lauantai 23. helmikuuta 2019

Johanna Sinisalo: Iron Sky - Renaten tarina


Johanna Sinisalon romaani Renaten tarina kertoo Iron Sky -elokuvan tapahtumat Renaten näkökulmasta, aloittaen kuitenkin jo paljon ennen elokuvan tapahtumia ja päättäen tarinan kauas sen jälkeen. Nimensä mukaan romaani kertoo Renaten elämän lapsuudesta vanhuuteen, mutta suurin painopiste sijoittuu aikoihin, jolloni kuunatsit lähtevät Maahan ja vaikuttavat samalla tapahtumiin, jotka johtavat koko maapallon kattavaan ydinsotaan, jonka seurauksena Maa muuttuu asuinkelvottomaksi. 

Johanna Sinisalo on Iron Sky -elokuvan alkuperäisen idean kehittäjä, mutta tarina muuttui tuottajien ja muiden käsikirjoittajien käsittelyssä niin paljon, että lopulta Sinisalo ei halunnut tulla tituleeratuksi elokuvan käsikirjoittajana. Elokuvasta jätettiin pois paljon materiaalia ja taustatyötä, jota Sinisalo oli tehnyt. Ne on nyt hyödynnetty tässä romaanissa. 

Tarinan premissi kuulostaa päätömältä. Natseja, kuussa! Toisen maailmansodan päättyessä natsit, jotka ovat salaa kehittäneet avaruusteknologiansa pidemmälle kuin ovat antaneet ulkopuolisten ymmärtää, pakenevat kuun pimeälle puolelle asumaan ihanneyhteiskunnassa, jossa he samalla rakentavat uutta tappavaa asetta, jolla he viimein voivat valloittaa maan ja saattaa sen kansallisosialismin alle. Romaani keskittyy yhteen nuoreen naiseen, joka elää suljetussa yhteisössä ja omaksuu sen kaikki tavat normaaleina, mutta joutuu kyseenalaistamaan ne, kun saa haltuunsa lisää tietoa natsien todellisesta historiasta.

Johanna Sinisalo lähtee käsittelemään tätä lähtökohtaa täysin tosissaan. Kuunatsien elinympäristö on mietitty alusta alkaen. Miten elämä ulkoavaruudessa on mahdollista omavaraisesti, vieläpä sellaisella tekniikalla, joka olisi voinut olla mahdollista kehittää 1940-luvulla? 

Jari Olavi Hiltunen on julkaissut Kiiltomadossa erinomaisen artikkelin Renaten tarinasta. Siinä Hiltunen pureutuu erittäin syvälle romaanin yksityiskohtiin. Jaan omia ajatuksiani kirjasta tässä bloggauksessa, mutta suosittelen lämpimästi artikkelin lukemista. Varoitan myös, että se spoilaa kirjaa monin paikoin.

Mielestäni Renaten tarina on erinomaisesti kirjoitettu romaani, joka on taattua Sinisalo-laatua maneereidensa ja aiheen puolesta. Maailmaa avataan lehtileikkeiden ja päiväkirjamerkintöjen avulla, ja kaikkea kommentoi jälkiviisas vanhentunut Renate. Romaani kuvaa tarkasti, miltä tuntuu kasvaa totalitaarisessa yhteisössä, jossa ei ole mahdollisuutta vaihtoehtoiseen tietoon.

Renate kiinnostuu hyvin nuorena Maasta ja hänestä tuleekin Maan asiantuntija, historiantutkija sekä opettaja. Hän uskoo, että Maan asukkaat ovat kapitalismin laiskistamia ja tulevat vain ilahtumaan, kun natsit viimein onnistuvat toteuttamaan suunnitelmansa ja valtaamaan Maan takaisin. Maa kiinnostaa Renatea niin paljon, että kun sinne matkustamiseen tarjoutuu mahdollisuus, hän päättää toteuttaa haaveensa.

Renaten usko totalitarismiin on horjunut jo ennen Maahan matkustamista, sillä hänet on kihlattu vastoin tahtoaan Klaus Adlerille, korkea-arvoisalle upseerille, josta povataan uutta yhteisön johtajaa. Kuunatsien pariutuminen ja lisääntyminen on tarkoin vartioitua, sillä pienessä yhteisössä liian läheiset sukulaiset eivät saa lisääntyä. Geenien lisäksi vertaillaan myös luonteiden sopivuutta sekä kysytään pariskunnan mielipidettä. Renate itse kokee miehet vastenmielisinä, erityisesti Adlerin, ja hän yrittää ilmaista sen mahdollisimman hyvin testeissä, mutta lopputuloksen mukaan he ovat 97% yhteensopivia. 

