perjantai 15. maaliskuuta 2019

Hank Green: An Absolutely Remarkable Thing

April May on 23-vuotias graafinen suunnittelija, joka on juuri valmistuttuaan saanut oikean työpaikan firmasta, joka suunnittelee älykännykkäsovelluksia. Työ on tylsää, mutta ainakin hän tekee koulutustaan vastaavaa työtä! Työpäivät venyvät pitkiksi. Eräänä yönä matkalla kotiin hän tulee kulkeneeksi valtavan veistoksen ohi Manhattanin 23. kadulla. Newyorkilaisena hän melkein ohittaa ihmismäisen robottiveistoksen, sillä hän kokee nähneensä jo kaiken. Sitten hän pysähtyy. Hän on opiskellut taidetta ja hän huomaa, kuinka erikoislaatuinen kyseinen veistos on. April soittaa ystävälleen Andylle, ja yhdessä he kuvaavat veistoksesta videon, jossa April ylistää sitä sekä puhuu taiteen puolesta. April menee nukkumaan ja Andy editoi ja lataa videon YouTubeen.

Aamulla maailma on muuttunut. Kun April herää, hän saa kuulla tyttöystävältään Mayalta, että videosta on tullut yön aikana viraali. Sen lisäksi veistoksia, joita nyt kaikki kutsuvat nimellä Carl (Aprilin videon mukaan), on ilmestynyt ympäri maailmaa. Kukaan ei tiedä, mistä veistokset ovat tulleet.

April ja Andy joutuvat median pyöritykseen, osittain haastattelupalkkioiden motivoimina. He päätyvät antamaan haastatteluja ja osallistumaan erilaisiin keskustelutilaisuuksia. Pian he jo huomaavat palkanneensa agentin ja assistentin, jotka auttavat heitä mediahumun keskellä luomaan uutta brändiään, jonka avulla he puhuvat taiteen, ihmisyyden ja rauhan puolesta.

An Absolutely Remarkable Thing on Hank Greenin esikoisromaani, jolle on myös luvassa jatkoa. Hank Green on tunnettu muun muassa Vlogbrothers-YouTube-kanavastaan, jota hän pitää yhdessä veljensä John Greenin kanssa. Greenin veljeksistä John on kiistatta tunnetumpi kirjailijana, sillä hänen teoksensa, kuten Tähtiin kirjoitettu virhe ja Kilpikonnan kuorella, ovat olleet yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Herääkin kysymys, kuinka hyvin nuorempi veli Hank osaa kirjoittaa.

Tämän romaanin perusteella Hank Greenillä ei ole mitään hävettävää. An Absolutely Remarkable Thing on erinomainen esikoisteos, joka ottaa kantaan nykypäivän sosiaalisen median ilmiöihin, mutta onnistuu samalla ujuttamaan mukaan aimo annoksen tieteiskirjallisuuden konventioita.

Aloin lukea teosta nuorten aikuisten romaanina, joka pysyisi tiukasti reaalimaailman raameissa. Hyvin nopeasti romaani kuitenkin osoitti olevansa jotain aivan muuta. Jo alkuvaiheessa Aprililla ja hänen uudella tieteilijäystävällään Mirandalla herää epäilys, että Carlit saattavat olla ulkoavaruudesta. Siitä ilmestyy vinkkeä muun muassa Wikipediaan, mutta pian ihmiset kautta maailman alkavat nähdä hyvin kummallisia unia, jotka ovat täynnä arvoituksia. Alkaa näyttää siltä, että Carlit ovat tuoneet unet mukanaan ja että arvoitusten lopullinen ratkaisu antaa avaimen, jolla on mahdollista aukaista jotain. Mutta mitä?

En muista, milloin olisin viimeksi lukenut romaanin, joka lähtee näin rohkeasti omille teilleen. Romaani ei häpeile, vaan se tarjoilee rikkaan sisältönsä itsevarmasti. Minulle tuli olo, että kukaan ei ole jarrutellut Greeniä kirjoitusprosessin aikana, vaan hänen visioonsa on luotettu. Lopputuloksena on romaani, joka ampuu korkealle, toteuttaa villeimmätkin ideat täysillä ja onnistuu laskeutumaan jaloilleen. Tällaista kirjallisuutta haluan lukea.

An Absolutely Remarkable Thing on ehdottomasti lukemisen arvoinen romaani. Se käsittelee sitä, miten ihmiskunnan on mahdollista yhdistää voimansa ratkaistakseen isoimman mysteerin, mihin se on koskaan törmännyt. Se myös, ennakko-odotusteni mukaisesti, käsittelee sosiaalisen median ja julkisuuden ilmiöitä, mutta aivan eri tavalla kuin odotin - miten esimerkiksi muukalaisviha voi vaikuttaa suureen yleisöön.

Toki kirjassa on myös jotain kritisoitavaa. Kirja on kirjoitettu autobiograafiseen muotoon, mikä mahdollistaa päähenkilön Aprilin ajoittaisen kommentoinnin romaanin tapahtumista. Välillä sitä oli liikaa. Romaani ennakoi ja paisuttelee tapahtumia, joiden merkittävyyden lukija todennäköisesti olisi huomannut ilman Aprilin alleviivausta. Romaani on kirjoitettu niin, että tulevaisuuden April pystyy kommentoimaan menneisyyden Aprilin huonoja päätöksiä, mutta lukijan on silti kuljettava niiden läpi. Tämän seurauksena April on välillä hahmo, josta on vaikea pitää. Hän on kuitenkin hahmo, jolle tarina tapahtuu, joten hänen asemansa päähenkilönä on oikeutettua. Yksi romaanin toistuvasta teemasta onkin se, kuinka April on vain ihminen, joka on sattunut osumaan kaiken keskelle. Ja ihmiset tekevät joskus virheitä.

Hank Green on onnistunut kirjoittamaan erinomaisen ensimmäisen romaaninsa. Kirja pitää otteessaan aivan loppuun saakka, mutta minun on myönnettävä, että aivan loppu oli pettymys. Lievittääkseni pettymystäni päädyin katsomaan Greenin haastattelun YouTubesta. Sain sitä kautta kuulla, että romaanille on tulossa jatkoa. Pystyin tämän jälkeen tekemään rauhan lopun kanssa. Odotan mielenkiinnolla jatkoa.

HANK GREEN: AN ABSOLUTELY REMARKABLE THING
SIVUJA: 343
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: Trapeze
JULKAISTU: 2018
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...