keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Haastetta kerrakseen: Älyttömät joululahjat ja Liebster Award

Koska bloggaaja huomasi saaneensa kaksi haastetta, päätti hän yhdistää ne yhdeksi megapitkäksi koosteeksi. Sain Q+Blackilta Älyttömät joululahjat -haasteen ja Sivu sivulta -blogin Jenniltä Liebster Awardin kysymyksiä. 
Älyttömät joululahjat -haasteessa pitää kertoa kolme sellaista joululahjaa, jotka olisi ihana saada, mutta joita ei kaiken järjen nimissä todennäköisesti tule saamaan. Sitten pitää haastaa kolme bloggaajaa kertomaan omat toiveensa.

Rakast joulupukki, olen ollut melko kiltti tyttö, tai ainakin niin stressaantunut, että pari kivaa joululahjaa voisi piristää tänä jouluna. Siksi haluaisinkin...


1. Kauniin mekon
Enkä mitä tahansa mekkoa, vaan mielellään jonkun historiallista tyyliä edustavan puvun, joka olisi ommeltu mahdollisimman tarkasti alkuperäisiä kaavoja mukaillen. Jos saisin valita, pukeutuisin runsaisiin pitkiin hameisiin ja näyttäviin yläosiin päivittäin, mutta todellisuudessa se tulisi kalliiksi ja keräisi enemmän katseita kuin haluaisin, joten mennään nykyisellä tyylilläni. Mutta olisihan se hienoa omistaa upea historiallinen mekko.


2. Kirjahyllyrivin, joka on niin korkea, että tarvitsen tikkaat
Koska se tarkoittaisi, että minulla olisi paljon hyllyrivejä ja kaunis kirjasto, ja ovathan tikkaat kirjastossa tosi siisti juttu. Tämä haave kyllä toteutuu vasta jos olen tulevaisuudessa hyvin rikas ja satun rakennuttamaan talon, johon kaavaillaan oma kirjastohuone, jossa hyllyt kuuluvat melko kiinteästi seinään. Silloin kyllä innostuisin ehkä suunnittelemaan kirjastoa, johon pääsisi vaikka salaovesta, tai vähintään kirjastoa, jonka yhden hyllyn takaa löytyisi salahuone, joka olisi varustettu mukavilla lukusohvilla.

3. Aitoa kiinnostusta opiskeluun
Tällä hetkellä tuntuu, että opiskelen enimmäkseen vain velvollisuudentunnosta. Koska pitää. Olisi mukavaa taas vaihteeksi kokea innostusta opiskelua kohtaan. Kyllähän se on ihan mielenkiintoista, mutta joskus tuntuu, että se on vain elämäni tiellä, vaikka oikeasti opiskelun pitäisi olla tällä hetkellä elämäni ykkösasia.


Liebster Award taas menee näin: 

1. Linkkaa haasteen antajan blogi postaukseesi. 
2. Laita palkinto esille blogiisi. 
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen. 
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa. 
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

JENNIN KYSYMYKSET

1. Jos saisit lukea enää vain yhden kirjan, mikä se olisi?
Riippuu kai, saisinko lukea sen kerran vai saisinko lukea koko loppuelämäni ajan vain yhtä kirjaa. Jos saisin lukea sen vain kerran, enkä sen jälkeen enää mitään, pyrkisin valitsemaan sellaisen, joka tarjoaa minulle uskomattoman lukukokemuksen. Jos saisin perehtyä siihen koko loppuelämäni ajan, valitsisin vaikean kirjan, josta löytyisi joka lukukerralla jotain uutta ja kiehtovaa.

2. Missä luet mieluiten?
Tällä hetkellä tykkään istua vuoteeni päädyssä niin että kasaan selkäni taakse paljon tyynyjä. Se on oikein mukava paikka, ja jos tulee kylmä, voi peiton alle aina sujahtaa. Jos minulla olisi kunnollinen sohva, tykkäisin lukea siinä.

3. Luetko mieluummin onnellisia loppuja vai sellaisia, jotka jäävät mietityttämään?
Haluan, että kirja loppuu hyvin, mutta ei välttämättä onnellisesti. Toki jos välitän hahmoista ja heillä on ollut kirjan aikana hyvin kurjaa, soisin heille edes jotenkin onnelliseksi tulkittavan lopun.

Riippuu myös paljon kirjan tyylistä, minkälaista loppua sille toivon. Lempeähenkiselle kirjalle ei ehkä sovi kauhean traaginen lopetus (tosin sekin voi olla piristävää), kun taas raskaalle tarinalle onnellinen loppu voi tuntua väkisin väännetyltä.

Mitä taas mietityttämiseen tulee, niin haluan kyllä, että tarinan loppu vetää langat hyvin yhteen, niin ettei tule sellainen olo, että kirjailija ei jaksanut viedä kaikkia aloittamiaan polkujaan päätökseen. En kuitenkaan halua valmiiksi pureskeltuja loppuja, vaan pieni tulkinnanvara on yleensä ihan suotavaa.

4. Kertoisitko muutaman kirjan, jota suosittelisit kaikille?
Monille fantasiaa karttaville suosittelisin Robin Hobbin Salamurhaajan oppipoikaa. Se on tunnelmallinen fantasiateos, josta löytyy kyllä paljon fantasian kliseitä, mutta jonka keskiössä on orvon pikkupojan kasvutarina nuoreen aikuisuuteen. Kirja on syvällinen ja ristiriitainen, ja voi ehkä murtaa joidenkin käsityksiä siitä, että fantasiakirjallisuudessa on vain miekkoja, magiaa ja kuvauksia maisemista.

