tiistai 24. heinäkuuta 2018

Finncon-ostoksia

Katselin tällä viikolla Ariel Bissettin YouTube-videota, jossa hän puhui niin sanotuista haul-videoista. BookTuben puolella on tavallista tehdä säännöllisesti book hauleja, joisa kerrotaan viimeaikaisista kirjaostoksista. Bisset oli sitä mieltä, että hankintavideoiden teko on tavallaan helppoa sisältöä, sillä niiden eteen ei ole tarvinnut nähdä paljon vaivaa. Kun BookTubettaja (tai kirjabloggaaja) kertoo kirjasta, sen lukemiseen on täytynyt käyttää aikaa. Hankintavideot ja -bloggaukset taas vaativat käytännössä sen, että on ollut aikaa ja rahaa tehdä ostokset, mikä on tietystä näkökulmasta paljon helpompi keino tuottaa sisältöä. Samalla Bissett kuitenkin toteaa, että book haulien tekeminen on mukavaa, sillä niissä pääsee jakamaan ensimmäisiä ajatuksia ennen kirjan lukemista. Ja totta, niiden tekeminen on myös helppoa. (Pääset katsomaan Bissetin videon tästä.)

Tähän helppouteen minä tartun, sillä voi pojat kun olen ollut epäaktiivinen. Ensiksi pedagogiset opinont, sitten Finncon. Nyt kun Finncon on ohi, suunnitelmanani on kirjoittaa siitä blogiin jotain, mutta toistaiseksi energia ei riitä muuta kuin tähän. Niinpä on siis aika käydä läpi, mitä kaikkea ostin Turun Finnconista 14.-15.7.2018.


Tänä vuonna Finnconin ostosten teko oli siinä mielessä erikoista, että olin ollut Finnconin pöytävastaava. Kun aloin ennen conia laatia listaa siitä, mitä kirjoja haluaisin ostaa tapahtumasta, huomasin pian, etteivät kaikki tarvitsemani kustantamot olekaan siellä paikalla. Ensiksi tuli olo, että olen täysin epäonnistunut pöytämyynnissä, kunnes muistin, että monia tahoja oli kyllä pyydetty tapahtumaan, mutta kaikki eivät luonnollisesti päätä osallistua. Lisäksi tilat olivat jo hyvin täynnä myyjiä - enempää ei olisi mahtunut ilman että järjestyksenvalvovat olisivat alkaneet hermostua liian ahtaista kulkutiloista.

Vielä ennen kun mennään itse ostoksiin, haluan korostaa, että ostokseni vastaavat henkilökohtaisia mieltymyksiäni lukijana ja fanittajana, eivätkä ostosvalintani ole minkäänlainen kannanotto esimerkiksi myyjien kiinnostavuuteen. Tapahtumassa myytiin paljon kiinnostavia asioita, mutta budjettini oli rajallinen, ja jollain kerralla panostetaan toiseen, jollain kerralla toiseen tuotteeseen. Olin Finncon 2018:n coniteassa, joten minulla ei ollut hirveästi luppoaikaa tapahtuman aikana. Siksi olin nostanut etukäteen summan käteistä juuri shoppailua varten. Lauantai-iltapäivänä sitten kiersin koko alueen läpi ja tein kaikki hankintani noin varttitunnin aikana.

Ihan ensimmäisten joukossa mukaan lähti Pimeä Galaksi -lehti, joka on 10. numero jo aikoinaan lakkautetun Star Wars -faniseuran Tähtiallianssin Vapaa Galaksi -lehteä. Jossain aiheessa nimi vain on muuttunut. Tähtiallianssi kokosi voimansa yhteen vielä viimeisen kerran, jotta lehtiä saataisiin kasaan tasaluku.

Minuun vetosi lehden hieno kansi sekä siisti taitto, sisällön lisäksi siis. Olen kiinnostunut lukemaan, mitä vanhat Star Wars -fanit sanovat, ja kenties sen jälkeen etsin käsiini aiemmat Tähtiallianssin lehden numerot.
Anna Kaijan Tulen tahto ja Veden vaisto olivat olleet jo pitkään ostoslistallani. Kun marssin Sateenkaarifantasian pöydän ääreen ostaakseni näitä kahta, Maan mahti -kirjaa (bloggaus tulossa) jatkavaa osaa, silmäni osui myös kustantajan toiseen julkaisuun, S. A. Keräsen Näkyviin piilotettuun. Takakannen mystisyys herätti kiinnostukseni, eikä kirjailija suostunut paljastamaan mitään lisään. Ainoaksi vaihtoehdokseni jäi kirjaan tutustuminen. Näkyviin piilotettu on Gummeruksen suuren romaanikilpailun semifinalisti.Kuluneen parin vuoden aikana seura, jonka hallituksessa istun (Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.) on työstänyt novelliantologiaa Suomen presidenteistä. Viimein Finnconin alla se saatiin painosta ulos. Vaikka olenkin seurannut antologian tekoprosessia, en todellisuudessa ole lukenut kokoelmasta kuin ainoastaan yhden novellin. Siksi hankin Valitut. Suomen presidenttien salaisen historian heti kun se oli ostettavissa. Toimittanut Pasi Karppanen.

