keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Tampereen Finnconin tärppejä

Rintanappeja Finncon-myyntipöydällä.
Edellinen Finncon oli vuonna 2014 Jyväskylässä. Lähdin sinne sen enempää suunnitelematta. Bussiliput kouraan ja majapaikaksi isoveljen kämppä. Kävin kiltisti joka päivä paikan päällä, osallistuin ohjelmaan, rustailin mielipiteitäni muistikirjaani ja menin aina iltaisin kiltisti majapaikkaan katsomaan Orange is the New Blackin toista tuotantokautta. Muistan, että oli kesän kovin helle ja olin aiemmin viikolla tullut sääskien syömäksi, joten nukkuminen oli vähän niin ja näin: silloin kun ei kutittanut, oli aivan liian kuuma, ja joskus molempia yhtä aikaa.

Vuonna 2014 tilanne oli hyvin erilainen kuin nykyään. Silloin en ollut lainkaan suomalaisissa fandom-piireissä mukana. Toki olin nettiaktiivi, mutta todellisessa elämässä en tiennyt juuri ketään. En tainnut Jyväskylän Finnconissa puhua juuri kenellekään. Istuin tuppisuuna ohjelmasta toiseen, kirjoitin ajatukseni muistikirjaan ja julkaisin juttuni sitten blogissani.

Nyt tilanne on ihan eri. Olen mukana Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry:n hallituksessa ja katson parhaillaan Orange is the New Blackin neljättä kautta. Seuran kautta olen osallistumassa Finnconiin ihan eri tavalla kuin miten olen tottunut osallistumaan tapahtumiin. Ennen ohjelma oli minulle se pääsyy, miksi lähdin tapahtumiin, nyt taas joudun pohtimaan, mihin ohjelmaan ehdin edes osallistumaan. Luvassa on pöydän takana päivystystä, iltabileitä (joiden olemassaolost en vuonna 2014 edes tiennyt!) ja muutama lievähkö "edustushetkikin", jos niitä sellaisiksi voi kutsua.

Ajattelin silti nostaa esiin muutaman mielenkiintoisen ohjelman, joita menen ehdottomasti kuuntelemaan, jos vain repeän.

PERJANTAI

Klo 14-16, Luentosali A07: STK:n raapalepaja
Raapaleet ovat tasan sadan sanan pienoisnovelleja. Ne ovat kiinnostava haaste niin kirjoitusharjoituksena kuin vakavampana taideteoksena. Tule mukaan kokeilemaan raapaleen kirjoittamista O. E. Lönnbergin ja Nina Korennon kanssa.
Oma kommentti: Jos kirjoittaminen pelottaa pituuden takia, tämä voi auttaa oppimaan tiivistämää.

Klo 16-17, Luentosali A3: Humanistisen mutanttitutkijan arkea
Oletko aina pohtinut, miten supersankareita, hobitteja tai vogoneja tutkitaan? Ohjelmassa kurkistetaan siihen, millaista scifin ja fantasian tutkiminen on. Luento soveltuu myös aiheesta kiinnostuneille opiskelijoille. Mutanteista väitöskirjaansa tekevää Kaisa Kortekalliota haastattelee Juri Timonen.
Oma kommentti: Tutkiminen on kiinnostavaa, ja jos kiinnostaa spefin tutkiminen, niin sehän se vasta kiinnostavaa onkin!

Klo 17-18, Luentosali A1: Vaihtoehtoinen Tampere
Millaisia koukkuja kirjailijat ovat löytäneet Suomen Manchesteriksi nimetystä kaupungista kosken äärellä? Millä tavoin he ovat hyödyntäneet sitä teoksissaan? Miten ylipäätään hyödyntää kotipaikkatuntemusta fiktiossa?
Keskustelemassa kirjailijat Johanna Sinisalo, Salla Simukka, Anni Nupponen ja Samuli Antila, J.S. Meresmaa (pj.)
Oma kommentti: Itse olen viime aikoina perehtynyt spekulatiiviseen Turkuun, joten on hyvä päästä myös pohtimaan, mistä vaihtoehtoinen Tampere koostuu.

