perjantai 18. huhtikuuta 2014

Vierailu kirjastossa

Viime aikoina blogeissa on näkyillyt esittelyjä kirjabloggaajien lähikirjastoista tai muista kirjastoista, joissa he käyvät useasti. En ollut kokenut tarvetta tehdä omaa esittyä, koska nykyinen lähikirjastoni on jo esitelty eräässä blogissa, mutta tulin toisiin aatokseen, kun kävin Oulun pääkirjastossa pitkästä aikaa. Tarkemmin määriteltynä lasten ja nuorten osastolle, koska vaikka netin testien mukaan henkinen ikäni on 30, silti suunnistan lähes aina kirjastoon mennessäni ensiksi lanu-osastolle. Vanha tapa?

Lukunurkassa voi ottaa rennosti
Ilokseni huomasin, että lanu-osastolle on laitettu todella mukavasti kirjoja esiin. Onhan siellä ennenkin niitä ollut, mutta nyt huomasin, kuinka kirjoja oli laitettu vähän teemoittain. Alla olevassa kuvassa on ehkä hieman nuoremmille (n. 10-12) suunnattua esillepanoa ja kauempana oli vähän vanhemmille (13-16). Mielestäni esillepano oli todella monipuolista, sillä löysin sekä uusia että vanhoja kirjoja, suomalaisia ja ulkomaalaisia, suurten kustannustalojen kirjoja ja pienkustantamoiden satoa. Pienkustantamoiden kirjoja oli oikeastaan yllättävän paljon, paljon myös netistä tuttuja, joihin en ole muissa kirjastoissa vielä törmännyt!

Mukana oli myös pöytä, jonne oli koottu kirjoja teeman "Mitä vanhempasi lukevat" mukaan. Mukana mm. Haruki Murakamia ja Riikka Pulkkista. Huomasin, että aikuisten osastolle oli koottu kirjoja teeman "Mitä lapsesi/nuoresi lukee" alle.


Alla olevan kuvan vasemmassa reunassa on puhekuplakirjanmerkkejä. Niihin pystyi kirjoittamaan viestin jonkun kirjan väliin. Yllä olevasta kuvasta voitte bongata Magdalena Hain Kellopelikuninkaan, johon luonnollisesti kirjoitin suosittelun, onhan elämäntehtäväkseni muodostunut Hain kirjojen tyrkyttäminen ihan jokaiselle, joka vain viitsii kuunnella.


Lukuvinkkejä löytyi reippaasti. On todella ihailtavaa, kuinka paljon kirjastoissa tehdään työtä sen eteen, että lapset ja nuoret löytävät mukavaa luettavaa! Melkein harmittaa, ettei aikuisten osastoilta yleensä löydy vaikkapa samanlaisia kirjapasseja, kuin alla olevassa kuvassa. "Sivistyneen aikuisen kirjapassi: Nämä kirjat kannattaa oikeasti lukea! (Sen sijaan, että hankkisi vain hyllyyn vaikuttaakseen fiksulta)"


Oli iloinen yllätys huomata, että kirjastossa oli järjestetty "kirjatreffejä". En ole niihin ennen kirjastoissa törmännyt, vaikka monet ovat niitä jo netissä esitelleen. Idea on suunnilleen tämä: kootaan valmiiksi kirjoja tietyn teeman ympäriltä ja asetellaan ne esille valmiiksi lainattaviksi paketeiksi. Olen nähnyt jopa versioita, joissa kirjat on paketoitu lahjapaperiin, jonka päälle on kirjoitettu sanoja, kuten vaikka "naispäähenkilö, seikkailu, eläimiä, ennustus". Tällä kertaa kirjat oli koottu paperikasseihin teemoittain.


Jäljellä oli vain nämä kaksi. Olisi ehkä pitänyt lainata tuo tyttöjen välisen rakkauden kassi, siinä ainakin olisi sitä representaatiota, jota kaipaan kirjoissa enemmän. Siellä oli ainakin Salla Simukkaa. Kenellä muuten alkoi soida päässä Ultra Bra?
Teiniraskauskassista olin jo lukenut lähes kaiken. Yläasteella varsinkin tytöille tuputettiin teiniraskauskirjoja varoittaviksi esimerkeiksi, tai ainakin sellainen olo minulla on. Ei kait siinä mitään, aihe kiinnosti minua silloin, vaikken itse harkinnut ryhtyväni teiniäidiksi. Kassissa oli muun muassa Mila Teräksen Sininen huone.


