perjantai 10. kesäkuuta 2016

Claudia Gray: Ten Thousand Skies Above You

SIVUJA: 426
KUSTANTANUT: Harper Teen
KIELI: Englanti
JULKAISTU: 2015
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Sarjan ensimmäisessä osassa A Thousand Pieces of Youssa ongelmallinen sana oli thousand, jonka meinasin aina kirjoittaa thoudand. Jatko-osassa taas ongelmaa tuottaa sana ten. Yritäpä kirjoittaa ten thousand ilman että siitä tulee vahingossa then thousand? Tai jopa then thoudand.

...

Ei ole Claudia Gray helppoja nimiä kirjoilleen antanut, vaikkakin ne kuulostavat hienoilta ja herättävät mielenkiintoa. Loppujen lopuksi nämä hienot nimet eivät liity kovin voimakkaasti itse Firebird-trilogian juoneen. Ten Thousand Skies Above Youssa ei liihoteta taivaalla, vaan hypitään edellisen osan tavoin useissa eri rinnakkaistodellisuuksissa.

Ensimmäisestä seikkailusta on selvitty, ja nyt pitäisi tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Paul Markov ei tappanutkaan päähenkilön Margueriten isää, vaan koko juttu oli lavastusta, ja nyt Paul ja Marguerite ovat rakastuneet toisiinsa. Samalla on selvinnyt, että tarinan todellinen konna on Wyatt Conley, joka pyörittää Triad-nimistä yhtiötä, joka haluaa käyttää Firebird-keksintöä epämoraalisiin tarkoituksiin.

Tämä trilogian toinen osa alkaa siitä, kun Margueriten hyvä ystävä ja rinnakkaistodellisuuksien välinen matkustustoveri Theo sairastuu vakavasti. Ensimmäisessä osassa hän on joutunut käyttämään Night Thief -nimistä ainetta pitämään yllä tietoisuuttaan, sillä suurin osa rinnakaistodellisuuksien välillä matkustavista henkilöistä ovat vaarassa unohtaa rinnakkaistodellisuudessa, keitä he oikeasti ovat. Ainoastaan Marguerite on niin kutsuttu täydellinen matkustaja, joka pystyy matkalla muistamaan, kuka on. Night Thief on suunnilleen yhtä vaarallista ainetta kuin useimmat huumeet: ne aiheuttavat riippuvuutta ja saattavat aiheuttaa kehon romahtamisen. Tämä on tapahtunut Theolle, ja nyt siihen tarvitaan parannuskeino.

Luonnollisesti ainoastaan Wyatt Conley tietää, miten riippuvuutta ja kehon romahdusta hoidetaan. Hän ei kuitenkaan annan tietoa ilmaiseksi, vaan kidnappaa Margueriten poikaystävän ja hajottaa hänen tietoisuutensa useaksi osaksi. Saadakseen lääkkeen reseptin Margueriten täytyy kiertää todellisuudesta toiseen, etsiä Paulin "sielun" palasent ja sabotoida samalla rinnakkaistodellisuuksien Firebird-tutkimustyötä, jotta Conley ei saa kilpailijoita muista todellisuuksista. Marguerite ei jää pitkäksi aikaa pohtimaan tekojensa moraalia, vaan kähtee matkaan Theon kanssa. Muissa todellisuuksissa Theo voi hyvin, sillä siellä hän pääsee viettämään aikaa muiden Theojen kehoissa.

Viime syyskuussa bloggasin sarjan aloittavasta osasta ja totesin, etten todennäköisesti lue jatko-osia. Toisin kävi. Tämän sarjan parasta antia on todellisuuksista toiseen hyppiminen ja se hetki, kun Marguerite yrittää selvittää, missä hän tällä kertaa on, ja miten hänen elämänsä on tällä kertaa muovautunut. Tässä toisessa osassa vieraillaan muun muassa versiossa, joka muistuttaa antiikin Roomaa, ja versiossa, joka on ehkä scifein tähän mennessä: maailma tuntuu rakentuvan yhä korkeammalle ja korkeammalle rakentuvista kerrostaloista, joissa rikkaat asuvat ylhäällä ja kaikista pohjimmalla asuvat yhteiskunnan hylkiöt. Tässä mielessä Ten Thousand Skies Above You voi jopa hieman viitata kirjan juoneen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että A Thousand Pieces of You olisi sopinut parennut tämän osan nimeksi, sillä nythän Paul vasta on palasina. Onneksi sentään vain neljänä palana, eikä tuhantena.

Claudia Gray rakentaa selvästi vakavaa juonta, jossa pyritään muodostamaan rinnakaistodellisuuksien välistä informaatiovaihtoa. Suuremmalle sijalle tarinassa silti nousee ihmissuhteet. Marguerite on vakuuttunut, että hän rakastaa Paulia jokaisessa versiossa ja Theo on hänen ystävänsä, ei mitään muuta. Nyt hän tosin joutuu kyseenalaistamaan ajatuksensa. Hän törmää Pauliin, josta ei lainkaan pidä, ja Theoon, josta hän pitää hyvin paljon. Tarinan kannalta on virkistävää, ettei Marguerite ole sataprosenttisen varma. Voisiko tämä johtua hahmon iästä? Marguerite on "vanha" yhdysvaltalaiseksi YA-päähenkilöksi: hän on jo 18. Seksuaalinen täysi-ikäisyys mahdollistaa nyanssit, joita ei muuten kenties olisi tässä kirjassa nähty, mutta hieman vanhempi päähenkilö myös poistaa tiettyä teini-iän ehdottomuutta ja antaa mahdollisuuden tarkemmalle pohdinnalle siitä, kenen kanssa oikeasti haluaa seurustella.

