keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

Tuhat loistavaa aurinkoa on romaani, josta on puhuttu paljon, mutta joka on jostain syystä jäänyt minulla lukematta. Kirja tuli vastaan erään divarin poistolaarissa eurolla, joten päätin ostaa sen. Kirja jäi lojumaan laukkuni pohjalle, ja kun minulla oli muutaman päivän kuluttua tylsä hetki, aloin lukea sitä. Se imaisi heti mukaansa.

Romaani alkaa siitä, kun äitinsä kanssa asuva Mariam ihailee muualla asuvaa isäänsä. Hän ei ymmärrä, miksi isä ei asu heidän kanssaan ja miksi isä viipyy vierailuillaan vain hetken. Yhtenä päivänä Mariam päättää seurata isäänsä vierailun jälkeen. Hän pääsee todistamaan, että hänen isänsä asuu kaupungissa yltäkylläisyydessä toisen perheensä kanssa.

Pian tämän jälkeen Mariamin äiti kuolee ja Mariamin isä naittaa Mariamin häntä kolmekymmentä vuotta vanhemmalle miehelle. Hetken aikaa Mariam kokee, että hän on saanut elämälleen uuden, miellyttävän suunnan. Hänellä on mies, joka huolehtii hänestä, ja hän pukeutuu burqaan, jonka alla hän kokee olevansa turvassa muiden katseilta. Kun lasta ei kuitenkaan ala kuulua, aviomiehen käytös muuttuu, ja pian Mariam tunnetaan naapurustossa Rashidin vaimona, jota harvoin näkyy.

Samassa naapurustossa asuu myös Laila, joka kasvaa 1980-luvun Afganistanissa, jossa tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Kaupungissa asuvat naiset eivät enää käytä huiveja, he voivat opiskella ja tehdä töitä. Laila kasvatetaan tähän maailmaan, jota ei kuitenkaan enää ole 1990-luvulla. Laila päätyy keskelle sotaa, joka vie häneltä melkein kaiken. Rashid astuu hänen elämäänsä ja menee hänen kanssaan naimisiin olosuhteiden pakosta. Laila tutustuu Rashidin toiseen, hiljaiseen vaimoon, ja pikku hiljaa he alkavat ystävystyä.

Tuhat loistavaa aurinkoa on yksi harvoista Lähi-Itään sijoittuvista romaaneista, jonka olen lukenut. Siksi minulla on olo, että en ole kykenevä arvostelemaan tätä romaania erityisen hyvin kontekstissaan. En ole perillä Afganistanin historiasta, joten en pysty sanomaan, kuinka paikkaansa pitäviä jotkut yksityiskohdat ovat. Tätä kirjaa lukiessa minulla oli olo, että minun on vain luettava se ja otettava vastaan kaikki, mitä sillä on tarjota.

Koin romaanin lukemisen kiinnostavksi, sillä se sijoittui aikaan, jolloin olen ollut lapsi ja nuori. Näin uutisissa pätkiä Lähi-Idässä riehuvista sodista, mutta en kunnolla ymmärtänyt niiden merkityksiä. Tuhat loistavaa aurinkoa avasi silmiäni hiukan.

Kerronnallisesti Tuhat loistavaa aurinkoa on sujuva ja hyvin rytmitetty romaani. Se onnistuu pitämään otteessaan ja nostamaan tunteita pinnalle. Lopetus ei ole kovin yllätyksellinen, mutta romaanille sopiva. Se muistuttaa siitä, että joskus elämä on täynnä epäonnekkaita sattumia, eikä sillä oikein voi tehdä mitään. Romaani jää mieleen, eikä ole siis ihme, että siitä kuulee edelleen, kymmenen vuotta suomennoksen ilmestymisen jälkeen.

KHALED HOSSEINI: TUHAT LOISTAVAA AURINKOA
ALKUPERÄINEN NIMI:  A Thousand Splendid Suns
SIVUJA: 395
KUSTANTANUT: Seven, Otava
JULKAISTU: 2007 (suom. 2008) 
SUOMENTANUT: Kristiina Savikurki
MISTÄ MINULLE: Oma ostos divarista

2 kommenttia:

  1. Tämä on yksi lempiromaaneistani! Siitä on vain jo pitkä aika, kun luin sen, joten olen jo kauan suunnitellut sen lukemista uudestaan. Itse olen aika paljon lukenut Lähi-idästä, Afganistanista jne...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä onkin juttuja, jotka voivat tarjota uusia näkökulmia toiseen lukukertaan. Varsinkin kun lopussa paljastuu jotain...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...