maanantai 22. lokakuuta 2018

Bloggaamatta jääneitä

Luin kevään ja kesän aikana muutaman kirjan, josta en ole blogannut. Kaikki kirjat ovat joko tieto- tai omaelämäkerrallisia kirjoja, ja niiden lukemisesta on kulunut sen verran aikaa, että terävimmät kommettini ovat pääseet jo unohtumaan. Haluan kuitenkin kirjoittaa niistä jotain, joten kokoan ne tähän yhteen bloggaukseen.

ANTTO TERRA: STOCKMANN YARD. MYYMÄLÄETSIVÄN MUISTELMAT
SIVUJA: 285
KUSTANTANUT: Like
JULKAISTU: 2015
MISTÄ MINULLE: Oma ostos

Stockmann Yard kertoo Helsingin Stockmannin omasta turvallisuuspalvelusta. Antto Terra on työskennellyt alalla pitkään ja on nyt koonnut työuransa käsittämättömimmät jutut yksiin kansiin.

Kirja kertoo monenlaisista tapauksista, joissa myymälästä on yritetty kantaa ulos vaikka minkälaista tavaraa. Varsinaisten myymälävarkauksien lisäksi Terra kertoo yksinkertaisesti typeristä asiakkaista sekä kaikesta muusta, mitä Suomen vanhimmassa tavaratalossa on päässyt tapahtumaan. Keskeinen sijainti Helsingin vilkkaimmalla alueella on antanut mahdollisuuden seurata ikkunasta jos jonkinlaista menoa, ja kuuluisan maineen takia Stockmannilla on pokkuroitu muun muassa suurlähettiläille, musiikoille sekä ulkomaalaisille presidenteille.

Stockmannin sattumukset tarjoaisivat jo riittävästi viihdykettä, mutta todelliseksi viihteeksi tässä kirjassa nousee Antto Terran tyyli kertoa tarinoita. Terra kuvaa tapauksia hyvin värikkäästi, niin että jokainen ihmisryhmä tulee tasapuolisesti asetettua naurunalaiseksi. Terra vaikuttaakin kirjoittajalta, jonka todellinen lahja on pienenkin tapahtuman värikäs kuvailu.

Stockmann Yard oli hauska kesäkirja, jota satuin lukemaan eräällä reissullani Helsingissä. Kirja kertoo, että jokainen ihmisryhmä on kykenevä rikokseen (paitsi papit) ja että joskus niinkin pieni asia kuin kahdeksan euron sushiannos Stockmannin Herkussa voi johtaa massiivisiin operaatioihin. Suosittelen lukemaan, jos koet kaipaasi hauskoja tarinoita, joita kertoa sitten eteenpäin illanistujaisissa.


HANNAH WITTON: DOING IT! LET'S TALK ABOUT SEX
SIVUJA: 319
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: Wren & Rock
JULKAISTU: 2017
MISTÄ MINULLE: Oma ostos

Hannah Witton on englantilainen Youtuber, joka on viime aikoina noussut suosituksi muun muassa The Hormone Diaries -sarjallaan, jossa hän dokumentoi elämäänsä pillereiden lopettamisen jälkeen. Tämän lisäksi Witton sairastaa suolistosairautta, jonka seurauksena hänellä on suoliavanne ja hän puhuu siitä paljon, varsinkin siitä, kuinka se vaikuttaa hänen seksielämäänsä.

Ennen sairautensa pahenemista Witton oli jo hyvin avoin seksuaalikasvattaja omalla kanavallaan, ja siitä tämäkin kirja kertoo. Doing it! on hyvin perinteinen opaskirja, jossa käydään läpi kaikki perusasiat, joita jokaisen nyt suunnilleen pitäisi tietää. Hannah Witton sanoo kirjoittaneensa tämän kirjan, sillä hänen kotimaansa koulujen seksuaalikasvatus on erittäin pintapuolista ja keskittyy vain sukupuolitautien ja raskauden ehkäisyyn.