5. Mistä kirjasta haluaisit nähdä elokuvan? 
Nykyään kuvittelen usein, minkälaisen elokuvasovituksen kirjasta saisi aikaiseksi. Viime aikoijen voimakkaimmat visuaaliset mielikuvat ovat syntyneet Alice Hoffmanin Ihmeellisten asioiden museosta, sillä kirja oli täynnä kuvausta, joka paikoin jopa vähän sai tarinan junnaamaan. Jos tarina olisi kerrottu elokuvan muodossa, monet visuaaliset seikat olisi nähnyt suunnilleen samaan aikaan juonenkäänteiden kanssa, ei niistä erillään.

6. Minkä fantasiakirjan satumaailmaa sinun ajatuksiesi satumaa muistuttaa eniten?
Se on jonkinlainen sekoitus brittiläistä, italialaista ja saksalaista romantisoitua keskiaikaa tai uuden ajan alkua, mutta joskus sinne eksyy myös 1800-luvun twistiä. Brittiläisellä lastenkirjallisuudella on ollut suuri vaikutus minuun, se myönnetään, mutta minun on vaikea nimetä mitään tiettyä fantasiakirjan satumaailmaa.

7. Mikä on huonoin lukemasi kirja? Miksi?
Olen joutunut lukemaan paljon epämielenkiintoisia kirjoja opintojeni takia, mutta en oikein osaa nimetä niistä mitään, sillä kirjoissa oli jotain arvoja. Huonoimpia kirjoja ovat yleensä olleet kirjasarjojen päätösosat, joihin olen ollut pettynyt. Yleensä en päädy lukemaan täysin susihuonoja kirjoja, tai jos päädyn, totean, että ne eivät vain ole minua varten.

8. Minkä kirjan päähenkilö on sinusta mielenkiintoisin?
Millenium-trilogian Lisbet Salander teki minuun aikoinaan vahvan vaikutuksen. Jopa niin vahvan, että aloin imitoida hänen vetäytyvää käytöstään. :'D

9. Luetko runoja? 
Vain jos opintoni riippuvat siitä.

10. Suunnitteletko lukemista tarkasti?
Kirjahyllyni reunalla odottaa yleensä muutaman kirjan pino. Pyrin pitämään niitä siinä järjestyksessä, missä aion lukea ne, mutta muutoksia tapahtuu hyvin usein. Yleensä edellisen kirjan ollessa lopulla, mietin mihin kirjaan tarttuisin seuraavaksi. Yleensä pyrin valitsemaan jotain hyvin erilaista verrattuna edelliseen, jotta en leipäänny tiettyyn tyyliin. Esimerkiksi nyt on meneillään 1900-luvun alkupuolen kartanoromantiikkaa, joten seuraavaksi tartun todennäköisesti englanninkieliseen kertomukseen nykyajan amerikkalaisesta parisuhteesta.

11. Mikä kirja on sykäyttänyt sinua eniten?
Eniten on voimakas sana tässä tapauksessa. Voisin nimetä useita kirjoja, joiden lukeminen oli hienoa, mutta ehkä voisin mainita E. Lockhartin We Were Liarsin, jonka luin erään lukupiirin innoittamana ja joka oli varsinainen löytöretki. Runomainen kerrontatyyli sopi tarinaan täydellisesti, vaikka en yleensä sellaisesta tyylistä innostu.

Haastan
 - Q+Black
 - Niina T.
 - My Life, My Fandoms -blogin Emma
 - The Books of My Lifen Ida
 - Pii lukee
Alle 200:n lukijan sääntö ei nyt toteutunut kaikkien kohdalla, mutta haastettavia on vaikea keksiä.

Minun kysymykseni:

 1. Minkä elokuvan näin viimeksi?
 2. Kuvaile unelmakirjaasi.
 3. Liittyykö sinulla lukemiseen jotain rituaaleja? (Esim. aina pitää olla teetä tai kietoutuneena tiettyyn vilttiin.)
 4. Minkälainen ihminen olet juhlissa?
 5. Onko e-kirjoilla tulevaisuutta? Entä paperikirjoilla? Kirjakaupoilla?
 6. Kenen kirjailijan työhuoneessa haluaisit olla kärpäsenä katossa? Elävä tai kuollut, kumpikin käy.
 7. Kummasta pidät enemmän: kirjojen ahmimisesta vai rauhallisesti makustelusta?
 8. Kuinka järjestelmällinen olet?
 9. Oletko innostunut jostain viime aikojen muoti-ilmiöstä, kuten karppauksesta, Room Escapesta, lankuttamisesta tai pastellinvärisistä hiuksista?
 10. Kirjasarja vai yksittäinen romaani?
 11. Missä maisemassa mielesi lepää?

13 kommenttia:

 1. Kiitos vastauksista! Antamaasi haastetta pitää miettiä huolella :)

  VastaaPoista
 2. Piti vielä sanomani, että Kaunottaressa ja Hirviössä on ihana kirjasto. Varsinkin se, jonka Hirviö antaa Bellelle. Sellaisen kun joskus saisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin en koskaan muista, että elokuvassa on se kohtaus. Mutta hyvä kun muistutit, sillä se on kaunis kirjasto.

   Poista
 3. Kiitos Liebster Awardista, tämä oli iloinen yllätys! :) Heti alkoi raksuttaa päässä, mitä noihin kysymyksiin voisi vastata. Hauska myös tuo joululahja-haaste. Oma kirjastohuone olisi ihana joskus saada! ^^

  VastaaPoista
 4. Kiitos tunnustuksesta. ♥ Näpyttelimpä samantien vastaukseni. :)

  VastaaPoista
 5. Kirjastotikkaat, kirjastotikkaat! Sellaiset minäkin joku päivä haluan, olen jo monta vuotta haikaillut sellaisten perään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä kyllä pitäisi olla sen verran tukevat hyllyt, että tikkaita pitkin uskaltaisi kiivetä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...