Lukijan kannalta Margueriten ja Paulin romanssiin on vaikea tarttua, sillä lukija ei ole nähnyt juurikaan oikeaa Paulia. Molemmissa osissa Paul on lähes koko ajan ollut joku toinen Paul, johon Marguerite on verrannut hänen Pauliaan. Lukija tuntee paremmin Theon, joka on Margueriten tärkeä matkustuskumppani. Silti juoni onnistuu välttämään kliseisen kolmiodraaman. Halutessaan fanit voivat muodostaa raivokkaita kiistoja siitä, kumman kanssa Margueriten kuuluisi olla, mutta halutessaan asian voi myös sivuttaa ja keskittyä vinkeään rinnakkaistodellisuushyppelyyn.

Tässä sarjassa on paljon lankoja, joista pidellä kiinni, mutta onneksi kirjailija onnistuu siinä kiitettävästi. Sarjasta näkee, ettei Gray ole ensikertalainen: hänellä on takanaan jo useampi kirjasarja. Onkin virkistävää lukea YA-kirjallisuutta, jonka on kirjoittanut kirjailija, joka tuntee genren säännöt, muttei takerru niihin kuin turvariepuun. Samalla kirjasarja on joutunut kustannusmaailman tiukan aikataulutuksen ja suunnitelmallisuuden kohteeksi, sillä seuraava osa ilmestyy jo tämän vuoden loppupuolella, eikä sillä näytä olevan pituutta neljääsataa sivua enempää. Tässä vaiheessa tuntuu, että tarina vaatisi vähintään kaksi jatko-osaa, mutta ehkä kokenut kirjoittaja osaa keskittyä siihen, mistä hän todella haluaa kertoa.

Trilogian päätösosaa odotellessa.

5 kommenttia:

 1. Blogissani on sinulle Blogger Recognition Award -palkintohaaste :) http://taikakirjaimet.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award-palkintohaaste.html

  VastaaPoista
 2. Odottelen vieläkin, milloin Oulun kirjastoihin hankitaan tästä kappale. Tein teoksesta aikoinaan (jo viime vuoden lopulla?) hankintapyynnön, joka meni läpi. Nyt teos on jopa merkitty tilatuksi, mutta saas nähdä milloin se on lainattavissa. Haluaisin heti tässä nyt lukea tuon, niin hyvä ensimmäinen osa oli. Pitää harkita teoksen kaukovarausta... vaikka lukupinossa on muutama teos jo valmiiksikin.

  Ps. Minunkin blogissani on sinulle Blogger Recognition Award -palkinto. :) http://kirjakissa.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tein hankinapyynnön Turun Vaskikirjastoille. Tein aikoinaan hankintapyynnön myös ensimmäisestä osasta. Kun tein pyyntöä jatko-osasta, minulle vastattiin, että on mukavaa, että asiakkaat seuraavat julkaisuja ja tekevät pyyntöjä sarjojen jatko-osista, sillä kirjaston työntekijät eivät ehdi ihan kaikkia julkaisuja seuraamaan. :D Kaipa minun sitten pitää tehdä hankintapyyntö myös trilogian päätösosasta.

   Kannattaa laittaa viestiä jonnekin, jos kirjaa ei kuulu. Minä odotin kerran eräitä sarjakuvia yhdeksän kuukautta, kunnes kirjastossa töissä ollut poikakaverini vinkkasi, kenelle minulle kannattaa laittaa sähköpostia. Paljastui, että kirjat olivat kyllä jo tulleet kirjastoon, mutta ne olivat unohtuneet johonkin pinoon tarroitusta odottamaan.

   Poista
 3. Jos Niinan mainitsema hankintapyyntö menee läpi, saatan itsekin olla varausjonossa. Tämä kuulostaa kiehtovalta sarjalta, ja olisi vähän erilaista lukemista minulle. Tosin juoni kuulostaa sellaiselta, ettei haittaa vaikka koko trilogia olisi putkeen luettavissa. Muuten voipi lukija tipahtaa jonnekin todellisuuksien väliin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan alussa oli kyllä ihan mukava kooste edellisen osan juonesta. Se oli napakasti ujutettu uuden juonen joukkoon, joten se ei tuntunut turhalta toistolta, vaan palautti kivasti mieleen tärkeimmät kohdat, sillä ensimmäisen osan lukemisesta oli aikaa. Voi kuitenkin olla, että kertaus tuntuu turhalta, jos lukee kirjat putkeen. Mutta silloin taas etuna on se, että juonen oikeasti muistaa paremmin.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...