maanantai 21. tammikuuta 2019

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään


Romaanin päähenkilö Tom Hazard näyttää tavalliselta nelikymppiseltä mieheltä, mutta hän on todellisuudessa vuosisatoja vanha. Hänellä on harvinainen lääketieteellinen tila anageria, jonka vuoksi hän vanhenee noin viisitoista kertaa hitaammin kuin muut. Hän on vaihtanut identiteettiään useita kertoja ja ehtinyt olla mukana useissa historian merkittävissä tapahtumissa. Nyt hän haluaisi vain elää normaalia elämää. 

Tom kuuluu albatrossiseuraan, jonka jäseniä ovat kaikki, joilla on samanlainen tila kuin Tomilla. Seuran johtohenkilö Heinrich antaa jokaiselle jäsenelle uuden henkilöllisyyden seitsemän vuoden välein. Heinrichillä on paljon suhteita ja rahaa, minkä vuoksi elämä on mukavaa kaikilla seuran jäsenillä. Ainoa sääntö on, ettei minnekään saa asettua pitkäksi aikaa. Hiukan epävirallisempi sääntö on, ettei kannata rakastua.

Nyt Tom elää Lontoossa ja opettaa yläkoulussa historiaa. Hän kärsii pitkittyneestä päänsärystä ja muistoihin vajoamisesta, eikä hän saa mieleltään rauhaa, sillä hänen nuoruutensa rakkaus ja siitä syntynyt lapsi vaivaavat häntä. Ennen kun hänen rakastettuna kuoli, Tom sai kuulla, että heidän tyttärellään saattaa olla samanlainen tila kuin Tomilla. Jossain siis saattaa edelleen elää hänen tyttärensä, mutta Tom ei tiedä, mistä aloittaa etsimisen.

Kuinka aika pysäytetään on erittäin koukuttava kirja, sillä se on kirjoitettu juuri niin ovelasti, että se paljastaa sopivasti, mutta ei lataa kaikkea kerrallaan. Jokainen luku avaa tapahtumia hiukan, mutta houkuttelee samalla lukemaan lisää. Luinkin tämän kirjan paljon nopeammin kuin olin odottanut. Harvoin vastaan tulee näin ahmittava kirja.

Ahmittavuudessa piilee kuitenkin kirjan heikkous. Romaania tulee luettua sellaisella vauhdilla, ettei siihen ehdi keskittyä kunnolla. Mysteeri Tomin lapsen olinpaikasta ja tiedonjano Tomin värikkäästä menneisyydestä innostavat lukemaan nopeasti, ilman että yhteenkään kohtaan pysähtyy. Kirjan jälkeen tuntuu, kuin olisi nauttinut liian suuren annoksen jotain hiukan epäterveellistä ruokaa. Olihan se nautinnollista sillä hetkellä, mutta nyt on vähän huono olo.

Ideana Kuinka aika pysäytetään on herkullinen. Varsinkin olisin halunnut lukea lisää albatrossiseurasta ja sen muista jäsenistä. Tom vaikuttaa oikeastaan tylsimmältä mahdolliselta päähenkilöltä tällaisen tarinan kertojaksi. Toisaalta arvostin samalla sitä, että kirja kertoi ihan tavallisesta jampasta. Tom kaipaa vain yksinkertaista elämää, jonkun rinnalleen ja tiedon siitä, missä hänen tyttärensä on. Hän vain sattuu olemaan sen verran epäonnekas, että on saanut niskaansa ikääntymättömyyden kirouksen.

Tämä kirja käsiteltiin myös Turun Science Fiction Seuran lukupiirissä. Eräs piiriläinen nosti esille, että romaanin juoni muistuttaa erittäin paljon Highlander-elokuvaa (1986). Itse en ole elokuvaa nähnyt, joten en osannnut yhdistää näitä kahta teosta, mutta jos Highlander on tuttu, Kuinka aika pysäytetään ei välttämättä tee vaikutusta täysin uutena, upeana ideana.

Mutta tällaista se on, kun taiteesta puhutaan. Kaikki on tehty ainakin kerran aiemmin, joten täysin uusia ideoita on lähes mahdotonta keksiä. Jokaiselle jokin kokemus on aina ensimmäinen, ja ainakin kirjamaailman ylistysten perusteella Matt Haig on onnistunut tuomaan jotain uutta luettavaa ainakin niille, jotka eivät Highlanderia ole nähneet.

MATT HAIG: KUINKA AIKA PYSÄYTETÄÄN
ALKUPERÄINEN NIMI:  How to Stop Time
SIVUJA: 363
KUSTANTANUT: Aula & Co
JULKAISTU: 2017 (suom. 2018) 
SUOMENTANUT: Sarianna Silvonen
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...