LAUANTAI

Klo 10-11, Juhlasali: Avajaiset
Kunniavieraat ja tapahtumat esittäytyvät.
Oma kommentti: Jo nyt on, kun avajaiset ovat vasta lauantaina! ;)

Klo 11-12, Luentosali A1: Suomalainen mytologia
Onko suomalainen mytologia aikansa elänyt? Joutaako Kalevala romukoppaan? Vai onko mytologia uinut vaivihkaa suomalaiseen nykyspefiin? Paneelikeskustelussa pohditaan suomalaisten mytologia-ainesten, mytologiaeläinten ja kansanperinteen suhdetta vanhempaan ja uudempaan kaunokirjallisuuteen. Keskustelijoiden oman tuotannon ohella nostetaan esiin myös muuta suomalaista kirjallisuutta.
Keskustelemassa Anne Leinonen, Eeva-Liisa Tenhunen, Juha Jyrkäs, Tiina Raevaara, Matti Järvinen (pj.)
Oma kommentti: Varsinkin Leinosen Vaskinaisen lukeneena tämä paneeli kiinnostaa. Vaskinainen sekoitti oikeastaa useita eri mytologioita.

Klo 11-12, Luentosali A05: Julkistamistilaisuus: Naakkamestari ja Tähtiviima
Esittelyssä kesän uutuuskirjat Naakkamestari ja Tähtiviima. J.S. Meresmaan vaihtoehtohistoriallinen pienoisromaani Naakkamestari voitti viime syksynä Robustos-kustantamon kirjoituskilpailun. Tähtiviima puolestaan on kokoelma Shimo Suntilan tieteisnovelleja, joissa ihminen on pieni ja avaruus valtava.
Oma kommentti: Hyviltä kirjoittajilta uusia kirjoja. Julkistamistilaisuudet ovat hyvä tilaisuus päästä vähän näkemään, minkälainen kirjailija oikein on kyseessä.

Klo 11-12, Luentosali D10a: Beyond Once Upon a Time
From princesses to evil fairies to a whole host of the well-known fairy tale characters, we've seen them all on the big screen and the smaller one. Sometimes without entirely realizing that's what we're seeing. As we watch, the stories are changing to suit the audience and the culture, in ways that the Brothers Grimm could hardly foresee. Nina Niskanen will take you on a tour of fairy tales adapted to TV and movies over the years, focusing on the last 30 years in an effort to discover changing trends. Trigger Warning: the talk will discuss sexual assault.
Oma kommentti: Olen kyseisessä sarjassa pahasti jäljessä, mutta kuulostaa silti hirmu mielenkiintoiselta. Ehkä spoilerivaarasta huolimatta menen tuonne, jos vain onnistun ensiksi jakautumaan kolmeen osaan.

Klo 12-13, Luentosali A3: Keskiajan heraldiikka ja sen käyttö fantasiassa
Käymme läpi, mitä on heraldiikka eli vaakunaoppi, miten ja miksi se syntyi, mitkä ovat sen perusperiaatteet ja käyttö historiallisesta näkökulmasta. Lopuksi teemme vilkaisun, miten heraldiikkaa on hyödynnetty modernissa pseudo-keskiaikaisessa fantasiakirjallisudessa.
Keskustelemassa Anna Metsäpelto ja Hanna Kivelä

Klo 12-13, Luentosali A4: Lukutuokio ja haastattelu: Laura Luotoja & Elina Pitkämäki
Laura Luotola kertoo romaanistaan Suoja 1 (Iris Kustannus). Suoja 1 on scififantasiaromaani aikuiseen makuun. Hanna Matilainen haastattelee. Elina Pitkäkangas kertoo esikoisromaanistaan Kuura. Urbaania fantasiaa ja romantiikkaa sekoittava Kuura ammentaa tiivistunnelmaisen tarinansa klassisista ihmissusimyyteistä. Hanna Matilainen haastattelee.

Oma kommentti: Olisi mielenkiintoista päästä kuulemaan varsinkin Kuuran kirjoitajan ajatuksia, sillä luin sen vastikään.

Klo 12-13, Luentosali D10b: Welcome to Night Vale 
Welcome to Nightvale on onnistunut nousemaan (kultti)maineeseen monien muiden podcast-fiktioiden keskeltä. Panelistit pohtivat Nightvalen ja sen lieveilmiöiden outoutta ja neroutta. Mutta eivät koirapuistoa.
Keskustelemassa Tuisku Hiltunen, Ninni Aalto ja Kati Ahonen.
Oma kommentti: Nyt kyllä! Jos on WTNV-ohjelmaa, sitä pitää mennä katsomaan. Harmi, etten ole ehtinyt lukea podcastiin perustuvaa romaania vielä, vaikka ostinkin sen keväällä.

