keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Tavoitteita vuodelle 2018

Uusi vuosi alkaa minulle periaatteessa vasta uuden lukuvuoden kautta. Tällä kertaa se alkoi 8.1. Olen kaikki joululomani yliopisto-opintojeni aikana viettänyt tiiviisti lapsuudenkodissani. Joululoma tuo aina kunnon tauon opiskelijaelämääni, ja tauon aikana ehtii miettiä elämäänsä. Siispä luonnollisesti loman jälkeen haluaa laittaa elämäänsä paremmin kuntoon.

En halua laatia mitään tiukkaa listaa asioista, mitkä vuonna 2018 pitäisi saada aikaiseksi, mutta haluan vähän pohtia sitä, mitä tavoitteita voisin ottaa.

Vuonna 2018...


... haluan kirjoittaa enemmän kirjeitä.

Sain joululomalla pitkäaikaiselta ystävältäni kirjeen. Emme olleet nähneet pitkään aikaan, joten hän päivitti kuulumisensa joulukortin yhteydessä. Loman aikana vastasin hänen kirjeeseensä. Tajusin, että olin unohtanut, kuinka mukavaa vanhanaikainen kirjeenvaihto on. Se tuntuu henkilökohtaiselta, sillä kirjeessä näkee kirjoittajan käsialan, ja lukiessa tietää, että kirjoittaja on nähnyt vaivaa: etsinyt kirjepaperin, kirjoittanut kirjeen ja vielä postittanut sen. Vastausta kirjoittaessa itsekin jouduin keskittymään aivan uudella tavalla, sillä kirjoitettua ei voinut muokata yhtä helposti kuin sähköistä tekstiä.

Lapsena minulla oli lukuisia kirjekavereita, mutta aikuistumisen myötä se on jäänyt. Kirjoittelen satunaisesti muutamien ystävieni kanssa, mutta satunnaisuudella tarkoitan yhtä kahta kirjettä vuodessa. Kirje tuntuu nykypäivänä jotenkin dramaattiselta, sillä se on harvinaistunut.

Vuonna 2018 haluan kirjoittaa enemmän kirjeitä ilman että se tuntuu dramaattiselta. Vuoden 2017 koonnissa kerroin, kuinka kaipaan tällä hetkellä hidasta viestintää, ja kirjeet ovat juuri sitä.

... haluan kirjoittaa muutenkin enemmän.

Viime vuoden lopussa tajusin, etten ole kirjoittanut luovaa tekstiä pitkiin aikoihin. Kaikki kirjoittamiseni on ollut joko opintoja, blogia tai lehtiä varten. Toki kaikki nuo kirjoittamisen muodot ovat aina eteenpäin, mutta haluan palata myös fiktion kirjoittamisen pariin. Kirjoitin hyvin lyhyen pätkän fiktiota pahimman tenttisumassa parissa loppuvuonna, ja muistin, kuinka rentouttavaa se voi olla. Olin kaivannut sitä, että saan pohtia sitä, miten ja miksi jotain tapahtuu ja miten siihen voi mahdollisesti reagoida. Sitä, että on tarinassa tekijä, eikä vastaanottaja.

Loppuvuodesta 2017 sain intoa jatkaa vanhaa novelli-ideaani, mutta en valitettavasti joululomalla saanut sitä etenemään. Onneksi keväällä on Nova-kirjoituskilpailu, joka antaa mukavasti deadlinen. Nyt kun olen sen julkisesti täällä sanonut, niin pakko koittaa saada teksti kisaan mukaan.

... haluan myös piirtää enemmän.

Parin viime vuoden aikana olen piirtänyt enimmäkseen vain silloin, kun Spin on kaivannut kuvitusta, tai jos luennoilla on ollut vaikea pysyä hereillä. Lokakuussa yritin osallistua Inktoberiin, mutta se jäi muutamaan kuvaan. Harmittaa, että annan kovalla työllä hankitun taidon näivettyä.

