sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Blogger Recognition Award

Kaikkea kirjasta -blogin pitäjä antoi minulle Blogger Recognition Award -nimisen palkintohaasteen. Kiitoksia haasteesta!

Ennen kun ehdin vastata haasteeseen, myös Raija Taikakirjaimista ja Niina Yöpöydän kirjoista ehti heittää minua samalla haasteella. Kolminkertainen kiitos siis!

Haastesäännöt: 
1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen
2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnonsaajiksi

Kuinka aloitin bloggaamisen 

Aloitin bloggaamisen ollessani yhdeksännellä luokalla, eli syksyllä 2007. Olin seurannut sarjakuvablogeja ja halusin pitää samanlaista, sillä mielestäni sarjakuvabloggaajat olivat siistejä tyyppejä. (Pitämällä omaa sarjakuvablogina minäkin olisin siis siisti tyyppi.)

Jonkin aikaa jaksoin sitä, kunnes minulle alkoi tulla olo, että saan ilmaistua itseäni paremmin kirjoittamalla kuin sarjakuvilla. Kirjoitin elämästäni entistä enemmän tekstimuodossa ja lisäilin joukkoon piirustuksiani, mutta jossain vaiheessa alkoi tuntua, ettei elämässäni ollut tarpeeksi tapahtumia, joista olisin voinut kirjoittaa kiinnostavasti blogiini, joten kirjoittelin mielipiteitäni kirjoista ja elokuvista.

Kirkon ovelle jätetty 1800-luvun
lopussa painettu kirja
Tässä vaiheessa blogissani oli ehkä kymmenen seuraajaa. Lukio oli loppunut ja olin kaikin tavoin jumissa elämässäni. Halusin muutosta, joten vaihdoin Vuodatuksesta Bloggeriin, sillä en pitänyt siitä, kuinka Vuodatus toimi, enkä tiennyt lainkaan, paljonko blogillani on lukijoita. Alustan vaihto antoi mahdollisuuden miettiä tarkemmin, mistä haluan blogata. Lukion aikana romaanien lukemiseni oli vähentynyt, joten päätin kannustaa itseäni lukemaan lisää bloggaamalla lukemistani kirjoista. Tässä vaiheessa luulin oikeasti olevani Suomen ainoa kirjabloggaaja. Pikku hiljaa löysin muitakin blogeja ja minulle alkoi valjeta, kuinka suuri yhteisö meitä onkaan.

Oikeastaan päätös aloittaa bloggaus oli spontaani eikä lainkaan mietitty juttu, mutta se, miten blogistani kehittyi kirjablogi, on ollut vuosien tulos. Olen lukenut tarinoita siitä, kuinka jotkut ovat tarkkaan suunnitelleet bloginsa konseptin ennen edes aloittamista, mutta minun prosessini oli melko luonnollinen.

Ohjeita aloitteleville bloggaajille

Verkostoituminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on blogin sisältö. Seuraajien lukumäärän saa nousemaan seuraamalla itse paljon ihmisiä ja kommentoimalla joka puolelle internetiä - näin muut näkevät linkin blogiisi ja mahdollisesti saattavat seurata kohteliaisuuttaan takaisin. Sisältö kuitenkin on se, mikä saa ihmiset oikeasti lukemaan blogia ja joskus
jopa kommentoimaan.

Jos haluaa saada huomiota, ainakin kirjablogi saa sitä, jos bloggaa uusista ja suosituista kirjoista. Niitä googletetaan, niistä puhutaan. Sisältö on tässäkin kohtaa tärkeää. Jos kirjoittaa suosituista aiheista ja/tai kirjoista ilman että oikeasti haluaisi tai olisi kiinnostunut niistä, se näkyy aika varmasti tekstistä, ellei ole todella taitava kirjoittaja.