Minulla oli suuria suunnitelma lukea Finnconon yhden kunniavieraan Lauren Beukesin romaani Säkenöivät tytöt ennen Finnconia. Enhän minä tietenkään ehtinyt. Niinpä ostin hänen kirjansa tapahtumasta ja pyysin siihen saman tien myös nimikirjoituksen.Viime aikoina olen lähtenyt siihen, että pyrin keräämään itselleni suomalaista tai suomennettua spefiä. Niiden painokset ovat yleensä pienet, ja toinen painos on harvinaisuus. Siksi pyrin nappaamaan mukaani lähes kaiken suomenkielisen spefin, joka edes hiukan herättää mielenkiintoani - koskaan ei tiedä, milloin se muuttuu mahdottomaksi saada käsiin. 

Suhtaudun Viivi Hyvösen kirjoihin erikoisella tavalla. Olen niistä kiinnostunut, mutta en ole toistaiseksi lukenut muuta kuin Etsijän, joka ei ehkä ollut aivan fantasian loistavimpia hetkiä. Minkälaisia kirjoja Hyvönen on sen jälkeen kirjoittanut? Se minua kiinnostaa suuresti. Apina ja uusikuu tarttui mukaan kirjakirppispuolelta.

Magdalena Hai taas on julkaissut uuden kirja, uuden sarjan aloittavan Kolmannen sisaren. Kirja on saanut kehuja lähestulkoon kaikilta, joiden olen kuullut sitä lukeneen. 

Viimeisenä kirjana Finnconista mukaan tarttui Rjurik Davidsonin Caeli-Amur-sarjan toinen osa, The Stars Askew. Kirjaa jaettiin Tutkan pöydällä ilmaiseksi jokaiselle, joka osti jonkun muun kirjan. 


Viimeiseksi mainittakoon, että Dead Dogissa (= conin tekijöiden kiitosbileissä) roskakirjailija Shimo Suntila lahjoitti minulle nipun hänen omakustanteitaan, joissa on sekä novelleja että raapaleita. Päällimmäisenä nähtävissä lehdykkä, jonka novelli löytyy myös Valitut-antologiasta.

Nyt jos vielä olisi oikeasti aikaa lukea nämä kaikki.

Ainakin yhden säännön loin: seuraavan kerran saan ostaa kirjoja vasta Turun kirjamessuilla.

PS. Mitä erikseen kuvaamatta jäi: The Lord of the Rings: Two Towers Extented Edition -DVD. On aika aloittaa omien Extended Edition -DVD:iden kokoaminen. Lisäksi ostin söpön mukin ja sain lahjoituksena yhden CD-levyn.

4 kommenttia:

 1. Minulla on tuo Apina ja uusikuu vieläkin kesken. Aloitin 2011 sen lukemisen. Oli lomakirjana Eurooppa road tripillä ja muistan, kuinka luin sitä esim. eräässä Prahan hotelissa. Pitäisi joskus lukea loppuunkin, tai varmaan aloittaa kokonaan alusta, kun en juuri muista kuin yleisen noir-tunnelman teoksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noir kyllä kuulostaa ihan lupaavalta kuvaukselta. :)

   Kirjat voivat jäädä monista syistä kesken. Toivottavasti ei kuitenkaan jäänyt siksi kesken, koska kirja oli tylsä.

   Poista
  2. Minulla oli kyllä (ja on edelleen) tarkoitus lukea loppuun, mutten tiedä miksi sitten jäi sivuun. Tyylissä ei ainakaan vika ollut. Pitää ehkä ottaa ensi kuussa Saksan matkalla mukaan, jos vaikka sillä tavalla saisin luettua vieraalla maaperällä. :)

   Poista
  3. Olen oikeastaan kuullut kirjasta hyvin sekavia mielipiteitä, sillä lukupiiri, jossa käyn, luki tämän kirjan hiukan ennen kun aloin käydä siellä. Joku oli vahingossa skipannut kirjan prologin tai muun alun selittävän osuuden, minkä jälkeen hän oli ollut juonesta hyvin pihalla.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...