Klo 14-15, Luentosali A05: Tutkan ja TSFS:n kirjajulkkaritNova 2014 -antologian, Spekulatiivinen Turku -antologian ja Mirka Ulannon Hämärä teehetki -kokoelman julkistustilaisuus.
Oma kommentti: Tämä on ohjelma, jossa ehdottomasti olen paikalla. Olen tässä viimeisten viikkojen aikana oikolukenut sekä Spekulatiivista Turkua että Hämärää teehetkeä, ja olen muutenkin seurannut sivusta (ja välillä hieman auttanut) näiden kirjojen syntyprosesseja. Julkkareissa mukana myös yllätysjuttu.
Klo 16-17, Luentosali A4: Atorox palkintojenjakoAtorox-palkinto myönnetään vuoden parhaalle kotimaiselle tieteis- tai fantasianovellille
Vetämässä: Pasi Karppanen ja Nadja Sokura.
Oma kommentti: Luin tänäkin vuonna ehdokasnovellit ja olen kiinnostunut kuulemaan, mikä teksti palkinnon saa tänä vuonna. Ehdokkaina oli monta hyvää tekstiä, joten en osaa yhtään veikata, kenelle palkinto menee.

SUNNUNTAI

Klo 11-12, Luentosali A1: Suuri käännöskeskustelu
Paneelin puitavana spefin kääntämisen kiemurat ja mutkat. Miten suomalaista spekulatiivista fiktiota saatetaan maailmalle? Mikä on fandomin rooli kirjailijan tunnetuksi tulemisessa ulkomailla? Miksi angloamerikkalainen kirjallisuus hallitsee spefiä, kun sarjakuvaa käännetään suoraan Koreasta ja Japanista? Keskustelemassa kirjailijat Emmi Itäranta ja Miina Supinen sekä kääntäjä Johanna Vainikainen. Pj. kirjailija Magdalena Hai.
Oma kommenti: Onko se vain harhaa, että suomalainen kirjallisuus on kuumaa kamaa ulkomailla? Ehkä tämä paneeli kertoo.

Klo 11-12, Luentosali D10a: Trans representation in Science Fiction and Fantasy
Trans people are everywhere in the media these days, but are they in science fiction and fantasy? And if they are, do they look anything like real trans people, or do authors get things just as wrong as the newspapers? Our panel discusses the good, the bad and the hilariously wrong of trans representation.
Keskustelemassa Cheryl Morgan ja Suzanne van Rooyen
Oma kommentti: Ehkä täältä saa hyviä lukuvinkkejä.

Klo 12-13, Luentosali A4: Vaihtoehtoiset maailmat: keskustelu fantasian ja tieteisfiktion opiskelusta ja tutkimisesta kirjallisuustieteen näkökulmasta
Kirjallisuustieteen opiskelijat ja jatko-opiskelijat esittelevät fantasiaan ja scifiin liittyviä tutkimusaiheitaan ja keskustelevat fantasian ja scifin opiskelusta ja tutkimuksesta. Tekeekö vaihtoehtoisten maailmojen tutkiminen (opiskelu)elämästä fantastista?
Keskustelemassa: Helena Haavisto, Katariina Kärkelä, Mikko Mäntyniemi, Anna Ojalahti, Hanna-Riikka Roine ja Hanna Samola
Oma kommenti: Kiinnostaisi päästä kuulemaan spefilukijoita, jotka opiskelevat kirjallisuutta, sillä omasta kokemuksesta spefi ei ole kovin korkeassa arvossa kirjallisuustieteissä.

Klo 13-14, Luentosali A3: Maineentuhoamisantologia
Erilaisia teema-antologioita on julkaistu viime vuosina paljon. Silti emme voi lakata julkaisemasta lisää! Mikä antologioiden toimittamisessa kiehtoo, ja kuka niitä lukee? Onko tässä enää mitään järkeä? Keskustelemassa valovoimaiset toimittajat Vanda Kalanainen, Sebastian Kalmari, Stig-Peter Lund ja Annastassia Miró. Pj. Melissa WonderHerr.
Oma kommentti: Varsin mielenkiintoisen kuuloisia heppuja osallistumassa paneeliin. Mistäs sitä tietää, keitä siellä loppujen lopuksi onkaan!

Klo 12-17:30, Juhlasali: Päättäjäiset
Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös Finncon 2016. Sanomme hyvästit tämän vuoden tapahtumalle ja katsomme kohti tulevaisuutta.
Oma kommentti: Seuraava Finncon järjestetään vuonna 2018 Turussa. Sen järjestäminen on jo alkanut, ja tällä hetkellä minä hallinnoin sen twitter-tiliä. Ehkä päättätäisissä tulee ilmi jotain muutakin.
_________________

Tämän kesän Finnconin ohjelmassa on vakava ongelma: se on liian mielenkiintoinen. En edes nostanut kaikkea mielenkiintoista tähän, sillä ne menevät tosi paljon päällekäin, joten siitä vain tulisi paha mieli. Onko sitä ajankääntäjää vielä keksitty?

