torstai 12. joulukuuta 2019

Gentleman Jack: The Real Anne Lister – varhaismodernin ajan lesbo


Anne Lister (1791–1840) oli englantilainen maanomistaja ja bisnesnainen, joka kirjoitti koko elämänsä ajan yksityiskohtaista päiväkirjaa. Osa päiväkirjoista on kirjoitettu Listerin itse kehittämällä salakirjoituksella. Nämä osat käsittelevät Listerin suhteita muihin naisiin. Listerin päiväkirjat ovatkin merkittävä historiallinen lähde varhaismodernin ajan lesbolaisuudesta.

Kevääällä 2019 Anne Lister nousi suuren yleisön tietoisuuteen, kun BBC ja HBO julkaisivat hänen elämäänsä keskittyvän TV-sarjan ensimmäisen kauden. Sarjan nimi Gentleman Jack tulee lempinimestä, jolla häntä kutsuttiin hänen kotiseuduillaan Halifaxissa. Tiettävästi Lister ei itse ollut tietoinen tästä lempinimestä. Hänen ystävillään oli hänelle muita nimiä, kuten Fred, jota käytti hänen entinen rakastajansa ja pitkäaikainen ystävä Isabella Nordcliffe.

Anne Lister oli kaikin puolin poikkeuksellinen aikansa nainen. Hän oli sukunsa tilan Shibden Hallin perijätär. Hän oli suhteellisen varakas, mikä mahdollisti hänen vapaan elämäntyylinsä. Lister omisti elämänsä opiskelulle, matkustelulle, Shibden Hallin tilojen kunnostamiselle ja vilkkaalle sosiaalisellle elämälle. Hänen kerrotaan pukeutuneen ainoastaan mustiin ja vältelleen aikansa koristeellisista naistenmuotia, jonka hän koki rajoittavaksi. Hän oli vahvasti uskovainen ihminen. Hän ajatteli, että koska Jumala oli luonut hänet epätyypilliseksi naiseksi, paras tapa kunnioittaa Jumalaa oli elää itselleen rehellisesti. Hän haaveili elämänkumppanista, vaimosta, jonka kanssa voisi matkustaa ympäri maailmaa, ja lopulta löysi rinnalleen Ann Walkerin. Anne Lister ja Ann Walker ovatkin tiettävästi ensimmäinen moderni länsimainen naispari, joka on katsonut olevansa keskenään naimisissa.

Gentleman Jack (kirja ja TV-sarja) sijoittuu 1830-luvun alkuun, jolloin Lister on nelikymppinen ja valmis vakiintumaan. Hän on pettynyt aiemmissa suhteissaan, sillä joko hänen rakastajansa ovat lopulta suostuneet miehen kosintaan tai ovat olleet liian voimakastahtoisia Listerille. Aikansa heteroavioliittomallin mukaan Lister toivoo itselleen kuuliaista ja kaunista vaimoa, jonka kanssa hän voisi elää säädyllistä elämää. Vaikka hän päiväkirjoissaan viittaa itseensä naisena, hän selvästi ottaa suhteissaan perinteisen maskuliinisen roolin, eikä siksi onnistunut ylläpitämään romanttisia suhteita muihin hänenkaltaisiinsa vahvatahtoisiin naisiin.

Kun lukija pääsee tutustumaan Anne Listeriin, hän on juuri palaamassa pitkältä matkalta kotiinsa. Aluksi hän keskittyy tarmokkaasti uudistamaan Shibden Hallia, mutta pian hän kiinnittää huomionsa Ann Walkeriin, kolmikymppiseen perijättäreen, joka asustaa yksin läheisellä tilalla. Neiti Walker sopii Listerin kriteereihin erinomaisesti: hän on varakas, naisellinen ja vailla mieskosijoita. Lister päättää alkaa kosiskella neiti Walkeria. 

Gentleman Jack ei ole ensimmäinen filmatisointi Listerin elämästä. Elokuva The Secret Diaries of Miss Anne Lister (2010) keskittyy Listerin sydänsuruihin hänen rakastajansa Mariana Belcomben päätettyä mennä naimisiin miehen kanssa. Elokuva ottaa vapauksia Listerin elämässä muun muassa nopeuttaen tapahtumia ja ohittamalla joitain oleellisia käänteitä. Syynä tähän on kenties ollut taiteellisen vapauden lisäksi se, ettei kaikkia Listerin päiväkirjojen salakirjoituksella kirjoitettuja kohtia ollut tuolloin vielä käännetty. Osa päiväkirjoista on edelleen kääntämättä, mutta uuden Gentleman Jack -sarjan myötä tulleen rahoituksen avulla työ on saanut jatkua. Sarja onkin tuonut ruudulle kohtauksia, joita ei vielä jonkin aikaa sitten tiedetty lainkaan Listerin elämästä. 

