torstai 30. kesäkuuta 2016

Anne Leinonen: Vaskinainen

Yritäpä ottaa tuosta kiiltävästä kannesta järjellistä kuvaa.
SIVUJA: 222
KUSTANTANUT: Osuuskumma
JULKAISTU: 2015
MISTÄ MINULLE: Oma ostos

Anne Leinosen novellit ovat kolahtaneet, mutta Viivamaalari, eli ainoa romaani, jonka häneltä olen lukenut, ei tehnyt minuun niin suurta vaikutusta kuin olisin toivonut. Hankin Vaskinaisen viime sykynä Turun kirjamessuilta, sillä sitä mainostettiin steampunk-romaanina ja sen hieno kansi vietteli minut. Viivamaalarin jälkeisessä lievässä pettymyksen tilassa viivyttelin Vaskinaiseen tarttumista, mutta kun se valikoitui spefilukupiirini kesäkuun kirjaksi, päätin siihen viimein tarttua.

Kirjan ensimmäisten lukujen ei pidä antaa säikäyttää. Tarina alkaa Tuonelasta, jossa Vaskinainen on airut, joka kuljettaa viestejä Tuonelan sisarilta toisille. Vaskinainen on erilainen kuin muut, sillä hänelle on luotu kyky rakastaa kuin ihmiset. Hän rakastuu Sudenkorentoon, mistä alkaa tapahtumasarja, joka rikkoo Taivaantakojan koneen, joka pyörittää koko Tuonelaa. Tuonela menee jumiin, kuolleet eivät enää pääse eteenpäin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä tehdä. Nämä ensimmäiset luvut on kerrottu kauniisti, mutta välillä vaikeasti seurattavasti. Ensimmäiset luvut säikäyttävät tyylillään: onko koko romaani sellainen? Tyylillä jaksaisi lukea novellin, muttei ehkä romaania.

Vaskinainen karkoitetaan Tuonelasta. Hän nousee ihmisten maailmaan ja päättää selvittää, miten Taivaantakojan kone saadaan taas liikkeelle. Tässä vaiheessa juoni lähtee rullaamaan, sillä mukaan tulee toinen näkökulma, Niilas. Niilas on pienen kylän kasvatti, joka viihtyy paremmin omissa oloissa kuin muiden seurassa. Kenties siksi hänet lähetetään isoon kaupunkiin selvittämään, miksi maailma on sekaisin. Lapsia syntyy jatkuvasti kuolleena, on kuumaa ja kuivaa eikä luonto tunnu muutenkaan toimivan niin kuin ennen. Tarina seuraa Niilasta pitkään ennen kun Vaskinainen nähdään uudestaan.

Anne Leinonen on kirjoittanut ehdottomasti mielenkiintoisen romaanin, jota on vaikea sijoittaa minnekään. Ensiksi tunnelma on hyvin kalevalainen, onhan siinä mukana Tuonelaa, Taivaantakojaa ja kaikenlaista muutakin. Vaskinainen on kuitenkin selkeästi steampunkahtava olento. Niilas taas elää jonkinlaisessa muinais-Suomessa, jonka mielikuvaa piti muokata jatkuvasti tarinan edetessä. Ensiksi lähdettiin liikkeelle hyvin rautakausimaisesta ympäristöstä, mutta sitten saavutaan keskiaikaiselta vaikuttavaan kaupunkiin ja lopulta pelloille, jossa työskentelee koneita, joita voisi sijoittaa steampunk-1800-lukuun.

Romaani ei missään vaiheessa anna lukijalle aikaa eikä paikkaa. Paikka muistuttaa Suomea, mutta se ei selvästi ole sitä. Joet laskevat pohjoiseen, eikä mitään merkittäviä maamerkkejä mainita. Tarinan edetessä myös paljastuu, ettei Tuonela ole ihan sellainen, kuin Kalevalassa on kuvattu. Leinonen tuntuu yhdistelleen vähän kaikenlaista. Lukupiirissämme joku muisti, että noidat, joihin kirjassa viitataan usein, ovat esiintyneet Leinosen jossain novellissa aiemmin, ja joku toinen muisteli, että kirjasta löytyi jotain muutakin tuttua. Hyvin mahdollista.

Vaskinainen onnistui tekemään positiivisen vaikutuksen. Leinosen romaaneihin aion tarttua tulevaisuudessakin. Silti suosittelen myös hänen novellejaan. Leinosella tuntuu riittävän ideoita. Vaskinainen oli niitä tupaten täynnä, varsinkin lopussa, jossa tuli jopa olo, että siinä on niitä liikaa. Olisin kaivannut tarkempaa keskittämistä. Mutta ideoita kyllä löytyy. Seuraavaksi tartun jälleen johonkin Leinosen novellikokoelmaan.

3 kommenttia:

  1. Minäkin ihastuin kirjan ulkoasuun. Löysin kirjailijan Ilottomien ihmisten kylän myötä. Se on vahva kirja, josta todella pidin. Ainoastaan sen ulkoasua vieroksuin. Vaskinaisessa minua viehätti kansanperinteen kuvasto, osin tuttu, osin vieras.

    VastaaPoista
  2. Minulla on juuri hakusassa naistenviikon lukemiset. Tässähän olisi hyvä ehdokas. Tulisi samalla viimein kokeiltua steampunkiakin :).

    VastaaPoista
  3. Minulla on juuri hakusassa naistenviikon lukemiset. Tässähän olisi hyvä ehdokas. Tulisi samalla viimein kokeiltua steampunkiakin :).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...