Perusoppaana tämä kirja toimiikin hyvin. Minulle tämä oli hiukan tylsä teos, sillä en ole enää teini-ikäinen, joten lähes koko kirjan sisältö oli minulle jo tuttua asiaa. Oli kuitenkin kiinnostavaa lukea, mitä Witton haluaa opettaa. Mielestäni hän tekee sen hyvin ja monipuolisesti, ja silloin kun hänellä itsellään ei ole tietoa jostain erityisesä aiheesta, hän on kutsunut jonkun toisen kirjoittamaan siitä.


MELANIE MURPHY: FULLY FUNCTIONING HUMAN (ALMOST). LIVING IN AN ONLINE/OFFLINE WORLD
SIVUJA: 310
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: Hatchette Books Ireland
JULKAISTU: 2017
MISTÄ MINULLE: Oma ostos

Youtube-linjalla jatketaan. Melanie Murphy on irlantilainen Youtuber, joka on tunnettu muun muassa akne-, ihonhoito, meikki- ja ruokavideoistaan. Lisäksi hän kuvaa videoita yhdessä noin kymmenen vuotta nuoremman siskonsa Jessie B:n kanssa. Murphy puhuu paljon mielenterveyden puolesta.

Fully Functionin Human (Almost) on hänen osittain omaelämäkerrallinen esikoiskirjansa, jossa hän jakaa ohjeita siitä, miten elää mahdollisimman tasapainoista elämää. Kirjassaan hän käsittelee ihmissuhteita, ulkonäköpaineita, syömishäiriötä, aknea, seksuaalisuutta sekä internet-kuuluisuutta. 

Youtubereiden omaelämäkerralliset elämänopaskirjat tuntuvat olevan jo oma genrensä. En ole ihan varma, mitä mieltä olen niistä. Uskon, että nämä kirjat palvelevat hyvin sellaisia lukijoita, jotka jo valmiiksi katsovat kyseisen henkilön Youtuberin videoita. En tiedä, kuinka hyvin nämä kirjat myyvät muun kirjallisuuden joukossa. Ostaako joku näitä kirjoja kirjakaupassa vain koska ne vaikuttavat kiinnostavilta? Suomesta näitä on vaikea löytää mistään, joten päätyäkseen lukemaan näitä kirjoja, ne pitää tietää ja osata tilata netin kautta.

Pidän omaelämäkerroista, sillä niiden kautta pääsen lukemaan erilaisten ihmisten mielenkiintoisista vaiheista. Muun muassa Felicia Dayn elämäkerta You're Never Weird on the Internet (Almost) oli mieleenpainuva lukukokemus. Se oli puhdas elämäkerta, johon ei ollut sisällytetty suuria elämänohjeita. Melanie Murphyn ja muiden omaelämäkerrallisten opasteosten lukeminen on hämmentävää, sillä en tiedä, miten niitä pitäisi lukea. 

Osittain koen myös, etten ole kohdeyleisöä. Youtubereiden elämäkerrat tuntuvat olevan suunnattu kyseisen henkilön yleisölle, jonka jostain syystä odotetaan aina olevan nuorempi kuin itse Youtuber. Olen kyllä hiukan nuorempi kuin Melanie Murphy (hän on syntynyt 1989, minä 1992), mutta en enää ole teini-ikäinen, jolle hänen kirjansa tuntuu olevan suunnattu. Sama ongelma minulla aikoinaan oli Carrie Hope Fletcherin (syntynyt 1992) All I Know Now'n kanssa.

Carrie Hope Fletcher siirtyi omaelämäkerrallisen esikoisteoksensa jälkeen kirjoittamaan romaaneja, joita hän on julkaissut jo kolme kappaletta. Melanie Murphykin on puhunut kanavallaan tulevasta romaanistaan. Kenties kustantamot haluavat ensiksi testauttaa, ovatko Youtuberit kykeneväisiä kirjoittamaan, ennen kun alkavat työstää heidän kanssaan romaania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...