Gentleman Jack. The Real Anne Lister on TV-sarjan luojan Sally Wainwrightin kirjoittama ja Anne Choman auktorisoima julkaisu, joka käy yksityiskohtaisesti läpi Gentleman Jack -sarjan ensimmäisen kauden tapahtumat. Tekstissä on runsaasti Listerin oikeita päiväkirjamerkintöjä tukemassa kerrottua. On kiehtovaa päästä lukemaan hänen omia sanojaan.

Jos sarjaa katsoessa epäilyttää, ovatko tapahtumat todenperäisiä, tämä kirja viimeistään todistaa ne tosiksi. Joitain yksityiskohtia, esimerkiksi milloin Lister otti palvelukseensa kamarineitinsä Eugenien, on muutettu. Lisäksi monia kohtauksia on täytynyt dramatisoida auki, jotta ne toimivat televisiossa. Mutta kuten sanotaan, totuus on usein tarua ihmeellisempää. Kaikki erikoiset yksityiskohdat, kuten erittäin järkyttävät kuolintavat, ovat suoraan Anne Listerin päiväkirjoista.

Kirjana Gentleman Jack. The Real Anne Lister on historiankirjoitus, joka keskittyy Listerin ihmissuhteisiin ja jonkin verran hänen liiketoimintaansa. Se ei kuitenkaan ole Anne Listerin elämäkerta, vaan keskittyy vahvasti ajanjaksoon, joka johtaa Listerin ja Walkerin avioitumiseen. Kattavaa elämäkertaa varten on mahdollista lukea esimerkiksi Angela Steidelen Gentleman Jack: A Biography of Anne Lister, Regency Landowner, Seducer and Secret Diarist. 

Anne Listerin elämästä lukeminen on inspiroivaa ja kiehtovaa. Hän vaikuttaa olleen erittäin älykäs ja mieleltään kirkas ihminen. Sally Wainwright uskoo, että päiväkirjojen kirjoittaminen on ollut Listerin keino pysyä perillä kaikesta, mitä on tapahtunut, mutta samalla päiväkirjat ovat auttaneet häntä selvittämään ajatuksiaan ja suunnittelemaan tulevaisuuttaan. Päiväkirjat ovat taatusti auttaneet häntä elämään maailmassa, joka ei ole täysin ymmärtänyt häntä.

Anne Lister jätti jälkeensä noin viiden miljoonan sanan päiväkirjakokoelman, jonka avulla tutkijat ovat saaneet paljon tietoa sekä 1800-luvun arjesta että naisten piilotetusta historiasta. Sen ansiosta tiedetään nimeltä lukuisia naisia, jotka rakastivat toisia naisia aikana, jolloin ajatus siitä oli ennenkuulumaton. Listerin päiväkirjat ovat nykyään osa Unescon Maailman muisti -ohjelmaa, ja kirkkoa, jossa Anne Lister ja Ann Walker kävivät ehtoollisella ja katsoivat sen jälkeen olevansa naimisissa, koristaa heidän liittonsa mainitseva muistolaatta.

SALLY WAINWRIGHT, ANNE CHOMA & ANNE LISTER: GENTLEMAN JACK. THE REAL ANNE LISTER. THE OFFICIAL COMPANION TO THE BBC SERIES
SIVUJA: 368
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: BBC Books
JULKAISTU: 2019
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

16 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä, luultavasti päädyn katsomaan sarjaa, kirjaan en ehkä ryhdy. Tällaiset brittien megaprojektit eivät yleensä petä, sillä jo lavastukset ovat uskomattoman hienoja. Itse aiheesta olisin ollut enemmän liekeissä 20 v. sitten kuin nyt sillä tämä "kadotettu naishistoria" tuskin tuntuu enää uutiselta vuonna 2019. Mutta kuinka tätä historiaa tulkitaan, millaisia merkityksiä sille annetaan, ja kuinka se lisää ymmärrystä ihmisyydestä, nämä asiat kiinnostavat edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TV-sarja on kyllä lavastuksineen ja puvustuksineen hieno. Tykkään erityisesti siitä, ettei sarja ole ujostellut 1800-luvun alun muotia. Silloin oli hiustyylejä ja pukumuotia, joka ei nykysilmään näytä tyylikkäältä, vaikka silloin huippumuotia olikin.

   Vaikka Anne Lister on tunnettu tietyissä piireissä jo tosi pitkään, minulla on sellainen olo, että suuri yleisö tuli hänestä tietoiseksi juuri TV-sarjan kautta. Ainakaan Suomessa ei Anne Listeristä puhuta koulun historiatunneilla.

