkimaan avoimin mielin, mitä sieltä löytyy. :)

   Poista
 5. Täälläkin piilee pieni asenneongelma Woolfia kohtaan vaikka ihmisenä kanssa kiehtoo kovasti. Mrs. Dallowayta joskus jo alottelinkin mutten päässyt loppuun asti... Ehkä vielä joskus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei sitä joka kirjaa ole pakko väkisin lukea loppuun :) Oot ainakin yrittänyt!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...