13 kommenttia:

 1. Minäkin olen menossa Finnconiin :-D Ohjelma on kyllä melkein liian mielenkiintoinen kun joidenkin päällekkäisyyskien takia on pitänyt arpoa kumpaan ohjelmaan menisi. Lisäksi on hieman harmillista että Finncon on samaan aikaan Vanhan kirjallisuuden päivien kanssa, etenkin nyt kun ohjelma on saman teemainen.

  Se ajankääntäjä olisi siis melko tarpeellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingissä oli vuonna 2013 Kaapelitehtaalla Finncon, joka avarat tilat ja usein salin takaa tapahtuva poistuminen mahdollistivat oivan seilaamisen, eli pystyi kuuntelemaan puolet ohjelmasta toisessa ja loput puolet toisessa salissa. Saa nähdä, minkälaiset tilat Tampereella on.

   Poista
 2. Minäkin olen menossa, ensimmäistä kertaa ja varmaan suurin piirtein samaan tyyliin kuin sinä vuonna 2014 :D Sattumalta löysin tapahtuman netistä. Mutta vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ohjelmalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkäkin menin ensimmäistä kertaa Finnconiin vain siksi, koska sattumalta löysin tapahtuman netistä ja katsoin ohjelmaa, joka oli mielenkiintoista.

   Jos satut kulkemaan sellaiset pöydän ohi, jossa on paljon pastellinvärisiä hauskoja rintanappeja (kuva bloggauksessa) ja sen ääressä istuu minun näköiseni tyyppi, käypä moikkaamassa, niin ei tarvitse ihan tuppisuuna olla koko conin ajan. :)

   Poista
  2. Täytyy pitää mielessä! Onneksi sain kaverin houkuteltua mukaan eli ihan tuppisuuna ei tarvitse olla koko viikonloppua :D

   Poista
 3. En ole menossa tapahtumaan, mutta ohjelma vaikuttaa todella mielenkiintoiselta! Ehkä menen joskus itsekin, jos Finncon järjestetään uudestaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Finncon järjestetään lähes joka vuosi. Viime vuosina on ollut muutama välivuosi, esim vuonna 2015 ei ollut, eikä vuonna 2017, koska silloin järjestetään Helsingissä Worldcon. Vuonna 2018 taas Finncon on Turussa. Eli jos tulevina vuosina tapahtuma vielä kiinnostaa, kannattaa silloin olla valppaana.

   Poista
 4. Järkytyksekseni en ole tiennyt koko tapahtumasta! Mutta nytpä sitten tiedän, ja minut voi löytää iiison keijukaismekon kanssa pyörmästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijumekko, loistavaa! Tule moikkaamaan Turun pöytiä. Tunnistat sen mm. pastellinvärisistä rintanapeista, kylteistä ja Spekulatiivinen Turku -kirjasta, jota toivon mukaan myydään siellä, ellei koko painosta osteta loppuun heti ensimmäisen tunnin aikana.

   Poista
 5. Finnconiin minäkin jälleen ja tukijäsenenä. Olet kyllä tärpännyt täysin eri ohjelmat kuin mitkä minua kiinnostavat, mutta niinpä se on, että kaikille riittää jotain. Minullakin menee monta mielenkiintoista päällekkäin, joten valintoja täytyy tehdä harmillisesti. Minulla saattaa olla ainakin yksi julistava t-paita Finnconissa päälläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin tästä koosteesta aika monta kiinnostavaa juttua pois, ja valikoin ne, joihin saatan ehtiä. Osa ohjelmista on myös sellaisia, joista ei aina tiedä pelkän kuvauksen perusteella, ovatko ne hyviä, ellei satu olemaan jotain parempaa tietoa.

   Ehkä näemme noin viikon päästä! :)

   Poista
 6. Minulla ei ole mahdollisuutta osallustua, mutta ohjelma kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Ainakin mutanttitutkimus ja heraldiikkaa koskevat luennot olisi kiinnostavaa kuunnella. Kuura on tulossa minulla lukuun heinäkuussa. Mukavaa, että esikoiskirjailijoita nostetaan myös esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä esikoiskirjailijat ovat esillä, mutta toisen kirjan kirjoittajat saavat tapella haastatteluajoista... tai näin ainakin olen päätellyt lukemalla kirjailijablogeja. Mutta esikoirkirjailijat myös tarvitsevat haastatteluaikaa, sillä heistä kukaan ei ole vielä kuullut. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...