Mitä sitten lähti mukaan? Pienkustantamoiden kirjoja! Aukkoja ajassa -novellikokoelma oli entuudestaan tuntematon, mutta koska aikamatkustus on aina jännää, ajattelin vähän kurkistaa, mitä tuossa kokoelmassa on. Anni Nupposen Putoavan tähden prinsessa on jo pitkään kiinnostanut minua, joten kun se näin helposti käveli vastaan, pakko se oli ottaa mukaan. Kirjassa on todella hieno kansi! Lisäksi löysin englanninkielisten kirjojen puolelta Brian Selznickin Wonderstruckin, jonka ruotsinkielisen version olen nähnyt aiemmin, harmitellen, ettei sitä ole kai suomennettu. No, englanninkielinen kyllä kelpaa! Kyseessä on siis sama kirjailija, joka kirjoitti ja piirsi Hugo Cabretin, josta on myös tehty elokuva parisen vuotta sitten.

Mielestäni kirjaston esillepano oli hyvää, sillä löysin sieltä vaikka ja mitä, helposi, vaikken koskaan ole ollut Oulun pääkirjaston aktiivikävijä, eli paikat eivät ole kovin tuttuja. En ehtinyt sen tarkemmin käydä muita osastoja läpi, sillä kirjasto suljettiin ilmeisesti pääsiäisaikataulun mukaisesti melko aikaisin, joten tuli kiire poistua.

13 kommenttia:

 1. Tuollaisissa kirjastoissa on kyllä ihanaa käydä! :) Näkisipä samanlaista panostamista enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, monesti näkee vain uutuushyllyn (mikä sekin tietenkin tärkeä)

   Poista
 2. ... Onko Hugo Carbetista tehty leffa? Miksei kukaan kertonut siitä mulle???? Eikun joo, tehtiinhän siitä... Siinä oli se poika. ;)

  Meidän kirjastossa on samanvärinen sohva ja on erittäin pehmyt. ;) Muutenkin todella mukavan näköinen kirjasto, pitää väkisin livahtaa paikalle kun tulee vierailtua serkuilla. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, siitä on tehty erittäin suloinen ja visuaalinen elokuva.

   Oulun pääkirjasto on oikeastaan aikamoinen betonimöhkäle, mutta siellä on nähty paljon vaivaa, että se karun urbaani ympäristö on saatu edes hitusen viihtyisäksi. Paljon Alvar Aaltoa...

   Poista
 3. Aikuisten osastolla oli oma kirjapassi. Se päättyi aivan äskettäin eli 14.4. :) ja siinä luettiin oululaislähtöisiä kirjailijoita. Oma passini tuli täyteen jo pari kuukautta sitten, ja tosi kiva että tuli tämä nuorten passi. Ajattelin nimittäin suorittaa senkin. :)

  Tosi kiva juttu Oulun pääkirjastosta. Teemalliset vinkkihyllyt on hienoja, niistä tekee joskus löytöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoin, en ehtinyt kuin käväistä aikuisten osastolla, niin on voinut jäädä huomaamatta. Lukupassit ovat mukavia, koska siinä tulee sellainen olo, että on saanut suoritettua jotain. Kymmenen kirjaa paikallisilta kirjailijoita yms.

   Poista
 4. Viihtyisän oloinen paikka ja ihanan paljon kirjoja esillä! :)

  VastaaPoista
 5. Tuo kirjapassi-idea on mahtava...hyvä Oulu :)

  VastaaPoista
 6. Oulun pääkirjasto on kyllä aivan ihana! En olekaan käynyt siellä pitkään aikaan, joten en ole näihin uusiin juttuihin törmännytkään. Onpa hauskoja ideoita, etenkin nuo "mitä vanhempasi/lapsesi lukevat" -esillepanot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varsinkin kun lanu-osasto sijaitsee aivan toisella puolella kerrosta, ei välttämättä tule käytyä toisella osastolla lainkaan.

   Poista
  2. Joo, varsinkin kun lanu-osasto sijaitsee aivan toisella puolella kerrosta, ei välttämättä tule käytyä toisella osastolla lainkaan.

   Poista
 7. Lanu-osastolla on tosiaan aina paljon kivoja juttuja ja hyvin nostettu kirjoja esiin! Viimeksi käydessäni nappasinkin mukaan kirjapassin suositteleman Kati Närhen Mustasuon mysteerin (ja ensimmäisen osan Saniaislehdon salaisuudet).

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...