tiistai 23. tammikuuta 2018

Lumberjanes Vol. 5: Band Together & Lumberjanes Vol. 6: Sink of Swim


Ehdin juuri nimetä Lumberjanes-sarjakuvat yhdeksi ilahduttavimmista asioista, joita tulin vuonna 2017 lukeneeksi. Tietenkin heti tämän kunniamaininnan jälkeen sarjassa tapahtui käsittämätön laadun notkahdusta.

Olen pitänyt Lumberjaneseista siitä, että vaikka ne vaikuttavat välillä hyvin päättömiltä, juoni solahtaa aina albumin lopussa johonkin jännittävään lopputulokseen.. Jokainen albumi on kertonut vähän lisää leiristä ja jatkanut hitusen taustalla lymyilevää isompaa juonta. Joka albumissa on seurattu useampaa tarinalinjaa ja saatu tietää tasaisesti kaikista Roanoke-mökin asukeista. Sivut on piirretty paksulla viivalla ja väritetty tummasti, ilman että sivujen lukeminen kuitenkaan tuntuu raskaalta.

Mutta toisin oli Volumessa 5. Band Together -niminen albumi alkoi lupaavasti, sillä ensimmäinen luku kertoi siitä, miten lapset saapuivat leirille. Paljastuu muun muassa, että Jo'n vanhemmat ovat hyvin varakkaita ja Jo haluaa salata sen, ja että Riley oli ennen leirin alkua pitkähiuksinen, mutta joutui leikkamaan hiuksensa jo ensimmäisenä päivänä. Pidin siitä, kuinka hahmot saivat taustaa, ja joidenkin myöhempien ihmisuhdekehitysten valossa jotkut ensikohtaamiset saivat myhäilemään.

Valitettavasti ensimmäiseen lukuun tyytyväinen myhäily loppuikin. Loppualbumi oli toisen, huomattavasti huonomman piirtäjän kynästä, eikä käsikirjoituksessakaan ollut kehumista. Tarina keskittyy pääsääntöisesti Apriliin (siihen punatukkaiseen), joka löytää läheisestä järvestä merenneitoyhteiskunnan. Hän haluaa auttaa mereneitoa, joka on potkittu bändistään pihalle. Hän hankkii jonkinlaisen sukelluspuvut, soluttautuu merenneitojen joukkoon ja yrittää juonia uuden ystävänsä bändiin takaisin mukaan. Samalla April jättää Roanoke-ystävänsä huomiotta, vaikka heilläkin olisi tärkeitä asioita, joihin tarvitsisivat ystävänsä apua.

Aivan kuin sarjan kaikki päätekijät olivat lähteneet parin kuukauden lomalle ja antaneet jonkun salaa julkaista heidän nimissään ihan mitä sattuu. Albumi tuntuu huonolta filleriltä, jonka väripaletti on kuin lauantaiaamun piirretyissä ja juoni ällöttävän opettavainen. Viidennen albumin notkahdus on erittäin hämmentävä myös siinä nimessä, että kuudes albumi taas on oikein hyvä!

Sink or Swim palaa nimittäin yhtäkkiä vanhoille raiteille, ainakin tarinankerronnallisesti. Aiemmista albumeista tuttu outo meno jatkuu yhtä outona, mutta hyvällä tavalla. Piirrosjälki ei ole vielä palannut ennalleen, mutta se on jo huomattavasti parempaa. Viides albumi kuitenkin jätti jälkeen pettyneen olon, jota edes seuraava ei onnistunut kunnolla pyyhkimään mielestä. Aion jatkaa sarjan lukemista ainakin muutaman albumin verran ja katsoa, miten sarjalle käy. Olisi harmi, jos alun timantti muuttuisi pikku hiljaa tuhkaksi.

Lumberjanes, Vol. 5: Band Together
TEKIJÄTIIMI: Noelle Stevenson, Shannon Watters, Carolyn Nowak, Grace Ellis, Brooke A. Allen
SIVUJA: 112
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: BOOM! Box
JULKAISTU: 2016
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Lumberjanes, Vol. 6: Sink or Swim
TEKIJÄTIIMI: Shannon Watters, Noelle Stevenson, Kat Leyh, Grace Ellis, Carey Pietsch, Maarta Laiho, Brooke A. Alle
SIVUJA: 112
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: BOOM! Box
JULKAISTU: 2017
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...