perjantai 25. tammikuuta 2019

Laura Lähteenmäki: Yksi kevät


Yksi kevät kuuluu niihin kolmeen kirjaan, joista keskusteltiin Hel-YA-tapahtumassa viime syksyllä yhteisessä paneelissa. Kiinnostuin paneelin aikana kaikista kolmesta kirjasta ja päätin lukea ne. Aiemmat kirjat ovat olleet Anu Holopaisen Sydänhengitystä ja Essi Ihosen Ainoa taivas.

Yksi kevät on historiallinen romaani, joka sijoittuu vuoden 1918 Tampereelle. Se kertoo viidestä teini-ikäisestä tytöstä, johtajahahmosta Lindasta ja hänen siskostaan Katrista, seikkailunhaluisesta Jennystä, itsevarmasta Beasta ja Aadasta, joka haluaisi oikeastaan vain rauhallisen kotielämän eikä mitään sotaa. Romaani kerrotaan enimmäkseen Aadan näkökulmasta, ja Aadan viattomuus pehmentääkin monia raakoja kohtauksia, joita tarinan aikana kohdataan.

Tytöt ovat pestautuneet punakaartilaisten avuksi. Ensiksi he auttavat hoitamalla haavoittuneita, ilman kunnollista koulutusta, mutta kevään edetessä he itsekin päätyvät taistelurintamalle. Kaikesta on pula, ruoasta, vaatteista ja tiedosta. Uutiset kulkevat hitaasti, eikä kukaan uskalla tehdä suuria päätöksiä. Seikkailuna alkanut vapautuminen tehdatyöstä on muuttunut turhankin vakavaksi, varsnkin kun tuttuja alkaa haavoittua.

Tätä romaania on markkinoitu nuortenkirjana päähenkilöiden nuoren iän takia ja kenties sen vuoksi, että Laura Lähteenmäki on profiloitunut nuortenkirjailijana, mutta minun mielestäni romaani tarjoaa hyvin paljon myös aikuiselle lukijalle. Lähteenmäki onnistuu kuvaamaan sodan raadollisuuden hienosti ilman että menee yksityiskohtiin. Itse koin avuttomuuden tunteen ja sen, ettei kukaan oikeasti tiedä, mitä tapahtuu, paljon rankempana kuin veriset kohtaukset. Tätä kirjaa piti lukea hitaasti, sillä se ei ollut kevyt. Rankasta aiheesta huolimatta annoin kirjalle viisi tähteä Goodreadsissa.

Alle kahdensadan sivun mittaiseen romaaniin mahtuu hyvin paljon. Läpi käydään nuorten toiveita tulevaisuudesta, ihastumiset, vaikeat perhesuhteet ja luokkayhteiskunnan tuomat vaikeudet. Olin myös lukevinani rivien välistä seksuaalivähemmistöjen edustusta. Tämä kirja saa minulta vahvat suositukset. Koulussa luetuttaisin tämän yhdeksännellä luokalla oppilailla, jotka ovat harjaantuneita lukijoita. Juonen jännittävyys voi toki saada nuoremmatkin lukijat innostumaan. Niin, ja miksei tätä voisi luetuttaa lukiossakin? Jos romaani kolahtaa aikuiseenkin lukijaan, niin miksei myös lukiolaiseenkin?

Nämä kolme romaania, jotka Hel-YA minulle suositteli, ovat kaikki osoittautuneet erittäin hyviksi lukukokemuksiksi. Suomalainen nuortenkirjallisuus voi hyvin.

LAURA LÄHTEENMÄKI: YKSI KEVÄT
SIVUJA: 170
KUSTANTANUT: WSOY
JULKAISTU: 2018
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...