Omasta mielestäni tärkeintä on brändäys, jos sitä voi sellaiseksi kutsua. Jos tietty aihe kiinnostaa, siitä kannattaa kirjoittaa, ja ne, jotka ovat kiinnostuneet samasta aiheesta, kiinnostuvat blogistasi. Jos kiinnostaa kirjoittaa ainoastaan chick-litistä tai dekkareista tai klassikoista, kannattaa sitten vain kirjoittaa niistä. Sillon blogin lukijat tietävät, mitä blogiltasi saavat.

Joskus blogisuosio voi perustua melko puhtaasti bloggaajan persoonalle. Kirjablogeja on joskus syytetty "mutuhuttuilusta", eli mutu-tuntumalla kirjoitetusta sisällöttömästä tekstistä. Ehkä blogitekstit ovat joskus sellaisia, mutta niin saavatkin olla. Blogiteksti on erilainen genre kuin vaikka lehdessä julkaistu kirjakritiikki. Minun mielestäni persoona saa näkyä blogitekstissä, kun taas lehdessä julkaistulta kritiikiltä odotan neutraaliutta. Jos käy hyvä tuuri, bloggaajasta voi tulla lukijalle kuin yksi kaveri, joka antaa kirjasuosituksia. Jos huomaa, että tykkää bloggaajan persoonasta, voi myös tykätä kirjoista, joita bloggaaja lukee. Joskus taas bloggaaja kirjoittaa niin osuvasti ja omalla tyylillään kirjoista, että blogitekstejä lukee mielellään, vaikkei itse kirja kiinnostaisi lainkaan.

Ohjeeni lyhyesti: ole oma itsesi, ole johdonmukainen, ole aktiivinen. Muista myös valita luettava fontti ja pyrkiä kirjoittamaan hyvää kieltä.

Seuraavat blogit saavat haasteen:

- Luettua elämää
- Ullan luetut
- Hurjan hassu lukija
- Mustetta paperilla
- Rakkaudesta kirjoihin
- Kirjamaailma
- Lukunurkka
- Sivutiellä
- Kirjat kertovat
- Bibliofiilin päiväunia

12 kommenttia:

 1. Kiitän haasteesta, mutta olen tehnyt tuon haasteen täällä https://ullankirjat.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html
  Luin sinun tekstisi ja minusta se on hieno. Koen itseni niin noviisiksi, että en osannut neuvoa. Nautin sinun ideoista.

  Minkä kirkon ovi tuossa kuvassa on? Olen kiertänyt noita vanhoja kirkkoja... kasvien takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin muka niin tarkkaan katsoa... mutta sitten jäi huomaamatta, että oletkin jo saanut haasteen!

   Kirkko on Maarian kirkko, Turun lähellä.

   Poista
 2. Hyvä, että selvitit blogitekstin ja kriitikon tekemän arvostelun eron. Minusta tämä on tärkeä pointti.
  Muutoinkin hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
 3. Hienoa, kuinka paneuduit asiaan. Kun lukee kunkin ohjeistuksia, niissä näkyy paljon samoja ajatuksia, mutta myös eroja sen mukaan mitä kukanenkin bloggaaja itselleen pitää tärkeänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Toivottavasti näistä ohjeista on jollekulle hyötyä.

   Poista
 4. Oli mielenkiintoista lukea miten sinä olet aloittanut blogin pitämisen ja hyviä vinkkejä annoit uusille kirjabloggaajille ja kyllä "vanhaki" bloggari saa näistä vinkeistä ahaa-elämyksiä yhtälailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset aloittavat bloggauksen niin erilaisista syistä. Jotkut jahkailevat tosi pitkään eivätkä kehtaa aloittaa, koska kokevat, ettei heillä ole mitään sanottavaa tai eivät ole muka tarpeeksi mielenkiintoisia ihmisiä. Minä en väitä olevani mielenkiintoinen, mutta minulla vain oli palava tarve päästä jonnekin vuodattamaan ajatuksiani.

   Poista
 5. Oli mukava lukea, miten olet päätynyt pitämään kirjablogia. Neuvosi bloggaajille ovat hyviä. "Ole oma itsesi" on minusta tärkein.

  VastaaPoista
 6. Kiitos haasteesta! Kirjoittelen vastauksen, kunhan lomailultani ehdin!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...