Ulkoisesti Renate esittää kuuliaista natsia ja ottaa paikkansa naisena, joka alistuu kohtaloonsa. Hän toimii aktiivisesti kuitenkin silloin, kun Maahan päätetään tehdä retki. Kuunatsit ovat nimittäin saaneet tietoonsa, että Maassa on supertietokoneita (älykännyköitä), ja he tarvitset sellaisen kehittääkseen teknologiaansa. Renate piiloutuu avaruusalukseen ja matkustaa Maahan, jossa paljastuu, että Adlerin suunnitelmissa on paljon muutakin kuin yhden supertietokoneen nouto.

Maa on Renatelle shokki. Kaikkea on paljon: happea, vettä, ruokaa, kasvillisuutta, muovia... Yksi romaanin vaikuttavimmista hetkistä onkin runsas kuvaus siitä, miten Renate kokee kaiken uuden. Samalla kohtaus on raaka. Se osoittaa, kuinka paljoa me pidämme itsestäänselvyytenä. Renate kauhistelee sitä, kuinka vettä voi juoksuttaa hanasta niin paljon kuin tahtoo ja kuinka kaikkeen, jopa makeaan ruokaan, on lisätty sokeria. Myös kertakäyttökulttuuri ja ihmisten vaikeat sosiaaliset suhteet saavat osakseen ihmetystä. 

Sinisalolla on kyky osoittaa nyky-yhteiskunnan epäkohdat niin räikeästi, että jokaisen hänen romaaninsa lukemisen jälkeen kokee muuttuneensa ihmisenä. Toistuvia teemoja ovat ympäristö- ja tasa-arvokysymykset, jotka vavahduttavat jopa sellaisen lukijan, joka kuvittelee olevansa niistä perillä.

Renaten tarina onnistuu yllättämään monellakin tasolla. Sitä lähtee lukemaan epäileväisenä, sillä nykyään useimpien mielestä natsius ei ole kannatettavaa eikä heidän tekojaan tule hyväksyä. Samalla romaani kuvaa utopiaa, jossa natsiusaate on onnistunut, sillä kaikilla yhteisön asukkailla on kaikki tarvittava. Utopia on onnistunut, koska kaikki pahat asiat on häivytetty pois. Kuussa tosin on oma hierarkiansa: alikeiksi kutsutut ihmiset työskentelevät jossain syvemmällä kuuperässä eivätkä muut kiinnitä heihin huomiota. Onko siis täydellistä yhteiskuntaa edes mahdollista luoda? Maakaan ei ole ihanteellinen, sillä erityisesti Yhdysvaltojen kulutushysteria ja kapitalismi saavat paljon kritiikkiä osakseen. 

Renaten tarina oli Turun Science Fiction Seuran lukupiirin helmikuun kirja. Yleinen mielipide kirjasta oli positiivinen. Paikalla oli jopa yksi, joka ei ollut aikoinut lukea kirjaa, mutta joka oli siskonsa suosituksesta lopulta tarttunut siihen ja lukenut sen päivässä kannesta kanteen. Suurin osa lukupiiristä meni kirjan ja elokuvan vertailuun, mutta paikalla oli myös muutamia, jotka eivät olleet nähneet elokuvaa. Heidän mielestään kirja oli toiminut oikein hyvin yksinäänkin. Suurimmat yllätyksen elokuvan nähneile olivat Renaten vastahakoisuus avioliittoon Adlerin kanssa ja kysymykset Renaten seksuaalisuudesta, sillä näihin ei ollut viitattu juuri lainkaan elokuvassa. Kirja myös pohjustaa paljon paremmin Renaten matkan siihen, kuinka hän lopulta hylkää natsismin. Monien mielestä kirja antaa paljon lisää Iron Sky -maailmaan. Minä en erityisemmin pitänyt elokuvasta, mutta Renaten tarinan lukemisen jälkeen voisin antaa elokuvalle uuden mahdollisuuden.

SIVUJA: 358
KUSTANTANUT: Johnny Kniga
JULKAISTU: 2018
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...