   Poista
 2. Onpa kiinnostava nainen! Multa on mennyt ohi aivan täysin sekä tuo sarja että koko henkilö. Laitoin heti puolisolleni viestiä, että tämä sarja voisi ollakin seuraavana katsomislistallamme. Jotenkin tuo 1800-luku on kiehtonut minua viime vuosina erityisen paljon. Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan ensimmäiset kirjat sijoittuvat 1800-luvun lopulle ja Anniina Mikaman kirjat sijoittuvat myös 1800-luvulle. Ehkä 1900-luku alkaa olla minulle jo sen verran tuttu, että on kiinnostavaa kääntää katsetta taas astetta verran enemmän menneisyyteen päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa 1800-luvussa vielä on se, että siihen mahtuu niin monta eri vaihetta. 1800-luvun alku oli ihan erilainen kuin loppu. Sieltä löytyy paljon kiinnostavia tarinoita!

   Toivottavasti nautit TV-sarjasta.

   Poista
 3. Kiitos kirjan esittelystä. Ihan on uusi tuttavuus minulle sekä kirja että tv-sarja. Eli taas oli blogeista hyötyä, sain uusia vinkkejä. En tiedä, kumpi kiinnostaisi enemmän, kirja vai tv-sarja, mutta aihe kyllä kiinnostaa. PS. Kiva oli päätyä blogiisi, lienee ihan eka kerta. Liityinkin lukijaksi samantien. Mukavaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, että ryhdyit lukijaksi. :) Mukavaa joulun aikaa sinnekin!

   Poista
 4. Aikansa poikkeusihmiset ovat aina mielenkiintoisia, joten niin varmasti tämäkin. Tv-sarjasta jotain luinkin jostain, mutta kirja on minulle ihan uusi tuttavuus. Pitänee laittaa lukulistalle. Varsinkin nuo aidot päiväkirjakatkelmat kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listerin päiväkirjat olivat mielenkiintoista, mutta myönnän kyllä, etten olisi jaksanut lukea pelkästään hänen päiväkirjamerkinnöistään koostuvaa kirjaa. Sellaisiakin on julkaistu. Tämä kirja taas sopi minulle hyvin, sillä kirjailija on kirjoittanut auki monia päiväkirjakohtauksia. Käsin kirjoitetulle päiväkirjalle tyypillisesti Lister ei kirjoita mitenkään erityisen värikästä kieltä, vaan pikemminkin raportoi tapahtumista taloudellisesti. Niiden lukeminen voisi puuduttaa pidemmän päälle, jos niitä puhtaasti viihteenä lukisi. Kirjailija kuljettaa monien kohtausten yli sujuvasti ja mielenkiintoisesti.

   Poista
 5. Melkoinen päiväkirjakokoelma! Onneksi sitä tuodaan "pureskelluissa" muodoissa nykyihmisten saataville. En ollut ennen kuullut sarjasta, päiväkirjoista enkä koko henkilöstä, joten kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
 6. Kuten aikaisemmmatkin kommentoijat, minäkään en ollut kuullutkaan tästä henkilöstä, joten olikin todella mielenkiintoista lukea tämä postauksesi!

  Hienoa, että näitä historian "poikkeusyksilöitä" nostetaan esille, meillä kun on tässä ajassa harmillinen taipumus uskoa että "ennen vanhaan" elettiin juuri niin yksioikoisesti kuin viralliset historiankirjat asian esittävät :) /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, historia on usein mies- ja sotakeskeinen, kun taas minua on alkanut kiinnostaa tosi paljon naisten ja arjen historia. Olen kiinnostunut siitä, miten oikeasti elettiin.

   Poista
 7. Luin/silmäilin taannoin Listeristä jonkin jutun BBC:ltä ja sitten unohdin koko henkilön. Vaikka historia kiinnostaa, niin en tiedä kiinnostaako tällainen näkökulma: en koe ihmisten välisiä (rakkaus)suhteita järin kiinnostavina, jos ovat keskeisenä teemana. Minulle voisi sopia toisenlainen lähestymistapa Listerin elämään. Sarjaa siis tuskin katson, mutta jonkin kirjan voisi ehkä joskus lukea. Mielenkiintoinen kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarja keskittyy myös aika paljon Listerin hiilikauppoihin, mutta itse en ollut niistä osista erityisen kiinnostunut. Minäkään en usein koe rakkaussuhteita kiinnostavina, mutta se usein johtuu siitä, että suurin osa rakkaustarinoista keskittyy heterosuhteisiin, jotka on usein mielestäni kirjoitettu laiskasti.

   Poista
 8. Onpa kiinnostavaa ja mainiota! En ollut perehtynyt tähän (kirjaan tai sarjaan) lainkaan aiemmin, joten tässä tuli paljon uutta tietoa minulle. Vaikuttaa todellakin inspiroivat ja ajatella, miten merkittävä historiallisen tiedon kannalta on tuo säilynyt päiväkirjakokoelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On onni, että päiväkirjat ovat säilyneet. Joku oli piilottanut ne Shibden Hallin seinään. Traagista on, että Listerin puoliso Ann Walker piti myös päiväkirjaa, mutta sitä ei ole löytynyt. Olisi mielenkiintoista kuulla enemmän myös Walkerista. Anne Lister saa paljon huomiota, mutta myös Walker oli mielenkiintoinen henkilö.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...