keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Colm Tóibín: Brooklyn

ALKUPERÄINEN NIMI: Brooklyn
SIVUJA: 313
KUSTANTANUT: Tammi
JULKAISTU: 2009 (suom. 2011)
SUOMENTANUT: Kaijamari Sivill
MISTÄ MINULLE: Oma ostos.

Ensiksi varoitus: kirjan takakansi kertoo suunnilleen koko juonen. Jos haluat lukea kirjan ilman että tiedät sen tarinan kulun, älä lue takakantta. Myös kirjaan perustuvan elokuvan traileri näyttää suunnilleen kaiken, mitä tarinassa tapahtuu. Hyvin tehty, markkinointi.

No, jospa minä yritän kertoa kirjasta ilman, että kerron liikaa. Kirja sijoittuu 1950-luvulle, jossa irlantilainen Eilis Lacey elää äitinsä ja siskonsa kanssa kohtuu köyhissä oloissa. Eilis saa töitä vain yhdeksi päiväksi viikossa elitistisestä kaupasta, jossa maksetaan huonoa palkkaa. Odottamatta Eilisille kuitenkin tarjoutuu tilaisuus lähteä Yhdysvaltoihin, Brooklyniin, missä hänelle luvataan hyvä työpaikka ja mahdollisuus kohota parempaan työhön. Perheen hissukka, nuorimmainen Eilis melkein patistetaan lähtemään meren taakse.

Brooklyn on erittäin nopealukuinen. Aloitin sen yhtenä iltana, luin 2/3 seuraavana päivänä kolmen ja puolen tunnin junamatkan aikana ja lopettelin kirjan vielä samana iltana. Tóibín kirjoittaa sujuvasti, ehkä jopa turhankin yksinkertaisesti makuuni. Tekstiä ahmi, siinä ei ollut mitään, mihin olisi erityisesti jäänyt kiinni. Vähän päälle 300:n sivuun on mahdutettu paljon tapahtumia, minkä seurauksena välillä teksti tuntui monotoniselta ja luettelomaiselta, vähän kuin vasta luonnokselta, jossa kerrotaan, mitä tapahtumia kirjaan halutaan sisällyttää.

Ehkä kielen takia minun oli vaikea luoda tunnesidettä kirjaan. Periaatteessa kirjassa on paljon, mistä tarttua kiinni. Noin parikymppinen nainen muutaa ensimmäistä kertaa omilleen, aloittaa työelämän, pohtii mahdollisuutta perhe-elämään ja itsenäistyy siinä samalla huimasti. Irtautuminen tutusta kodista on vaikeaa, mutta elämä Brooklynissä lähtee jossain vaiheessa rullaamaan. Kun uuteen paikkaan on jotenkuten onnistuttu kotiutumaan, voi lapsuudenkotiinsa suhtautuminen tuntua välillä vaikealta. Vaikka Eilisin irtautuminen on rajumpaa etäisyyden ja huonojen yhteydenpitovälineiden takia, kuka tahansa joskus omilleen muuttanut voi löytää kirjasta samaistumisen kohteita.

Brooklyn jää minulle keskinkertaiseksi kirjaksi, vaikka lukuhetkellä nautinkin siitä. Tämä on ehkä astetta laadukkaampaa matkalukemista kuin kioskista napattu harlekiini, mutta silti se asettuu päässäni hieman samaan kastiin käyttötarkoituksensa takia: junamatka sujui oikein viihtyisästi ja sain vähän ajattelemisenkin aihetta, mutta kirja ei noussut viime aikojen suosikkieni joukkoon.

2 kommenttia:

 1. Kiitos Reta :)
  Minä tykkäsin kirjasta, ajankuvauksista, ihmisistä ja naiskuvauksista. 50-luvulla naisille oli vielä aikamoisia rajoituksia, jotka tulivat hienosti kuvattuna esille. Toibin nousi heti suosikkikirjailijoiden joukkoon tämän kirjansa ansiosta. Kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki sanomasi on totta. Kirjassa oli paljon mielenkiintoista ajankuvausta. Siksi jäikin harmittamaan, etten henkilökohtaisesti saanut tunteesta kiinni.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...