tiistai 21. toukokuuta 2019

Sekaannuksia hämmentää kahta näytelmää, mutta ei sekoita katsojaa

Sekaannuksia on Teatteri Maneerin näytelmä, joka on osa Kokeelinen kevät -sarjaa. Näytelmässä yhdistetään kaksi vanhaa näytelmää ja muodostotetaan niistä uusi kokonaisuus, joka taatusti saa yleisön nauramaan.

Kuva: Teatteri Maneeri / Ikaros Ainasoja
Jo kolmatta kertaa järjestettävä Kokeellinen kevät on Turun yhden vanhimman harrastajateatterin Teatteri Maneerin konsepti, jossa teatterin oma jäsenistö pääsee käsikirjoittamaan ja ohjaamaan omia näytelmiään. Konsepti poikkeaa perinteisestä teatterista, jossa käsikirjoitukset hankitaan valmiina ja sitä ohjaamaan valitaan ammattiohjaaja.

Kokeellinen kevät on ollut yleisömenestys. Sen näytelmien esitysajat ovat lyhyitä ja budjetit pieniä, mikä kannustaa työryhmää tekemään mielikuvityksellisia ratkaisuja puvustuksessa ja muissa tuotantovaiheissa.

Teatteri Maneeri kutsui minut katsomaan näytelmänsä Sekaannuksia. Sen on ohjannut Petra Lähde ja käsikirjoitus on Willian Shakespearen, T. Maccius Plautuksen ja Petra Lähteen käsialaa. Lähde on yhdistänyt Shakerpearen näytelmän Erehdysten komedia ja Plautuksen näytelmästä Kaksi Menaechmusta. Shakespeare inspiroitui aikoinaan Plautuksen näytelmästä, minkä seurauksena näytelmissä on paljon samankaltaisuuksia. Sekaannuksia yhdistää nämä kaksi näytelmää muodostaen niistä samalla uuden kokonaisuuden, joka lainaa sekä juonta että hahmoja molemmista näytelmistä.

Ohjaaja Petra Lähde kirjoittaa näytelmän ohjelmalehdessä näin: "[J]uonen kierrättäminen ja sovittaminen mielensä mukaiseksi kuuluu osaltaan teatterin historiaan: varhaisina vuosisatoina käännökset olivat tulkintoja, ja toisaalta myöhemmin juonia kirjoitettiin siekailematta itselle sopivammiksi. Niinpä, kun en osannut tehdä valintaa (...) päätin ottaa molemmat ja valmistaa niiden tarjoamasta materiaalista oman keitokseni."

Kokonaisuus on kerrassaan ilahduttava. Antiikin näytelmille tyypillisesti katsojalle kerrotaan jo alusta alkean, mitä on homman juju, minkä jälkeen katsoja jää jännittämään, miten tarinan henkilöhahmot saavat ratkaistua ongelmansa. Olin aluksi huolissani, pysynkö näytelmässä mukana, sillä Shakespearen ja Plautuksen näytelmät eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja. Ilokseni sain huomata, näytelmä pitää katsojasta hyvää huolta.

Sekaannuksia käyttää klassista kaksoisolento-trooppia, joka aiheuttaa jos jonkinlaista hämminkiä kaupungissa, jossa synti kukoistaa. Näytelmä nojaa pitkälti komediaan, ja sen huumori onnistuu olemaan hauskaa loukkaamatta ketään – pidän huumorista, joka perustuu hahmojen tietämättömyyteen tai omaan tyhmyyteen. Tässä näytelmässä jokainen hahmo on hiukan tollo ja saa kärsiä myös sen seuraukset.

Näytelmä kestää reilun tunnin, mikä onkin sopiva mitta tälle huumoripläjäykselle. Suosittelen näytelmää, jos haluat saada maistiaisia siitä, minkälaista teatteri on ennen ollut. Sekaannuksia hyödyntää antiikin näytelmien tyyliä ja vetää nykynäkökulmasta överiksi, mutta se sopii sille. Näytelmä on virkistävä pala turkulaista teatteria.

Sekaannuksia Teatteri Maneerissa 29.5.2019 asti. Kesto: 1h 15 min, ei väliaikaa.

Kuva: Teatteri Maneeri / Ikaros Ainasoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...