maanantai 2. syyskuuta 2019

Jack of Hearts (and Other Parts) - valistusta ja väristyksiä

Jack Rothman on seitsemäntoistavuotias newyorkilainen high school -opiskelija, jolla on maine. Hän rakastaa juhlimista, muotia ja poikia, eikä pelkää näyttää sitä. Joka maanantai hän on koulunsa puheenaihe. Mitä hän teki viikonloppuna? Kenen kanssa hän meni sänkyyn? Kuinka humalassa hän oli? Jackia ei haittaa olla huhupuheiden kohteena. Villien juorujen kuuleminen on hänestä oikeastaan huvittavaa. Hänestä on kiinnostavaa kuulla, mitä muut ajattelevat hänestä.

Jack kuitenkin huomaa, että hänen koulunsa oppilaat tietävät melko vähän seksistä. Ystävänsä Jennan ehdotuksesta Jack alkaa pitämään Jennan verkkosivuilla kolumnia, jossa hän antaa seksivinkkejä Bees & Honey -tyyliin. Vaikka palaute kolumnista on enimmäkseen positiivista, Jack huomaa saaneensa salaisen ihailijan, joka muuttuu hyvin nopeasti söpöstä stalkkeriksi.

Stalkkeri, jota Jack ja hänen ystävänsä Jenna ja  Ben alkavat kutsua Pinkyksi pinkkien kirjelappujen takia, alkaa vaatia Jackilta entistä enemmän. Ensiksi Jackin pitäisi lopettaa kolumni. Sitten hänen pitäisi lopettaa biletys ja poikien iskeminen. Sitten Jackin pitäisi lähettää Pinkylle alastonkuvia.

Jack of Hearts (and Other Parts) on sekoitus kevyttä, opettavaista ja karmivaa. Kirja jatkaa high school -kirjallisuuden perinnettä, mutta samalla ravistelee sitä rohkeasti. Jack of Heart -kolumni kokoaa yhteen lukuisia seksiin liittyviä kysymyksiä, joita tämän päivän nuoret pohtivat joka päivä. Jack vastaa niihin asiantuntevasti – minä en löytänyt niistä mitään valittamista. Loppusanoissa kirjailija L. C. Rosen kertoo tunteneensa vastuunsa käyneensä vastauksia usean asiantuntijan kanssa läpi, jotta vinkkejä lukevat todelliset teinit saavat mahdollisimman hyviä vinkkejä seurusteluelämäänsä. Kirja tekee suuren palveluksen lukijakunnalleen. Valitettavasti juuri tästä syystä kirja saattaa olla lukuisten yhdysvaltalaisten koulujen kielletyllä listalla.

Sivistävän mausteensa lisäksi Jack of Hearts (and Other Parts) keskittyy salapoliisimaiseen juoneen, jossa Jack, Jenna ja kaveriporukan kolmas jäsen, ensirakkaudesta haaveileva Ben yrittävät selvittää, kuka Pinky on. Tilanne on hyvin ahdistava. Koulun rehtori ei ole Jackin puolella, vaan sanoo Jackin saaneen stalkkerin oman käytöksensä takia. Pikku hiljaa Jack alkaa itsekin uskoa, että on syyllinen vainoajansa käytökseen.

Yllättävää kyllä, mielestäni tämä kirja muistuttaa hyvin paljon Harry Potter -kirjoja. Koulun kultainen kolmikko, Jack (Harry), Ben (Ron) ja Jenna (Hermione) taistelevat välinpitämättömiä aikuisia vastaan ja onnistuvat lopussa saamaan oikeutta nokkeluutensa ansiosta. Taikamaailma on päivitetty nykypäivän yhdysvaltoihin, mutta silti teinien ongelmat ovat universaaleja. 

JACK OF HEARTS (AND OTHER PARTS)
KIRJOITTANUT: L. C. Rosen
SIVUJA: 337
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: Penguin Books
JULKAISTU: 2018
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...