Olen viime aikoina puhunut piirtämisestä paljon erään ystäväni kanssa. Se on innostanut minua ja antanut myös varmuutta siitä, mitä oikeasti haluan piirtää. Tai enemmänkin antanut varmuutta siitä, että on ok piirtää juuri sitä mitä haluaa, eikä yrittää piirtää jotain, mikä mahdollisesti olisi muiden mielestä kiinnostavaa.

En ole vielä päättänyt, kuinka aion toteuttaa tämän tavoitteen. Harkitsen jonkinlaista piirustusblogia, kenties tumblrin puolelle. Sen pitäisi matalan kynnyksen julkaisun blogi, niin ettei minua ala rasittaa skannailu ja kuvien parantelu kuvanmuokkausohjelmalla. (Piirrän nimittäin käsin.) Toisaalta voisin kokeilla aktivoitua digitaalisen piirtämisen saralla myös, mutta ensiksi pitäisi saada edes koko harrastus herätettyä henkiin.

Yksi Inktoberin aikana piirretty kuva.
...haluan elää terveellisemmin.

Lähes jokainen tuntuu aloittavan terveellisemmän elämän tammikuussa. Minun tavoitteeni ei ole laihtua yhtäkkiä hirveästi tai lopettaa herkkujen syöminen kokonaan. Haluan pikemminkin järkevöittää syömistäni ja pyrkiä liikkumaan edes joskus. Kuluneen syksyn aikana huomasin nopeasti, että työelämässä ei pärjää suklaapatukalla, ja yleisen jaksamisen takia olisi suotavaa, että fyysinenkin kunto olisi paremmassa kunnossa.

Konkreettisesti aion toteuttaa terveellisempää elämää niin, että pyrin laittamaan lämmintä ruokaa useammin. Liian usein korvaan lämpimän aterian leivällä. Ennen ajattelin, ettei sillä ole väliä, sillä ruokaa se leipäkin on. Pidemmän päälle vaihtelevat lämpimät ruoat ovat kuitenkin monipuolisempia kuin leipä juustolla ja margariinilla. En jaksa laittaa lämmintä ruokaa joka päivä, mutta tavoitteeni olisi saada ainakin kerran viikossa tehtyä joku isompi annos lämmintä ruokaa, jota sitten lämmitän viikon aikana.

... haluan pukeutua paremmin ja selkeämmin.

Eräs tuttavani kerran kuvasi tyyliäni toipuvan gootin tyyliksi, mikä on tavallaan totta, vaikka eihän minulla missään vaiheessa mitään kovin rajua goottivaihetta ole ollut. Tyyliini vaikuttaa myös lukioaikojen lolita-piireissä pyöriminen. En missään vaiheessa omaksunut sitä tyyliä kokonaan, sillä japanilaiset vaatemerkit tehdään tosi pienikokoisille ihmisille, mutta sain paljon vaikutteita.

Viime aikoina historialliset pukeutumistyylit ovat alkaneet kiehtoa minua, mutta en halua sitoutua tiukasti mihinkään tyylisuuntaan tai vuosikymmeneen. Haluaisin, että vaatekaapissani olisi enemmän vaatteita, joissa koen oloni mukavasti ja jotka sopivat minulle, ja jotka samalla edustavat selkeästi jotain linjaa. Olen jo vuosia valinnut tyypillisesti jonkin menneisyyttä kuiskivan vaatteen modernin muodin sijaan. Haluaisin silti vuoden 2018 aikana kehittää vaatekaappiani niin, että siellä olisi enemmän toisiinsa sopivia vaatteita, niin että minulla olisi joka päivä sellainen olo, että olen pukeutunut siististi. Kun tiedän, että minulla on siistit vaatteet, ne eivät vie huomiotani, ja pystyn keskittymään kaikkeen muuhun.

Tyylinäyte talvisesta vaatetuksesta tammikuun alussa. Kuva otettu Rukalla.
Kirjoihin liittyviä tavoitteita listaan vuoden 2017 yhteenvedossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...