perjantai 26. lokakuuta 2018

Runaways Vol 1: Find Your Way Home

KIRJOITTANUT: Rainbow Rowell
PIIRTÄNYT: Kris Anka
SIVUJA: 136
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: Marvel
JULKAISTU: 2018
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Nico on erittäin voimakas maagi, mutta hänen kykynsä ovat rajalliset. Hän voi käyttää jokaista loitsua vain kerran, ja loitsut ovat alkaneet käydä vähiin. Tarina alkaa, kun Nicon vanha ystävä Chase ilmestyy aikamatkustuskoneella Nicon olohuoneeseen haavoittunut tyttöystävä Gert mukanaan. Nico joutuu venyttämään hiipuvia taikavoimiaan äärimmilleen pelastaakseen Gertin.

Tilanteessa on vain yksi mutka. Gert kuoli kaksi vuotta sitten. Jotenkin Chase on onnistunut matkustamaan ajassa pelastamaan Gertin ja tuomaan hänet nykypäivään parannettavaksi.

Sitä mukaan, kun Gert tulee tajuihin ja alkaa itse selvittää, mitä kahden vuoden aikana on tapahtunut, lukijakin pääsee mukaan sarjakuvan juoneen. Runaways on alun perin vuosina 2003-2007 ilmestynyt, Brian K. Vaughanin ja Adrian Alphonan luoma Marvel-sarjakuva, joka kertoo teineistä, jotka saavat selville, että heidän vanhempansa ovat superpahiksia. Teinijoukko huomaa, että heillä on vanhemmilta perittyjä voimia, joiden käyttöä he alkavat opetella omatoimisesti.

Kymmenen vuotta alkuperäisen sarjan loppumisen jälkeen Marvel ilmoitti, että alkaisi julkaista sarjaa uudestaan. Tällä kertaa käsikirjoittajana toimisi Rainbow Rowell, joka on tunnettu muun muassa romaaneistaan Fangirl ja Carry on. Piirrokset tekisi Kris Anka.

Päädyin lukemaan tämän sarjakuvan täysin Rainbow Rowellin takia. Olen jo vuosia pitänyt Rowellin kirjoista - hänen romaaninsa ovat kuin parhainta fanifiktiota mutta originaaleilla hahmoilla. Aloin ihmetellä, miksei hän ole vähään aikaan julkaissut mitään uutta. Pikainen vilkaisu hänen Twitter-tiliinsä kertoi, että onhan hän, Marvel-sarjakuvia. Elämäni ensimmäistä kertaa päätin tutustua, mitä Marvelilla on tarjottavanaan sarjakuvien muodossa.

Runaways on siinä mielessä marginaalista Marvel-sarjakuvaa, että se ei keskity niihin hahmoihin, jotka suuri yleisö tuntee. Välillä tarina pudottelee tuttuja nimiä - Tony Stark on soittanut, Kostajat ovat tehneet jotain, Ryhmä-X on jossain. Päähuomio on kuitenkin muutamassa teinissä, jotka yrittävät selvitä elämässä eteenpäin.
Karolina on kotoisin vieraalta planeetalta.

Hyvin nopeasti selviää, että Gert on ollut porukkaa kasassa pitävä hahmo. Gertin kuoleman jälkeen kaikki ovat lähteneet omille teilleen. Kun Gert on taas hengissä, alkaa porukan kasaaminen. Karolina opiskelee nykyän collegessa ja käy terapiassa elääkseen sen kanssa, että hänen vanhempansa ovat pahiksia. Molly asuu isoäitinsä kanssa ja nauttii koulunkäynnistä. Kukaan ei varsinaisesti koe enää tarvetta puhaltaa yhteen hiileen, kunnes... niin, kunnes jotain tapahtuu.

Runawaysin juonessa on helppo pysyä mukana, vaikka aiemmat sarjakuvat eivät olisi lainkaan tuttuja. Tämä uusi tarina toimii erinomaisesti jopa niin, ettei koskaan lukisikaan aiempia sarjakuvia. Taustatarinaa on paljon, eikä sitä aina tarvitse avata loputtomiin. Yleensä vihjailu on paljon kiinnostavampaa kuin se, että pääsee oikeasti lukemaan, mitä tapahtui.

Ensimmäinen albumi vasta kokoaa vanhan jengin uudelleen kokoon. Odotan mielenkiinnolla, minkälaisiin seikkailuihin he päätyvät tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...