keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Mitfordin tytöt: sodassa ja rakkaudessa - Mary S. Lovellin kirjoittama elämäkerta 1900-luvun kenties kuuluisimmista sisaruksista

Mitfordin kuusi tytärtä syntyivät 1900-luvun alussa englantilaiseen aristokraattiperheeseen. Tyttärien ja yhden pojan isä David Freeman-Mitford peri yllättäen Redesdalen 2. paronin tittelin. Tittelin mukana ei kuitenkaan tullut valtavaa määrään omaisuutta. Siitä huolimatta Mitfordin tytöt elivät yläluokkaisen lapsuuden, johon kuului palvelijoita, lomia mantereella sekä hienoja juhlia. Aikuisiässä he ajautuivat skandaalista toiseen.

Mitfordin kuusi sisarta ovat tunnettuja kuka mistäkin. Heistä vanhin, Nancy, niitti mainetta kirjailijana, kun taas Diana tuli tunnetuksi pikaisesta avierostaan, jotta pääsisi naimisiin tunnetun fasistijohtajan Sir Osward Mosleyn kanssa. Jessica muutti jo nuorena Yhdysvaltoihin ja toimi siellä kommunistiaktivistina. Unity taas matkusti Saksaan ja lyöttäytyi ennen toista maailmansotaa Adolf Hitlerin lähipiiriin ja oli sen seurauksena useasti otsikoissa. Kun Britannia julisti sodan Saksaa vastaan, Unity yritti itsemurhaa. Sisarrussarjasta Pamela ja Deborah elivät rauhallisempaa elämää; Pamela vietti reipasta ulkoilmaelämää ja Deborah nai herttuan ja kunnosti aviomiehensä sukukartanon. Nancyn lisäksi useat muutkin sisarukset ansioituivat kirjallisuuden saralla.

Kiinnostuin Mitfordin sisaruksista, kun luin Jessica Fellowesin fiktiivisen teoksen Mitfordin murhat viime joulukuussa. Bloggauksessa kirjoitan, että Fellowesin rikossarjan aloittava osa nojautuu pitkälti Mitfordien viehätykseen. Luettuani Mary S. Lovellin tietokirjan minun on oltava toista mieltä. Mitfordin murhat houkuttelee kuuluisalla nimellä lukijan tarttumaan kirjaan, mutta Mitfordien viehätystä ei hyödynnetä romaanissa juuri lainkaan. Kaikki, mitä romaanissa tapahtuu, on laimeaa verrattuna heidän todellisiin vaiheisiinsa.

Onneksi päätin lukea Mitfordin tytöt. Mary S. Lovell kirjoittaa heistä vetovoimaisesti ja yksityiskohtaisesti. Kirja kertoo kaikkien sisarusten elämän aina syntymästä kuolemaan saakka. Parhaimmillaan Mitfordin tytöt on huima läpileikkaus 1900-luvun poliittisesta ilmapiiristä. Kirja käy yksityiskohtaisesti läpi sen, minkälainen ilmapiiri Britanniassa vallitsi hiukan ennen toisen maailmansodan syttymistä ja minkälaista elämä oli sen jälkeen. Mitforin sisarussarjaan mahtui monta erilaista poliittista mielipidettä, minkä seurauksena perhe oli ilmiriidoissa lukuisia kertoja. Yläluokkainen asema takasi sen, että lähes kaikki heidän perheenjäsenensä olivat lehdessä ainakin kerran.

Tämä kirja onnistuu pitämään otteessaan. Vaikka en missään nimessä ole kaikkien sisarusten kanssa samaa mieltä erinäisistä poliittisista mielipiteistä, olin erittäin kiinnostunut lukemaan siitä, miten he ajattelivat ja miksi he ovat toimineet milläkin tavalla. Mitfordin sisarukset ovat olleet kiivasluontoisia ja kovatahtoisia, minkä seurauksena sukua on sekä vihattu että puolustettu kynsin ja hampain.

Mitfordin tytöt tuntui kuin lukion historian oppimäärän kertaukselta. Ymmärtääkseen tätä teosta, on hallussa oltava jonkinlainen perusymmärrys 1900-luvun sotahistoriasta, mutta myös Brittiläisestä kulttuurihistoriasta ja yläluokan vaikutusvallan hiipumisesta. Mary S. Lovell onnistuu kuitenkin pitämään lukijan matkassa kaiken aikaa. Mitfordin tytöt on erinomainen tietokirja kaikille heille, joita kiinnostaa, minkälaista 1900-luvun yläluokkaisten naisten elämä on voinut ollut.

MARY S. LOVELL: MITFORDIN TYTÖT: SODASSA JA RAKKAUDESSA
ALKUPERÄINEN NIMI: The Mitford Girls: The Biography of an Extraordinary Family
SIVUJA: 477
KUSTANTANUT: Schildts
JULKAISTU: 2001 (suom. 2010) 
SUOMENTANUT: Titia Schuurman
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

2 kommenttia:

 1. Kiva, että kävit blogissani kommentoimassa. Se Fellowesin dekkari on kieltämättä aika tylsä (mutta kansi on ihana!). Tämä Lovellin kirja on tosiaan toista maata!

  Sen verran kiinnostunut Mitfordeista olen, että aion nyt joulun aikaan lukea Nancy Mitfordin kirjan "Christmas Pudding", jos vaan ehdin saada teoksen käsiini.

  Oma postaukseni "Mitfordin tytöistä" löytyy täältä:
  https://luminenomena.blogspot.com/2011/01/mary-s-lovell-mitfordin-tytot.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin alkoi kiinnostaa Mitfordin sisarusten oikeat romaanit. Olen jo itsekin hiukan katsellut niitä kirjastosta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...